Ahoj,
dali jsme 30.8.-10.9.2013 s kamarády trip z Česka přes Bialoviežský prales do Vilniusu, dále přes Mazury, Vlčí doupě, Gdaňsk až na Helskou kosu. Bezva i motorkářsky žádný zázrak - samá rovina.
Proč to ale píšu do sekce servis: kousek od Helu mi odešlo v pátek večer ložisko zadního kola. Nejdříve to začalo dupat a postupně to přešlo v děsné chroustání a pazvuky, které byly patrné i na stojanu při otáčení rukou. Tedy mašina byla nepojízdná, alespoň tedy jsem neměl odvahu jí trápit dál. Sobota: Opravu ložiska BMW R1200GS na Helské kose ve městečku Hel v jediném servisu neuměli a odkázali mne do dalších servisů na pevnině - že snad to někdo bude umět. Volal jsem tedy raději do BMW Gdynia - odkázali mne na BMW Gdaňsk. V Gdaňsku mi řekli, že nemají mechanika, co by to uměl s tím že další nejbližší autorizovaný servis je v Toruni (z Gdaňsku cca 170km, z Helu o 100 km víc...:-( ). Za chvilku ale volali zpět a dali mi kontakt na soukromníka p. Wlodka z Gdaňsku, který byl jejich bývalý moto mechanik a odkázali mne na něj. Teď už krátce: domluvil jsem se s ním, že to umí a udělá. Musel jsem ale motorku dodávkou dostat z Helu do Gdaňsku (celkem pohodě, mezi bednami se zeleninou, v dodávce majitele jedné sámošky na Helu, co tam jel nakupovat. Cena 100 ZL (cca 600 kč za 100 km!), Díky mu skvělej chlap - nutil jsem mu víc, ale nechtěl, že mu stačí jen na naftu. P. Wlodek si mašinu vzal a odvezl nás do kempu s tím, že má na to téměř všechny ND, pouze mu chybí jedno gufero (byla sobota odpoledne). A tedy to nemůže udělat dříve jak v pondělí (max út). V pondělí v 15 hod volal, že to bude do hodiny hotové. V 17 hod v pondělí jsem převzal mašinu. Střeva zadního kola byla vyměněna (hlavní ložisko (ne to axiální), gufera, olej), ukázal mi díly, co byly zničené, krabičky od originálních BMW dílů a fotodokumentaci průběhu opravy z mobilu. Šrouby dělal všechny momenťákem vč. značek. Cena 1200 ZL (něco přes 7 tis.). Domů jsem dojel v úterý i s báglem na jeden zátah (800km), vše v pohodě, ani kapka oleje, kardan se nehřeje. Tedy naprostá spokojenost, protože jen ta přeprava do Toruně by vyšla na několikanásobek.
Tedy pokud by byl někdo s BMW v nouzi na severu Polska - doporučuji: p. WLODEK (nevím, zda je to jméno nebo příjmení :-)), +48 792 638 321, ulice Emilii Hoene, opravna na hlídaném parkovišti, garáž č. 10, Gdaňsk.
To je pořádný štěstí narazit v cizině o víkendu na takového ochotnýho odborníka
Ale zaráží mě že tolik vychvalovaný kardan +toto uložení kola je zdrojem tolika poruch není to zdaleka ojedinělá porucha o které čtu s tímto problémem na velkých GS .Neříkám že nejsou, ale bez kecu- jsem nečetl že by se takhle sr.li řetězový převody -(byť se je o ně nutno starat) Je to tím že už se v tom někdo nekompetentní hrabal nebo je to konstrukčně tak slabé místo-kdo ví.