Pri mojom poslabšom jazdení v teréne ide zadná pružina na doraz a už sa mi dokonca pri prepružení podarilo podvozkom (asi centrálny stojan) dotknúť sa zeme. Ak si dozadu sadne spolujazdec, tak je to podobné - zadok príliž klesne. Prepätie pružiny bolo v oboch prípadoch na "Vysoko - HIGH".
Nastavovanie prepätia funguje, lebo cítim, že či mám prepätie nastavené na LOW alebo HIGH...
Zvažujem dať tam len novú pružinu od HYPERPRO (http://motoride.s...), nakoľko pôvodná má 90tkm. A kedže mám 190cm a 120kg , tak rozmýšľam, či tam nedať nejakú "silnejšiu" pružinu - napríklad HYPERPRO pre 1150ku ADV.
Doporučuji repasi tlumiče a výměnu původní lineární pružiny za progresivní pružinu Hyperpro. Výměnil jsem před cca 2000km, původní najeto cca 76000km, a jsem maximálně spokojenej.
Vďaka za rýchlu reakciu :-)
Nad repasom tlmiča som takisto rozmýšľal, ale nikto v okolí sa tomu nevenuje. A tlmič netečie, tak preto dumem, že vymeniť len pružinu...
Není zač!
Co jsem vyslechl od pana Buráně, který mi tlumiče dělal, tak zadní tlumič u 1100GS dtto 1150GS je kapalina-plyn a obě media je vhodné po cca 30000km vyměnit. Díky tomu, že naše motorky bývají často naložené a v této době už se značným nájezdem kilometrů, má to i pružina většinou za sebou nebo minimálně není v takové kondici jako nová. Celá repase nebyla jen o výměně kapaliny a plynu, ale taky se mění sada těsnění + montáž ventilku shora pro příští plnění plynem. V sérii je zadní Showa v podstatě "nerepasovatelná", ale šikovné ruce.... Komplet zadek repase vč. progresivní pružiny stála 9000,-, ale změna je opravdu výrazná. Příští repas představuje investici cca 2500,-. Ještě co se týče nastavení, tak to co jsem dřív jezdil na High mám teď na Standart a solo mám nastaveno na Low. Co dílek na předpětí pružiny to 1/4 otáčky na tlumení.
Cena je vč. progresivní Hyperpro cca 3000,-. Ano je to dost Ale, zadní Wilbers stojí cca 17000,- a prý docela často teče, Öhlins S46DR1S rear cca 23000,-, Bitubo XZX92 rear cca 27500,-, WP rear od cca 26000,- (WP Emulsion) do cca 48000,-(WP Fusion) dle vybavení. Samozřejmě je na každým kolik bude do motorky investovat a jak případnou investici do odpružení využije. Pokud se budeme bavit jen o ceně, tak nejlevnější variantou je anglické odpružení zn. Hagon, ale cenu na GS už si ani nepamatuji. Snad 13000,-
Palčiatko, zavolaj Raptorovi on ti zoženie hyperpro a má aj kontakt na niekoho čo repasuje tlmiče. Inak ten stojan - je možné, že pri prechode terénnej nerovnosti to len buchol o kat. , je to celkom bežné.... a popozeraj aj na nastavovaciu skrutku na spodku tlmiča.
Glock-plastik fantastik :-)
palciatko.. mam na predaj originalny tlmic z 1150 GS Adventure ktory ma 29 tisic km a je na nom original struna ktora ma 4500km
tlmic je sice z adventure ale pasuje aj na normalnu GS1150... dokonca som ochotny ti ho zapozicat na vyskusanie a ak nebudes spokojny mozes bezplatne vratit naspat
palciatko napsal(a):
Ďakujem všetkým za rady. Nakoniec som objednal normálnu Hyperpro, prišla aj predná, tak si ich vymením (dúfam) obe...
Vřele doporučuji, než se do výměny zadní pružiny pustíš, poradit se s někým, kdo už to měl rozebrané. Já řešil totiž podobnou věc před třemi týdny a zadní tlumič jsem si při snaze rozebrat ho a sundat z něj pružinu, zničil. Takže zdola (myšleno v poloze na motorce) to rozdělat nejde. Tlumič šel naštěstí opravit, čímž děkuji p.Buráňovi a rovnou jsem si tam nechal dát Hyperpro pružinu. Je to naprosto perfektní, jak v jednom, tak ve dvou a to mám předpětí úplně povolené, takže je tam ještě dost prostoru pro náklad a dotažení. Motorka je teď taky výrazně vyšši. Holt byla stará pružina utahaná. Takže 2x měřit!!!
speedy ano cena za 1 kus je 99 eciek
ked by si zobral oba kusy tak ti tam este viem spravit dalsiu zlavu
ale za tu istu cenu mam na predaj aj kompletny zadny tlmic z 1150adventure ktory ma 27tisic km ale pruzina na nom ma len 4500km (pruzina je original BMW)
SPEEDY napsal(a):
Když už tady řešíte hyper-pro... kde se nechá koupit tady čechách a za kolik? Ještě jsem nekoukal na netu - třeba máte nějaký kontakt...
Na strankach Hyperpro je uveden jako dovozce Bikerscrown, ale jak jsem tak koukal, maj v nabidce jeden tlumič řízení. Možná si tam zavolat a zjistit co a jak.
SPEEDY napsal(a):
Když už tady řešíte hyper-pro... kde se nechá koupit tady čechách a za kolik? Ještě jsem nekoukal na netu - třeba máte nějaký kontakt...
Na strankach Hyperpro je uveden jako dovozce Bikerscrown, ale jak jsem tak koukal, maj v nabidce jeden tlumič řízení. Možná si tam zavolat a zjistit co a jak.
Mě jí tam dával p. Žlábek. Zkus jim tam zavolat viz : www.carservispraha.cz
Kochač GS Pavel -- jezdím tak abych dojel vcelku. www.diodky.cz
SPEEDY napsal(a):
Mě jí tam dával p. Žlábek. Zkus jim tam zavolat viz : www.carservispraha.cz
Ahoj Pavle,
jaká byla cca cena u Žlábka? A jaké jsou z toho tvoje pocity... po změně a nyní po delší době používání?
Díky
BMW R1150GS, kočárek a jiné stroje... www.X-treme.cz
Vjetrnik napsal(a):
Jen pro upřesnění: umí hyperpro pružinu pro různé hmotnosti nebo je jedna pro daný typ motocyklu?
Chápem, takisto som zvažoval dať na obyčajné GS strunu z ADV, nakoniec som dal to, šo tam malo ísť. Veď sú to len pružiny za "pár" eur. A čo celé tlmiče za niekoľko 100 eur, dá sa taký tlmič objenať/nakonfigurovať podľa požiadaviek zákazníka?