Ač deklaruje, že nepoškozuje plasty, mám je pěkně flekaté. Je možné, že přes zimu se vypařila voda a zůstala koncentrovana kyselina trihydrogenfosforečná. Přitom loni nevadilo, že jsem to použil i na špinavější části motoru. Nepomůže nic, stále se bílé fleky prožírají nahoru. Po dvou dnech experimentů jsem došel k jedinému řešení - vybrousit solvinou, dobrusit Tempem a nakonec jemně černou pastou na plast. Tolik zbytečné práce
https://www.zonerama.com/rop1
Minulou zimu jsem čistil Hondu CBF 500 s najetými 104000km. Měla dost vyšoslé plasty. Tak jsem koupil od COYOTE Oživovač pneu a platů. Nastříkal je a nechal 24 h pod vrstvou této tekutiny. Druhý den jsem je jen přeleštil hadrem a bylo. Plasty jak nové. Takže za mě doporučuji.
GSA 1250 Rallye 2024
Já momentálně použil na autě... ale pravdou je že jen na disky a těm to neškodilo, naopak to šlo velmi dobře.
BMW F 800 R '15
BMW R NineT '15
BMW F 650 GS TWIN '08
Ex.: BMW R 1150GS Adventure '02
Ex.: MZ 251 ETZ '90
zetor napsal:
To používáš čistič disků na mytí celé motorky?
Jak jsem psal, použival jsem to i na špinavější části motoru. Přitom mi drobné kapky zanesl vítr i na boční černé plasty, blatník. Ale skutečně nejspíš došlo u Carlsonu ke zvýšení koncentrace vypařením vody přes zimu. Další zkušenost-po vybroušení a nanesení renovačního černidla je povrch už černý, neleze to znovu nahoru, ale černá je nesouměrná - rozdílný lesk. Takže mi zůstává na výběr nástřik barvou nebo carb. folie. Povrch plastu je nenavratně poškozen.
Přeposlal jsem to chemikovi fa Carlson, známe se, sám je motorkář. Samotný plast to nepoškodí, ale může to poškodit jeho povrchovou úpravu. Jestli je to plast bez úpravy tak stačí ošetřit " Oživovačem "plastů. Nemůžeš mít rozdílný lesk právě tím broušením? Já tímhle čističem myl celého V Stroma (mimo sedačky a plexi) a nikdy jsem žádný problém neměl, nenechával jsem ho na něm dlouho a hodně opláchl.
Upravil milan67 dne 29.03.2016 11:13
milan67 napsal:
Přeposlal jsem to chemikovi fa Carlson, známe se, sám je motorkář. Samotný plast to nepoškodí, ale může to poškodit jeho povrchovou úpravu. Jestli je to plast bez úpravy tak stačí ošetřit " Oživovačem "plastů. Nemůžeš mít rozdílný lesk právě tím broušením? Já tímhle čističem myl celého V Stroma (mimo sedačky a plexi) a nikdy jsem žádný problém neměl, nenechával jsem ho na něm dlouho a hodně opláchl.
Ano, je poškozen jen povrch nenalakovaných plastů, ovšen ty krystalky kyseliny jsou zažrané do plastu, nejde je dostat jinak než mechanicky. Jakýkoliv oživovač plastů to sice zakryje, ale za chvíli to vyleze znovu na povrch. Navíc ty oživovače mají omezenou životnost, musí se znovu co nějaký čas nanášet.
Rozdílný lesk je způsoben broušením, proto nevhodná metoda. Takže já jdu dnes pro carbobnovou folii na boční kryty, blatníky snesu trochu flekaté. S kyselinami na bázi fosforečnanú mám v práci nějaké zkušenosti, proto jsem došel k teorii vypaření vody přes zimu. V nízké koncentraci zřejmě jen rozpustí špínu z kotoučů a plastům neškodí, ale v mém případě zřejmě došlo ke zvýšení koncentrace.
Zetor - s chemii už budu opatrnější, potkalo mě to porvé. Všechny přípravky s podobnou kyselinou jdou pryč. Zkazilo mi to celý prodloužený víkend.