Zdravím,
mám problém s tím, že když si na motorku s přítelkyní sedneme, tak motorka dost sedne. Potom je to ještě horší když si motorku bere otec s mámou (kteří jsou ještě težší a mají svojí 1200 GS) tak ta motorka úplně lehne. Co s tím se dá udělat ? Uvažoval jsem koupit pouze zadní pružinu hyperpro a dát ji na originalní tlumič po repasi. Dá se to udělat nebo se musí vyměnit i předek ? Četl jsem oba názory že by to šlo nebo nešlo. Nebo dát dozadu progresivní pružinu.
Jaká volba podvozku bude pro mě nejvhodnější? 1150 GSA
Přidané 05.12.2017 09:03
Ahoj..moje zkušenost. Repasoval jsem oba u Procházky, koupil obě progresivní pružiny a ve dvou takto naloženi nemám nejmenší problém. Je to dobrá volba cena/výkon pokud nechceš investovat do zcela nových tlumičů typu TT, Wilbers, atd.
DM3555 přiložený následující obrázek:
Přidané 05.12.2017 09:13
Me to u 1150 GSA stacilo, Dal jsem nejdriv jen zadni progres.hyperpro a stacilo to, pak jsem dal Hyper i predek a tam uz jsem rozdil nepoznal-orig.predni je taky progresivni a asi ve predu nebyla tak KO jako zadni. Jestli to bude stacit i u tube ti nikdo nerekne, to budes muset vyzkouset. Kolik oba vazite, jak moc mas ktery tlumic KO atd,
Tady je hodne lidi proti repasy, ale me na 1150 GSA vyhovovala a stacila. Na 12GSA jsem koupil novy tlumice Tractive, je to lepsi reseni, ale pomer cena-vykon nevim nevim
Přidané 05.12.2017 10:25
Z mých osobních zkušeností bych se na repas vykašlal. U mě to bylo za 10 000 km zase na prd. Prostě repasuješ něco, co repasovatelný není.
Ideální volbou je koupit tlumiče nové. Sice to stojí 30-40tis. ale pokud si chceš motorku nechat, není lepší investice do motorky, než právě nákup nových tlumičů. Podle mě (a protože jsem si tím prošel) je repas originálních tlumičů kravina. https://www.youtu...tla/videos
OFFROAD|GUIDE www.offroad-guide... https://www.faceb...403911829/
Přidané 05.12.2017 10:42
Souhlas s Petrlou. Jinak, pokud je tlumící jednotka v pořádku, tak progresivní pružina na zadek pomůže hodně. U RT jsem dával Hyperpro, protože jsem taky tahal zadek po zemi a u GS jsem jsem na nic nečekal a měnil jsem ji okamžitě. Jenom jsem šel do levnější varianty a to do YSS, kterou jsem sehnal novou za půlku ceny Hyperpro. Ale oproti std pružině, byť dotažené nadoraz je to nebe a dudy.
Přidané 05.12.2017 11:14
dam Ti aj za seba:
obul som ju na Ohlins a hned to bol diametralne iny podvozok
... porovnavat Ohlins s Tractive, Hyperpro, YSS, ...... sa neodvazim, páč som jazdil a jazdim len na spomínaných Ohlinsoch
ktore nechavam repasovat ( lebu SÚ repasovatelne ) kazdych 10-15 tis km a su furt v stave A+
Navigačný výjazd motocyklov podľa itinerára www.rallykopanice.sk
Přidané 05.12.2017 11:37
Já mám zkušenost s výměnou originálu, kde byla hodně unavená pružina za nový hyperpro tlumiče (který jsou hodně "levný" - jen za cca 20 000,- )
Pokud jedu ve dvou nebo s bagáží, je ten progres prima.
Pokud jedu sám, tak si na to pořád nemůžu zvyknout, ta motorka se vůbec nechová tak, jak by se mi líbilo (rozuměj - pružina je tvrdá a díky (ne)možnostem nastavení cítím dost věcí na silnici, který jsem předtím s měkým tlumičem i pružinou necejtil, pravda taky jsem před tím dost škrtal stojanem, to teď nehrozí).
Chtěl bych věřit, že dražší tlumiče (třeba i ta vyšší řada HyperPro nebo TT, Ohlins ...) jsou drasticky lepší, nicméně ta tvrdost progresky při sólo jízdě je věc asi neměnná.
Takže abych to shrnul - mě maximálně vyhovovaly originální tlumiče s lineární pružinou vzadu, škoda že nejsou repasovatelný a nový stojí raketu.
BMW? Co s takovou Jawou chcete dělat?
Přidané 05.12.2017 11:48
MotoPaja napsal:
Já mám zkušenost s výměnou originálu, kde byla hodně unavená pružina za nový hyperpro tlumiče (který jsou hodně "levný" - jen za cca 20 000,- )
Pokud jedu ve dvou nebo s bagáží, je ten progres prima.
Pokud jedu sám, tak si na to pořád nemůžu zvyknout, ta motorka se vůbec nechová tak, jak by se mi líbilo (rozuměj - pružina je tvrdá a díky (ne)možnostem nastavení cítím dost věcí na silnici, který jsem předtím s měkým tlumičem i pružinou necejtil, pravda taky jsem před tím dost škrtal stojanem, to teď nehrozí).
Chtěl bych věřit, že dražší tlumiče (třeba i ta vyšší řada HyperPro nebo TT, Ohlins ...) jsou drasticky lepší, nicméně ta tvrdost progresky při sólo jízdě je věc asi neměnná.
Takže abych to shrnul - mě maximálně vyhovovaly originální tlumiče s lineární pružinou vzadu, škoda že nejsou repasovatelný a nový stojí raketu.
Jenže novej tlumič je tvrdej. Myslím, že by byl i v případě, že by si koupil novej origo BMW tlumič. Opravdu hodně udělá to jak si člověk nastaví přední pružinu, kde rázy z nerovností jdou hodně cítit v rukách. Asi málokdo z nás s tím bůhvíjak laboruje, ale neznámená, že když jí povolím na maximum, tak motorka bude měkká. Chce si to s tím vyhrát v součinosti s nastavením odskoku. Moje tlumiče od Hyperpra byly prvních 10. tis km prostě tužší z novoty. Teď po 30 tis. hodně změkly - už prostě nefungují jak mají.
KOCHAČ AMATÉR http://mardock.ra...
Přidané 05.12.2017 11:51
Moderátor Příspěvků: 408 Registrace: 03.04.07
Po cca 130 tis km po téměř všech kontinentech mám zkušenosti s repasí původních tlumičů i s novými tlumiči od TT. Jednoznačně doporučuji druhou variantu.
Repase původních tlumičů neřeší příliš jejich nedostatky a životnost nic moc. Před mnoha lety jsem před cestou do Maroka dal například tužší pružinu na zadek a výsledkem bylo vytržení úchytu tlumiče. Po pár set km po pistě s jámami a koryty to na naložené motorce nevydrželo.
Před dalšími cestami jsem se rozhodl pro nové tlumiče od TT nastavené na moji váhu a odhadnutou váhu bagáže. Byla to najednou úplně jiná motorky. Zvládla jižní Afriku, Tunis i cestu ze Španělska do Dakaru úplně bez problému. A ten Tunis byl ve dvou včetně cesty pouští z Douez do XarGhilane (znalci vědí). Na standardním podvozku by to byl asi problém. Velkou výhodou těchto nových tlumičů je iškálovatelnost jejich nastavení podle typu terénu a váze motorky.
Přidané 05.12.2017 12:55
Pěkné odpoledne, je evidentní, že si každý bude pochvalovat to co má na motorce on sám. Zajímalo by mne , jestli by se nenašel někdo kdo dokáže říct (porovnat) že "jednou tak drahé tlumiče jsou i jednou tak lepší" když budu srovnávat např hyperpro s ohlins ,TT nebo TFX. Nebo jestli "běžný" uživatel nepocítí rozdíl a tedy pro něj strácí jednoutaková investice smysl. Díky
Přidané 05.12.2017 13:26
Takze, predek sem koupil novy wilbers.super. zadek sel na repas k buranovi do pasovic, po repasi super...pak druhy repas plus pruzina hyperpro super, super, super...letos po 40t.km. novy ohlins...hmmm funguje asi jako origo po druhe repasi s novou pruzinou...opakuji ale ze tlumic byl na repas v pasovicich za nejakych 5500 plus pruzina a pan tvrdil ze ho komplet predelal.nebyl to tedy repas za 2 tisice kde ti ho akorat tak opucujou a vymeni olej na predpeti pruziny...jo a jezdim po silnici, max polni cesta.
Kupredu spatki ni krok...
Přidané 05.12.2017 13:50
Mardock napsal:
Moje tlumiče od Hyperpra byly prvních 10. tis km prostě tužší z novoty. Teď po 30 tis. hodně změkly - už prostě nefungují jak mají.
Já je mám nevím z hlavy kolik, jestli 30 nebo 20 tisíc ale žádný měknutí nepozoruju (resp. jen hodně málo). Ale jak říkám, je to jen při jízdě sólo.
Pokud si dám kufry, stačí i prázdný, je to rázem o hodně lepší a ta motorka se chová tak jak bych si představoval, jen mě trochu vadí vozit prázdný kufry
BMW? Co s takovou Jawou chcete dělat?
Přidané 05.12.2017 14:00
ono porovnání pouze cen a pocitu je dost málo.
cokoli je lepší než starý
cokoli je lepší než rozštelovaný kvalitní tlumič
je dobrý se taky poptat, jak konstrukčně je na tom ten který tlumič. jaký se používají těsnění, materiál, sílu oka atd. a v tom jsou rozdíly docela zásadní.
to ale majitel zjistí až během servisu po několika letech.
dobré je se taky zajímat o cenu servisu, kolik mě repase bude stát. Enduroškola, tlumiče TFX a Hyperpro, doplňky na cestovní endura, diagnostika a servis moto BMW GS
Přidané 05.12.2017 14:15
Má tedy cenu kupovat jinou pruzinu pro repas nebo nechat starou. Občas jezdím sám, občas ve dvou a občas komplet nalozenej. Blbý je, že mám sám 70 kg a žena je lehká jak pírko, tak mám z ty progresivní od hyperpro strach, že to bude i tak tvrdý. Protože s ženou máme dohromady jak jeden poradnej chlap.
Full gas a nebát se :-D
Moto : BMW R 1150 GS, Supertenere 750 a Tenere 660,
Kawasaki ER 5(vše stále ve službě)
Přidané 05.12.2017 14:27
milan enduroskola napsal:
ono porovnání pouze cen a pocitu je dost málo.
cokoli je lepší než starý
cokoli je lepší než rozštelovaný kvalitní tlumič
je dobrý se taky poptat, jak konstrukčně je na tom ten který tlumič. jaký se používají těsnění, materiál, sílu oka atd. a v tom jsou rozdíly docela zásadní.
to ale majitel zjistí až během servisu po několika letech.
dobré je se taky zajímat o cenu servisu, kolik mě repase bude stát.
Díky za reakci... dá se tedy říct, že při správnám nestavení poslouží hyperpro "stejně" dobře jako dražší tlumiče jen se musím smířit, že není tak kvalitní konstrukce za použití méně kvalitnějších materiálů?
Cena repase bude u Hyperpra předpokládám lacinější, když je levnější tlumič...
Přidané 05.12.2017 16:16
Děkuji všem za odpovědi, názory a zkušenosti. Zvolím asi volbu že si koupím jen pružinu Hyperpro a ta by mi měla na muj požadavek postačit. Nechci kupovat celou sadu, která stojí ranec..
Přidané 05.12.2017 17:54
dá se tedy říct, že při správnám nestavení poslouží hyperpro "stejně" dobře jako dražší tlumiče
o: pokud budeme mluvit o základní funkci, tj nějak tlumit, tak - ano, poslouží, záleží jak dlouho jak dobře
jen se musím smířit, že není tak kvalitní konstrukce za použití méně kvalitnějších materiálů
o: ano, hyperpro bych raději doporučil pro jízdu v jednom a raději po silnici
Cena repase bude u Hyperpra předpokládám lacinější, když je levnější tlumič...
o: asi stejná úvaha jako že malej pes je levnější než velkej :-)
pokud při repasi těch dražších vyměníš jen olej a dusík, vyjde to zcela jistě levněji, než když u levnějších musíš měnit celý spodní oko, těsnění atd..
Enduroškola, tlumiče TFX a Hyperpro, doplňky na cestovní endura, diagnostika a servis moto BMW GS