Nazdar pánové,
Včera se mi stala taková nemilá věc. Rozjíždím se, řadím 1, 2, 3 - rup rána a spojková páčka mi jde na volno. Říkám si dopr*ele ruplo spojkové lanko. Doskáču na pumpu slezu z motorky a zjišťuju, že lanko OK, ale táhlo spojky (u motoru) je zlomené. Viz foto
Zatím je myšlenka udělat díru do obou kusů, poslat tam čep, zalepit a okolo ovařit. A ptám se zdejších zkušených... Vydrží to?
geofre přiložený následující obrázek:
[67.69Kb]
Upravil geofre dne 24.05.2015 17:03
... BMW I´m lovin it ...
My beloved, My precious, My R1100GS, R1200GS 30 Jähre 2010
Toš to máš tak. Kúpíš cedník, teče. Zalepíš ďúry, necedí
lepiť é é to ani nahodou, skôr zvariť a následne to ešte preplatovat a tiež trocha prevariť, inač 4litre za veteranisticky diel je už dobrá zlod....., osobne by som to tipoval na 1900,-kačaku ale toto je trocha už brutale no co, hold premium motorad. ešte ma napadla verzia opravy tak že ked bude možne to vsunuť do nejakej vhodnej duralovej trubičky aj ovalejšej alebo kruhovej ktorú bežne kúpiš v Baumaxe alebo Hornbachu patričneho vhodneho priemeru a vyplniť to napr. tekutym kovom, chapeš ako to myslim?
Upravil JRM66 dne 24.05.2015 17:52
... nemožem uplne s tebou suhlasiť lebo, potom by sme sa mohli myliť obaja.
Zalepit a pak svařovat je blbost,protože to ohřeješ a spálíš lepidlo. Buď to jen zavař a nebo kup starší díl.
Dokud nepoznáš BMW,nechybí...
BMW R1200GS
alebo opačnu kombinaciu, nasun na to povedzme 4-6cm vhodnu trubičku povytiahni ju k lanku a zavar to opracuj a zasun tu trubičku na opravene miesto ktorú potom nasledne vyplniš tek. kovom! Jasne že len v pripade ked ti to neobmedzi chod pačky!
Upravil JRM66 dne 24.05.2015 18:06
@BIGR
OK, díky za poznámku; Koupit starší díl je problém - nejsou.
@JRM66
Tato varianta mne taky napadla. Zavařit, pak přes to přetáhnout trubičku a vylít tekutým kovem. Díky
Jde mi hlavně o to, aby to vydrželo, protože vyndat to šlo, ale abych to dostal zpátky bude na rozborku "půlky" motorky Je tam přístup jak k penězům Nerad bych to dělal zbytečně znovu
Upravil geofre dne 25.05.2015 09:01
... BMW I´m lovin it ...
Milane, tak to by mě taky zajímalo... Nějaký offík jsem s 11kou jezdil naposledy před rokem. Od té doby 99% asfalt, maximálně nějaká šotolinová spojovačka. A letos jezdím jen ve dvou, takže se žádná divočina nekoná.
Jak jsem psal v prvním příspěvku. Normálně jsem se rozjel a při přeřazování z 2 na 3 lup a bylo.
... BMW I´m lovin it ...
Mám svařeno a namontováno zpět. Tak snad to bude držet. Kdyžtak poreferuji
... BMW I´m lovin it ...
Takže svařené bohužel nevydrželo a opět to ruplo. Budu muset objednat nový kus
... BMW I´m lovin it ...
Ano Bohušu. Teď jsem si jí tam taky všiml. Hledal jsem to celou dobu pod spojkou a on to má Červený pod převodovkama.
... BMW I´m lovin it ...
Jediné co mě napadá je, že to ložisko za které je to chytlé je nějaké přidřené (ale přišlo mi, že nejde nějak zásadně ztuha - čistil jsem ho když už to bylo venku).
Přes žádnou hranu se to neláme a když to mám sundané, tak zamáčknu spojku i prstem, takže tam žádný zásadní tlak/tah není. Každopádně teď už to vyměním, protože sváru nevěřím.
Upravil geofre dne 06.06.2015 09:58
... BMW I´m lovin it ...
Bez vystuženia to takto tenka pačka obzvlašt z aluminioveho materialu nemohla ani vydržať, v podstate ja som aj očakaval jej rychly koniec! Nešlo by to urobiť v CNC verzii, zložite by to nemuselo byť!
Upravil JRM66 dne 06.06.2015 22:15
Jak už psal Bohuš, tak u Červeného se objevila na bazaru použitá. Je objednáno, takže teď se hodit do klidu a nachystat nervy na montáž "nového" kusu
@JRM66
Vyrobit by se to určitě v nějaké funkční verzi dalo. Já ale bohužel člověka co má volnou dílnu a chuť takovou věc udělat nemám. Dávat to dělat jako kusovku někde do fabriky, tak to bych se nedoplatil a myslím si, že origo nový kus by vyšel v součtu levněji.
... BMW I´m lovin it ...
@JRM66
Vyrobit by se to určitě v nějaké funkční verzi dalo. Já ale bohužel člověka co má volnou dílnu a chuť takovou věc udělat nemám. Dávat to dělat jako kusovku někde do fabriky, tak to bych se nedoplatil a myslím si, že origo nový kus by vyšel v součtu levněji.
Tu staru paku ešte nevyhadzuj, mám dobrého človeka na cnc-čku, tak uvidime?
Takže mám vyměněno za "nový" kus a asi se mi povedlo i identifikovat závadu.
Při výměně za nový kus jsem zjistil, že u toho nového jde ložisko asi tisíckrát lehčeji než u toho mého původního.
Pokud tedy někdo budete půlit 11ku kvůli spojce, či převodovce, nebo budete vyhazovat kyvku a kardan ven, tak vřele doporučuji sundat i táhlo a překontrolovat ložisko.
Jinak jsem si při výměně připadal jak legendární mechanik vyměnující trubku na Lakatoši a proto pro připomenutí a pobavení
YouTube Video ... BMW I´m lovin it ...
Tak tohle se mě teďka stalo v Černé Hoře, kousek za Podgoricou. Dojel jsem bez spojky k moři a do autoservisu, kde neměli ani svěrák, pilník, vrtačku....a flexou z kousku plechu sbastlil náhradu a dojel s tím domů. Marně ten díl hledám někde použitej. Neválí se vám to někde doma?
Medik přiložený následující obrázek:
[29.4Kb]
Lepší je být zbytečně vyzbrojen než beze zbraní bezmocný.
"Laskavým slovem a namířenou pistolí dosáhnete víc než jen laskavým slovem" www.elektrorv.cz
Mám doma ten ruplej kus, tak můžu poskytnout k oměření a případné výrobě náhrady.
... BMW I´m lovin it ...