Nazdar chalani stal som sa novým majitelom R1150 GS a šmýka spojka tak som sa pustil do rozoberania a teraz par zistení a otazok :
1. lamela je mastná zo strany od motora
2. na spojkovej tyčke je olej respektíve zmes brzdovej kvapaliny + spojkový prach ma to taku škaredu šedú farbu je to normalne? nemalo by to pracovať nasucho?
3. spojkový valček- to miesto kde tyčka zapadá je axialne ložisko?? ma to dosť volu. 4. kontroloval som gufero od hriadele vyzerá ok...
5. lamela je hruba 6,3mm !
mate niekto nejaké tipy?
Ak je olej na tycke od valceka k spojke, tak to nie je olej ale spojkova kvapalina, ktora zamastila lamelu. Rozpolit motorku, vymenit lamelu a spojkovy valcek. Popri tom skontrolovat drazkovanie na vstupnej hriadeli prevodovky
Nazdar dakuj za info, moto je rozpolena chudak lamela je skoro nova a uz na vyhodenie :/, hriadel je v poriadku, pritlacaky nepopraskane nesfarbene, treba cely valcek menit alebo sa da kupit len gunicka teda pretesnit...? Ako funguje tem odvzdusnovak na spojku?
Upravil furgon dne 02.06.2015 08:16
Práve preto sa pri výmene spojky mení aj tesnenie na valčeku, lebo je to achylová päta 1150iek. Kamaráta to pre zamastenú lamelu od valčeka nechalo stáť v Slovinsku
BMW predáva len celý valček, ale viem, že ak je valček OK, dá sa vymeniť len tesnenie, ale neviem z hlavy jeho rozmery, tu v témach to na 100% nájdeš.
Odvzdušňovak (resp. hadica idúca od valčeka preč zakončená odvzdušňovákom) funguje presne tak isto, ako odvzdušňovák na brzdy, teda na výmenu kvapaliny, prípadné odvzdušnenie.
Dakujem za odpoved
S tym valcekom sa budem muset asi obratit priamo na BMW , lebo nikde na nete ani znami v predajni motodielov to nemozu najst... Vies mi poradit aj s kupou noveho valceka ? Nechcem tymto vyzerat ako keby si to neviem obvolat, ale " huba lína, hotový neštestí" :-) , radsej sa opytam ako dva dni na vlastnu past obvopavat predajne
včera som objednal celý spojkový valček v bmw fmoto bavaria cena 116€ + kurier išiel som do tejto možnosti aj preto lebo ložisko na piestiku je už tiež posmrti
Tak ešte vymen lavy napinak rozvodovej retaze ak nebol meneny, pokontroluj vsetky loziska kyvky a kardanu, kardan, vymen gufero na hruske (od kolesa) a veselo jazdi
včera som skladal aspoň spojku, v praci som si na sústruhu vytočil trn, na centrovanie vazelínku na tisíchran som si tiež doniesol, nejakú čo znesie teplotu 180°C je taká lepiva, tak som nahodil prevodovku, po dalšej výplate poriešim šponovák cele to vyzerá byť generálkované vrámci gufier a ložísk bola tam aj nova lamela ... čakám už len na valček a doskladať ... myslel som si že dnes príde ale ako sa hovorí "...jeden myslel, že vydrží, ale posral sa..."