Čau přátelé,
mám možná stupidní dotaz, na který jsem nenašel nikde odpověď.
Mám v motorce (1150GSA)klasickou dolévací kyselinovou baterii a jde mi o její udržování v motorce.
Mám Optimate 4, respektive nedávno přidělanou jednoduchou zásuvku(na startéru), do které zapojuji home edition udržovačku.
Vím, že při nabíjení se mají u klasických baterii povolit víčka na dolévání, kvuli vaření kyseliny, ale mohu tuto baterii udržovat tou již zméněnou Optimejtkou , potažmo domácí udržovačkou, aniž by hrozilo nějaké zásadní poškození baterie tím, že nechám víčka zavřená?
Díky za odpovědi.
Upravil Kubrt dne 27.01.2016 11:09
Každou stresovou situaci řeším jako pes: když to nemůžu sežrat nebo ošukat, tak to pochčiju a odejdu od toho.
Udržovačka jede na tak malém (udržovacím) proudu, že se baterka nemá jak dostat do "varu". Takže víčka neřeš. To by jsi nemohl baterku bez uvolnění víček ani dobíjet za jízdy, když už máš relativně nabito. Problém by vznikl akorát tehdy, kdyby jsi měl baterku "vymlácenou" a udržovačka by byla i nabíječka a spustilo by se ti třeba nějaké rychlonabíjení. Jinak jak píšu, malým proudem se nabitá baterka udržuje. Dělá jí dobře, když skrz nějaký nepatrný proud protéká - jdou hodiny a je zapojena udržovačka. To stačí.
Víčka neřeš.
Upravil Medik dne 27.01.2016 11:13
Lepší je být zbytečně vyzbrojen než beze zbraní bezmocný.
"Laskavým slovem a namířenou pistolí dosáhnete víc než jen laskavým slovem" www.elektrorv.cz
Medik : přesně tohle jsem potřeboval číst Kašák mi taky říkal že je to v poho, ale já potřeboval mít větší jistotu
Díky za odpověď.
Každou stresovou situaci řeším jako pes: když to nemůžu sežrat nebo ošukat, tak to pochčiju a odejdu od toho.
zetor napsal:
Příště ze sebe nedělej vola a napiš mi...
Kdyby jsi jí nabíjel normálně, tak by Ti kyselina mohla téct přepadem ven, ale u udržovacího proudu Ti vařit nebude...
Jsem nechtěl otravovat bateriguru , kor, když jsi teď slavnej tím virem
Upravil Kubrt dne 27.01.2016 11:33
Optimate 4 -píšou: vhodné pro všechny typy nabíjecích elektrolytických baterií : údržbových s plnícími zátkami, bez údržbových „MF“, s regulačním ventilem (VRLA) a gelové. Max napětí u těchhle nabíječů je 14,4V - při tomto napětí baterka NEVAŘÍ, udržovací napětí je 13,6V takže není nutné odzátkovávat
vevis napsal:
Kubrte,ale jistota je jistota.Já bych to přece jen radši odzátkoval!
By stačilo do zátek navrtat malé dírky. Pak můžeš nechat zazátkováno i při nabíjení.
H.
/ Z howna bič neupleteš. Když upleteš, tak s ním nezapráskáš. Když zapráskáš, tak jenom sebe. /
mara napsal:
Dvě zimy jsem Optimate nabíječkou nabíjel zašpuntovanou kyselinovku z Moninýho skůtru.
Nic se nestane.
Ale stát se může. To nejhorší, co se může stát je to, že zakopneš o šňůru udržovačky, hodíš tlamu, vyrveš štekr a ještě si šlusneš zástrčku Ale se špuntama na baterce to nehne. Ani když sklátíš mtorku při té tlamě
Lepší je být zbytečně vyzbrojen než beze zbraní bezmocný.
"Laskavým slovem a namířenou pistolí dosáhnete víc než jen laskavým slovem" www.elektrorv.cz
Kubrte nevrtej nic , nabíječ je bezpečný, to bys pro jistotu mohl navrtávat i gelovku, jen pro kontrolu změřit napětí na baterce při zapojené nabíječce, tam nebude víc než píšu víše. Při těchto voltech baterka nezplynovává, nic neuchází.
JirkaHK napsal:
Kubrte nevrtej nic , nabíječ je bezpečný, to bys pro jistotu mohl navrtávat i gelovku, jen pro kontrolu změřit napětí na baterce při zapojené nabíječce, tam nebude víc než píšu víše. Při těchto voltech baterka nezplynovává, nic neuchází.
kubrt napsal:
Mám Optimate 4, respektive nedávno přidělanou jednoduchou zásuvku(na startéru), do které zapojuji home edition udržovačku.
Co tam máš zapojené? Optimate 4 nebo nějakou udržovačku domácí výroby?
Jestli jsem to z textu pochopil, že domácí výrobu, tak zapoj pouze Optimate 4, jinak na nic nesahej. Ona si vše pohlídá včetně udržování.
JirkaHK napsal:
Při voltech ne, ale ampéry jsou sviňa.
V každém případě kubrt vlastní a používá Optimate4, předpokládejme i pro udržování (jestli pro udržování použije jak píše nějakou home edition pak se vystavuje problému) optimate4 umí i udržovací fázi viz návod:http://www.optima...mate_4.htm, není důvod používat něco jiného, nedejbože něco samodomo, to hoď rovnou po psoj, máš relativně kvalitní nabíječ optimate4 tak ho Kubrte používej. Dolej si destilku do baterky na standartní hladinku, zazátkuj a zapoj na Optimate a o nic se nestarej, ona se postará, jak píše Rak co se týče proudu, je to automatika. Vše je už vymyšlené, nic zatím nehledejte, nic lepšího nevymyslíte.
Já používám nabíječ CTEK, připojeno celou zimu http://www.ctek.c...0.8_CS.pdf.
Můžete nastudovat nabíjecí program CTEKu pro lepší představu jak to fungujehttp://www.ctek.c...0.8_CS.pdf
Upravil JirkaHK dne 27.01.2016 16:34
JirkaHK : optimate ještě nemám. Na té současné udržovačce nevidím nic špatného. Udržuje baterie už od pravěku na všech autech, které jsme měli.
Jinak, baterku mám nalitou tak, jak má být a dobitou. Jinak bych udržování ani neřešil.
Optimate zapojim v pátek
Zdravím. Dosloužila mi baterka a koukám po nové na 1150RT
Vzhledem k zkušenostem nechci Vartu ani Yusa, vždy tak o rok přežily záruku a dobré zkušenosti mám s Banner. Mám je ve dvou autech, v jednom 5 let v druhým 3 roky a bez problému. Našel jsem toto [url]Motobaterie Banner Bike Bull GEL 52101, GT20H-3[/url] a chtěl bych se zeptat zda má někdo osobní zkušenost. Díky. J.C.
Chlape treba spatna varka me zas banner odesel za dva a pul roku a Varta drzi. Ted sem dal do motorky Saito tak sem zvedavej BMW origo vydrzela 6 let
Nejezdi rychleji, než umí tvůj anděl strážný létat!!!
Čeština můj koníček
...zeptam se mozna blbe, ale kdyz parkuju pres zimu motorku ve venkovni, nevytapene, garazi a mam nabijecku ctek mxs 3,8 http://www.batter...oCWgzw_wcBtak ji mam pripojit na baterku a v zimnim rezimu nechat pripojenou celou zimu? nebo mam radsi baterku vyndat a v teple ji jednou za mesic nabit?
R 1200 GSA 4/2010