Sorac esi to tu uz bylo, sem zkousel funkci "hledat" a taky sem prochazel historii, bohuzel nic jsem nenasel, tak bud su lama nebo je to uz nekde v zapomenute historii
ale k veci - potrebuju vyprat smradlave hadry (cordura) ale nerad bych porusil jejich vodeodolnost atak. Jak postupuji ostatni? Byly by nejake tipy, triky, navody a manualy how to?
dik.
na 40tku normalne pranie bez predpierky bez avivaže. už sem to pral nekolikrát a daš dolu i zaschle bláto a mušky
Škoda Superb 1,4TFSI LPG LaK Diagnostika GS-911 BT https://www.faceb...963987398/
Já bych to zanesl do čistírny řešim takhle spacák mám duty vlákna a když ho dáš do pračky tak je v něm zima vlastní skušenost nevím jak cordura ale pračky bych se bál .už jen kvuli membránám proti profouknutí atd. možná ta vana je řešení nebo na ruční praní když už pračka.
V pračce na program jemné prádlo na 30°,s tekutým pracím práškem na černé prádlo(mám to černý),bez aviváže.Toť citace manželky . Mám to tak vypraný pouze 2x a vodotěsnost je stále jak u nového.
Na každých hadrech by měla být nějaká cedulka jak to prát, teplota apod. Já mám teda na bundě něco ve stylu - prát ručně v teplé vodě, nežehlit, nebělit, nedávat do sušičky. Hlavně ať to někdo (maželka apod.) nedá třeba s plínkama na 90 C.
Tak hoši,
vidím, že v tom trochu plavete.....
Tak za prvé:
Prát v pračce můžete, nejlépe na program "ruční praní", pokud ho pračka nemá, tak jakýkoliv jiný šetrný program.
za druhé: NEPOUŽÍVAT žádné prací prášky!!!
V každém slušném obchodě se sportovním zbožím koupíte "spešl" prací roztok na praní funkčních materiálů. Je jedno, jaké značky, ve slušným sportu vám i poradí a určitě tam neprodávají bordely, který vám ty hadry zničí.
Např. Sport Wash - zde cituji popis účinků:
-obnovuje a udržuje vysokou výkonnost vlastností technických tkanin
-napomáhá vzlínavosti vláken u tkanin odvádějících tělesnou vlhkost na povrch
-napomáhá prodyšnosti u nepromokavých prodyšných tkanin
-obnovuje načechranost a účinnost peří a syntetických izolačních materiálů
-mácháním se zcela odstraní, nezůstanou po něm žádné zbytky
-čistí a odstraňuje pachy, avšak nezanechává žádnou vůni
-neobsahuje žádná bělidla, fosfáty, aviváže nebo zjasňovací barviva
-je spolehlivý pro všechny prací textilie
-biologicky rozložitelný a bezpečný pro septiky
-pro praní v pračce i ruční praní
-přispívá k prodloužení životnosti často praných oděvů
-obnovuje funkčnost vodoodpudivé úpravy
-obdržel ohodnocení High Efficiency - Vysoká účinnost
-pro veškeré vaše praní
-nanotechnologie
Ale může to být jakýkoliv jiný.
za třetí: Nepřidávat žádnou aviváž, nebo něco podobného !!!
No a pokud už jste něco prali v "obyč" pracím prášku, nebo aviváži, tak lze funkčnost oblečení obnovit - ne na 100%, ale aspoň částečně podobným přípravkem, jako je ten prací, ale skládá se ze dvou pracích fází:
první je vlastně výše uvedený prací roztok a pokud perete v pračce, kde je přihrádka na aviváž, tak tam dáte roztok druhé fáze - impregnace.
BACHA!!!!! Vždycky je důležité postupovat nejen dle pokynů výrobce pracího roztoku, ale také je potřeba podívat se na štítek každé konkrétní bundy, či kalhot!!! Vlastně veškerého funkčního oblečení, spodního prádla, spacáků apod.
Funguje to, mám to vyzkoušený, pereme v tom i hadry na lyže, spacáky a všechno termoprádlo a fusekle.
A věřte, že peru často, protože Batman UMÍ smrdět.....
Batman forever :-)
NIKDY si ŽÁDNÝ materiál neudrží dané vlastnosti donekonečna!!!! Používáním, nošením a nakonec i praním se voděodolnost i prodyšnost postupně snižuje.
Takže je chyba si myslet, že když hadry prát nebudu, tak budou pořád fungovat stoprocentně. Naopak - prací gel prodlužuje a částečně i obnovuje funkčnost a životnost těchto matriálů.
Takže hoši: Perte nejen abyste nesmrděli, ale taky aby vám hadry déle vydržely. Fuj!!! ještě začnu básnit.....
Jak pravý Batman, v Pardubicích Yetti Sport - nějakej americkej tekutej prášek cca.280Kč a SUPER
BMW R 1100 GS k dvacetiletému výročí prodáno
Jawa 250/590 SPORT - na uklidnění
Jawa 350 Californian r.v.2014 na zakázku
To: PeDR
Teď na mně Bačoun huláká ze servisu, že ty hadry taky nepere...... Že mu to pak manželka vypere.......ze dveří.......
Upravil joni dne 23.06.2009 14:42
JA mam veci od Bavoráku , bundu aj gate periem na 30 v práčke s normálnym pracím práškom na farebne veci . Bez avivážu , a bez odstredenia na konci prania.
Nechávam odkvapkať a usušiť . Nesmie sa to prať v čistiarni - chemicky , treba z toho vybrať chrániče . Toľko som vyčítal zo štítku na bunde .
Inak v BMW na to ponúkajú aj niaky špeciálny prací prášok + impregnátor v ktorom sa to má oprať (vyčistiť) a zároveň aj naimpregnovať . Ale s tým skúsenosť nemám .
Pizzy napsal:
Jak pravý Batman, v Pardubicích Yetti Sport - nějakej americkej tekutej prášek cca.280Kč a SUPER
jo jo,myslíš asi tenhle...funguje výborně, ještě je dobrý po vyprání přestříknout spec. sprejem, ten je výbornej i na stan. http://www.atsko....rgent.html
Livingspace přiložený následující obrázek:
[50.24Kb]
Upravil Livingspace dne 23.06.2009 16:35
Livingspace)