protože jsme v jiném vlákně narazili na toto téma, založím tomu vlastní.. Doporučuji na toto při cestování do zahraničí opravdu dát velký pozor. Můžete tak předejít mnoha problémům..
Může se vám to zdát jako kravina, ale obyčejná věc jako je nůž, který každý při cestování s sebou má, může zkazit pěkný výlet..
Německo
Zde jsou zakázané balisongy (motýlkové nože), tlačné dýky, vystřelovací nože s dvojitým ostřím, padací nože, vystřelovací nože delší než 8,5 cm a nově také všechny one-handy (tzn.nože které lze bez problémů otevřít jednou rukou). Při veřejných slavnostech či přehlídkách jsou zakázány všechny nože, navržené k tomu, aby sloužily jako zbraň proti lidem – čepele s dvojitým ostřím, dýky. Při demonstracích nebo podobných veřejných shromážděních jsou zakázány všechny nebezpečné předměty, tím pádem všechny nože.
Zakázané nože:
nůž s pevnou čepelí jehož délka přesahuje 12 cm
Vystřelovací nože jejichž délka čepele je delší než 8,5 cm
Vystřelovací nože jejichž šířka čepele je větší než 20% délky čepele,
Vystřelovací nože s obou stranně zaostřenou čepelí
Vystřelovací nože jejichž čepel se směrem k ostří nezužuje.
Všechny původně německé paragánské "Fallmesser"
Všechny Balisongy (s rozdvojenou rukojetí)
Vystřelovací nože a Fallmesser vpředu od rukojeti s vysouvací čepelí
Nože jejichž čepel je kolmá k rukojeti (Faustmesser)
Nože které připomínající jiné předměty a tudíž nejsou snadno rozpoznatelné
Rakousko
V rakouském zákoně o zbraních není žádné výslovné určení, které upravuje vlastnictví nožů. Pokud není nůž konstruován, nebo není přímo určen pro trestní čin, nemělo by v Rakousku dojít k žádnému konfliktu se zákonem. Toto se ovšem netýká teleskopických obušků a boxerů.
Balisongy neboli motýlkové nože jsou ve většině zemích považovány za zakázané zbraně.
I vystřelovací nože mohou být v některých regionech problém.
Nože, které lze otevřít jednou rukou tzv. one-handy jsou nově zakázány například i v sousedním Německu.
V cizině si dávejte pozor i na nošení a používání tlačných dýk.
Francie
Ve Francii existuje zákon, který umožňuje posuzovat veškeré nože jako zakázané předměty. V podstatě je povolen pouze nůž ke kuchyňskému použití. Vše záleží ne situaci a rozhodnutí úředníka, jak bude na nalezený nůž nahlíženo. Nože s automatickým otevíracím mechanismem, nože, které se otevírají jednou rukou a nože s délkou nad 10 cm, nesmí být v žádném případě používány. Myslete na vhodné zajištění nože během transportu.
Velká Británie a Irsko
V Anglii platí „offensive weapon act“, který veškeré předměty, jež by mohly být zaměněny se zbraněmi klasifikuje jako zakázané. Do tohoto zákona spadají jak všechny nože, tak i broušená a š****tá nářadí. Tyto předměty nesmí být nošeny na veřejnosti a zvláště ne ve městech.S tím samozřejmě souvisí i zákaz vystřelovacích nožů, motýlků (balisongů), opaskových nožů, nožů z pevného plastu, atp. Je povoleno nošení jednoduchého zavíracího nože bez aretace do 3 palců např. při práci, rybaření nebo kempování. Přesto opět velice záleží na posouzení úředníka. Zajištění nože během transportu je samozřejmostí.
Itálie
Ve městech je nošení nožů všeobecně zakázáno. Ačkoli je možné v Itálii zakoupit mnoho druhů vystřelovacích nožů, motýlků, vrhacích nožů, dýk atp., k jejich vlastnictví je zapotřebí zvláštního povolení. Pevné nože a i zavírací nože s pojistkou jsou za určitých okolností povoleny. V Itálii platí také nutnost bezpečného uschování během transportu.
Řecko
V Řecku je zakázáno nošení nožů při veřejných akcích. Opatrně musí také být nakládáno s noži během transportu, tak aby nedošlo k jejich přímému použití. Jinak není žádné zřejmé, speciální zákonodárství, které by upravovalo vlastnictví nožů.
Švýcarsko
Ve Švýcarsku platí velmi speciální pravidla týkající se vlastnictví nožů. Zakázány jsou vrhací nože, motýlkové nože (balisongy) a tzv. fantasy nože. Dále platí, že nože jsou považovány za zakázané zbraně, pokud mají jedno-ruční obslužný mechanismus (je jedno jestli automaticky nebo manuálně otvíratelný) a jejich celková délka v otevřeném stavu je více jak 12 cm, nebo mají čepel delší než 3 cm. To znamená, že jedno-ruční zavírací nůž s délkou čepele 5 cm je zakázaný. Je zajímavé, že i některé zavírací nože od Švýcarské firmy Victorinox jsou v zemi svého původu zakázány, proto tato firma například u nože Rescue Tool nabízí dva podobné modely, jeden kdy se čepel nože otvírá pomocí otvoru a jeden s nehetníkem.
Belgie
V Belgii jsou ze zákona zakázané zbraně-dýky, dýkám podobné zbraně, vrhací nože a nože připomínající jiné předměty. V právních ustanoveních není uvedena žádná jiná specifikace zakázaných nožů, přesto se dá jen těžko říci, jak je ospravedlňováno vlastnictví vystřelovacích nožů nebo motýlků. Zvláštní pozornost je věnována při veřejných akcích. Nůž a to i zavírací nůž bez pojistky může být například při fotbalových utkáních důvodem k zatčení a trestnímu stíhání. Z toho vyplývá, že v Belgii je vlastnictví jakéhokoliv nože považováno za nelegální pokud nemůžete prokázat důvod k jeho nošení. Určitá specifická nařízení platí také u transportu nožů. Nůž musí být přepravován tak, aby nemohlo dojít k žádnému přímému zásahu –tzn. V autě musí být nůž zabalen v kufru, v batohu nebo v nějakém pouzdře.
Nizozemí
Vlastnictví vystřelovacích nožů, balisongů (motýlků), dýk a one-handů je zakázáno. Ve větších městech Holandska je všeobecný zákaz nošení nožů. Povoleno (kromě velkých měst) je nošení zavíracích nožů a to i s pojistkou a délkou čepel do 7 cm. Také jsou dovoleny pevné nože s maximální celkovou délkou do 28 cm. K tomu je zapotřebí mít tzv. legální důvod proč mít nůž u sebe. Ospravedlňují to aktivity jako například rybolov či kempování. Při transportu nesmí být nůž k okamžitému použití.
Španělsko
I ve Španělsku jsou určité typy nožů zakázány. Jsou to například balisongy, nože s automatickým otevíracím mechanismem, dále tzv.fantasy nože, karambity, nože připomínající jiné předměty a dýky, jejichž čepel je delší než 7 cm. Nošení a vlastnictví pevných nožů je povoleno. Zavírací nože jsou legální, pokud je délka čepele kratší 10 cm. Během transportu musí být nože zajištěny tak, aby nedošlo k jejich přímému dosahu.
Slovinsko
Zakázány jsou vrhací nože, vystřelovací nože, prodloužené dýky, jakékoliv nože s dvojitým ostřím a také nože připomínající jiné předměty. Rovněž jsou zakázány všechny předměty, které mohou vést k útoku.
Švédsko
Ve Švédsku platí zákaz pro motýlky (balisongy), stileta, dýky, meče, šavle a vystřelovací nože. Povoleno je tzv. účelné nošení – služební použití, rybolov, kempování a lov.
Norsko
V Norsku jsou zakázány balisongy, vystřelovací nože, dýky a také nože, které mohou být považovány za jiné předměty.
Lucembursko
V Lucembursku je vlastnictví většiny typů nožů úplně zakázáno. Patří sem vystřelovací nože, pevné nože, balisongy, bajonety, meče, vrhací nože a nože, které lze otevřít jednou rukou. Pro zavírací nože s pojistkou a délkou čepele 7-9 cm je zde zvláštní ujednání – pokud čepel tohoto nože je nejméně 14 mm široká a nevykazuje žádnou ochranu, je vlastnictví a nošení kapesného nože legální.
Finsko
Co se týká Finska, tak mám potěšující informaci. Pro běžné nošení platí legální důvod bez jakýchkoliv omezení.
Dánsko
V Dánsku jsou zakázány nože s automatickým otevíráním, balisongy, vrhací nože, dýky a prodloužené dýky. Dále pak platí zákaz v otevřených prostorách a ve vozech pro zavírací nože, které se otevírají jednou rukou, nebo zavírací nože s pojistkou nezávisle na délce čepele. Povoleny jsou pouze zavírací nože s maximální délkou čepele 7 cm, které nemají pojistku. Výjimky jsou možné v případě výkonu povolání, sportovní činnosti, lovu či rybaření. V těchto případech mohou být používány také zavírací nože s pojistkou a pevné nože do 12 cm. Nůž musí být transportován tak, aby nemohlo dojít k jeho přímému použití. V autě zabalen v kufru, pěšmo v batohu či nějaké tašce.
Kanada
Skryté nošení nože je v Kanadě zakázáno. Dále zakázané typy nožů jsou ty, jejichž čepel může být otevřena na základě automatického otevírání nebo působením gravitace. Vlastnictví nožů s jednoručním otevíracím mechanismem je legální.
USA –Kalifornie
Zde se situace stát od státu různí. Z USA jsem vybral pro příklad jen Kalifornii. V Kalifornii jsou zakázány vystřelovací nože a motýlky (balisongy) s délkou čepele delší než 5 cm. Rovněž je zakázáno skryté nošení nože-zbraně, které umožňuje její přímé a okamžité použití. Vlastnictví nože bez automatického otevíracího mechanismu je povoleno.
Česká republika
V České republice se v současné době chladnými zbraněmi žádný zákon nezabývá. Platný zákon o zbraních se věnuje pouze střelným zbraním. Nože i skrytě nošené nejsou omezeny žádným předpisem, který by stanovil délku čepele nebo vylučoval nějaký konstrukční model.
Určitou zajímavostí je fakt, že ve většině zemích na světě bez problémů koupíte například kuchyňský nůž u kterého nikdo většinou neřeší délku čepele. Statisticky je ovšem dokázáno, že právě tyto nože figurují nejčastěji při ublížení na zdraví, pokusech o vraždu nebo vraždách spáchaných noži.
S noži je problém.
Nikdy jsem to neřešil, až do chvíle, kdy mne na Sardince zastavila hlídka na kontrolu dokladů a všimla si, že mám u pasu nůž. Chovali se ke mne jak k teroristovi.
Mířili na mne sapíky, já musel mít ruce za hlavou a chtěli mne zavřít.
Už ani nevím, kolik jsem jim tam nechal. 100 éček?
A to ten nůž měl čepel 10 cm.
Teď už si dávám pozor.
Upravil Misik dne 13.12.2012 17:48
Misik
Misik napsal:
S noži je problém.
Nikdy jsem to neřešil, až do chvíle, kdy mne na Sardince zastavila hlídka na kontrolu dokladů a všimla si, že mám u pasu nůž. Chovali se ke mne jak k teroristovi.
Teď už si dávám pozor.
ty jezdis na motorce s nozem U PASU? :
17 cm
----------------------------------------------------------------
BMW R1200GS LC od 2013, BMW F800 GS od 2008,
Aprilia SR 50 Factory, Praga ED 250, CFMOTO CFORCE 520 Gen2
Misik napsal:
S noži je problém.
Používám ten samý, ale při cestách ho mám dobře schovaný na dně batohu. Vím že by s tím mohl být problém, ale nedokážu si představit vyrazit někam bez pořádného nože.
nicmene udajne delka cepele 91mm :/
17 cm
----------------------------------------------------------------
BMW R1200GS LC od 2013, BMW F800 GS od 2008,
Aprilia SR 50 Factory, Praga ED 250, CFMOTO CFORCE 520 Gen2
A já to neřeším Na co nosit nůž u pasu v civilizaci? V lese ho tam mám, ale je krátkej a užitečnej. Na škodnou mám jiné vehementy
Lepší je být zbytečně vyzbrojen než beze zbraní bezmocný.
"Laskavým slovem a namířenou pistolí dosáhnete víc než jen laskavým slovem" www.elektrorv.cz
TOLI napsal:
Já vozím mikováka celková délka 210mm. Celej den je v kufru večer si snim uříznu chleba ,ráno namažu paštiku a zatím nebyl problém.
Bratr v Nemecku nekdy v roce 2005/2006 temer 24. hod. zadrzeni a nasledne 300 Ecek flastr. Jen tak tak se vyhnul vyhosteni s naslednym zakazem vstupu do SRN. Stalo to dosti telefonatu. Vse za nuz obdobny mikovaku co uvadi Toli. Jezdil tenkrate trideni turnusy pro pouzity nabytek, s prespavanim v aute, nuz mel tedy ciste na chleba, ci jine potraviny.
R 1100 GS r.v. 1995 www.tomphotos.eu
Hmm, jednou jsem jel v pátek odpoledne do Baworského Schwandorfu do BMW Moto Schisslbauer pro jedničkové kolečko do převodovky a unašeč spojky na bývalé F650GS. Na A93 na odpočívadle Grünau jsem si já **** zastavil, že si před příjezdem do města ještě odskočím. Ještě než jsem dochladil u auta turbo, zastavil vedle mne Herr Komisár Semir Gerchán v BMW e46 a první co udělal potom, co mi přes okno ukázal "Dienstausweis", že otevřel dveře u mého auta a druhou rukou vytáhl ze spodku kastlíku můj zapomenutý letitý zálesácký nůž s, jak jsem se později dočetl, 16cm čepelí.... Během následujících vteřin následovala filmová kulturní vložka s ukázkou střelných zbraní Semira a jeho kolegy a šacováním mojí maličkosti od hlavy k patě. Opodál stál záložní transportér s pruhem a s partičkou kolegů v kombinézách, kteří jen ležérně přihlíželi, jak se kolegové v civilu snaží. Následovalo obléknutí rukaviček a třičtvrtěhodinové vyvrhování obsahu a výbavy mého auta na parkovací plochu, a hlavně ruční psaní protokolu o zadržení, přižemž mne jeden tajnej hlídal v odstupu od auta a vyslíchal přesný účel mojí cesty a dokonce si po telefonu ověřil, že existuje místo kam jedu a že tam mám objednané zboží, no ostuda. Napřed jsem dostal protokol o zadržení a zabavení zbraně, jejíž navrácení nenárokuji a pak jsem byl informován, že budu předveden k výslechu na služebnu kriminálky Weiden, do kteréhožto okrsku patří místo zadržení Grünau. Měli to chlapci dobře vymyšlené, když jsem se začal samozřejmě bránit, jako že jestli je opravdu nutné abych s nimi kamkoli jel, tak vytáhli další protokol, že existuje varianta, že podepíšu, že se vzdávam práva na odvolání proti zaplacení pokuty, která mi bude uložena ve správním řízení. Když jsem se zeptal "za kolik", že jsem ochoten zaplatit na místě, tak řekli že na místě to nejde, a že ve správním to bude od 150EUR, BEZ určení HORNÍ hranice. Protože jsem samozřejmě nechtěl trávit víkend ve vazbě, podíval jsem se dlouze vzhůru k nebi...a podepsal. Asi po 2 měsících mi přišlo od Kriminalpolizei Weiden "Verwarnung" - písemná důtka, s konstatováním, že jsem držením zbraně na území BRD jednal proti spolkovým zákonům a že vzhledem k bezúhonosti dostávám prozatím důraznou výstrahu..... Nicméně kamarád to měl na motorce s otvíracím nožem s pojistkou prý za 300 EUR.
Jsem na tom jako Hicks - tedy multifunkční zavírací a jeden lovecký zavírák (kvůli pořádnému ostří a pilce :-) ) Zatím jsem takovéto zákony neřešil... Jinak je oba vozím v kufru...
Život je krátkej, je potřeba si ho užít naplno! - tak proto BMW GS
No jsou ti skopčáci v některých věcech trochu mauglí; Na veteránském srazu v D upozorňoval domorodec našeho chlapíka v dobové uniformě policie s maketou pistole v pouzdru u pasu že by i za to mohl mít problémy s místní polizei-samozdřejmě se oba shodli že jsou ti němci (policajti-potažmo zákony) slušně řečeno -nenormální.
Osobně s omezením zbraní jako boxery .motýly atp souhlasím ale aby např. čundrák nemohl mít loveckej nůž ...
dlouho jezdim s leathermanem charge tti a posledni dobou i s dlouhym victorinoxem nomad (ma totiz vyvrtku). jenom jednou u lugana se na me skarede dival jeden kemper a rikal neco o waffe na myho leathera, ale asi mu pripominal motylka. budu je samozrejme vozit dal, ale nemusi to byt zadna prdel. napr. jak uz tu nekdo zminoval ukrajinu, to muze byt krasna zaminka.
Tak to ti ježku pěkně děkuji za tydle infa. V létě jsem projížděl kus Německa a do Rakous a naštěstí mě nečapli.. jinak by mohl být asi velký problém, kdyby viděli, co jsem vezl na motorce za párátko.. ( http://www.namast...i-9-prodej) Asi ho začnu vozit v kufru nebo batohu a budu si muset pořídit něco jako ukazuje Zetor, po tom už koukám nějakej ten pátek..
Aspoň že u nás to na čundry vozit mohu...
Do it my way...
Mam sebou vzdy multifunkcni kleste od victorinoxu a k tomu nuz od SOG mensi ale luxusni univerzal
Nejezdi rychleji, než umí tvůj anděl strážný létat!!!
Čeština můj koníček
Melizoy napsal:
Hmm, jednou jsem jel v pátek odpoledne do Baworského Schwandorfu do BMW Moto Schisslbauer pro jedničkové kolečko do převodovky a unašeč spojky na bývalé F650GS. Na A93 na odpočívadle Grünau jsem si já **** zastavil, že si před příjezdem do města ještě odskočím. Ještě než jsem dochladil u auta turbo, zastavil vedle mne Herr Komisár Semir Gerchán v BMW e46 a první co udělal potom, co mi přes okno ukázal "Dienstausweis", že otevřel dveře u mého auta a druhou rukou vytáhl ze spodku kastlíku můj zapomenutý letitý zálesácký nůž s, jak jsem se později dočetl, 16cm čepelí.... Během následujících vteřin následovala filmová kulturní vložka s ukázkou střelných zbraní Semira a jeho kolegy a šacováním mojí maličkosti od hlavy k patě. Opodál stál záložní transportér s pruhem a s partičkou kolegů v kombinézách, kteří jen ležérně přihlíželi, jak se kolegové v civilu snaží. Následovalo obléknutí rukaviček a třičtvrtěhodinové vyvrhování obsahu a výbavy mého auta na parkovací plochu, a hlavně ruční psaní protokolu o zadržení, přižemž mne jeden tajnej hlídal v odstupu od auta a vyslíchal přesný účel mojí cesty a dokonce si po telefonu ověřil, že existuje místo kam jedu a že tam mám objednané zboží, no ostuda. Napřed jsem dostal protokol o zadržení a zabavení zbraně, jejíž navrácení nenárokuji a pak jsem byl informován, že budu předveden k výslechu na služebnu kriminálky Weiden, do kteréhožto okrsku patří místo zadržení Grünau. Měli to chlapci dobře vymyšlené, když jsem se začal samozřejmě bránit, jako že jestli je opravdu nutné abych s nimi kamkoli jel, tak vytáhli další protokol, že existuje varianta, že podepíšu, že se vzdávam práva na odvolání proti zaplacení pokuty, která mi bude uložena ve správním řízení. Když jsem se zeptal "za kolik", že jsem ochoten zaplatit na místě, tak řekli že na místě to nejde, a že ve správním to bude od 150EUR, BEZ určení HORNÍ hranice. Protože jsem samozřejmě nechtěl trávit víkend ve vazbě, podíval jsem se dlouze vzhůru k nebi...a podepsal. Asi po 2 měsících mi přišlo od Kriminalpolizei Weiden "Verwarnung" - písemná důtka, s konstatováním, že jsem držením zbraně na území BRD jednal proti spolkovým zákonům a že vzhledem k bezúhonosti dostávám prozatím důraznou výstrahu..... Nicméně kamarád to měl na motorce s otvíracím nožem s pojistkou prý za 300 EUR.
... navrhuji přeměřovat německým soudruhům čur*ky
---------------
Život je cesta. Čím dál-tím líp.