Nestalo se někdy někomu, že mu špatně vystavovala občas spojka a v důsledku toho šlo hůř řadit?
Občas se mi stane, že mi nejde řadit dolů mezi 3->2 někdy i 4->3 to jde blbě nebo vůbec po uvolnění a znovu zmáčknutí spojky už to zase šlape jak po másle. V té chvíli, když nejde řadit je i cítit, že spojka není úplně vystavená, páč když mám v tu chvíli spojku zmačknutou a přidám tak moto má snahu lehce poskočit dopředu.
Děje se to jen občas, převodovka je ok, olej v ní je čistý. Kontroloval jsem gumičku ve válečku a vizuelně vypadá naprosto ok i ložisko. Rozebíral jsem i brzdovou pumpu a taky bez zjevných poškození gumiček. Celou hydrauliku spojky jsem proto vyčistil, vyměnil hydraulickou kapalinu (minerální hydraulická kapalina, zelená) a řádně odzvdušnil ale problém nějak nezmizel. Prostě občas to nevystavuje uplně správně.
a co jít nejdřív nejjednodušší a nejpravděpodobnější cestou a nastavit si páčku?
Servis motocyklů BMW Praha- východ
(po dohodě, tel.: 773767249, 776602104) http://www.youtub...er/PETRGSA
Odvzdušňoval jsem klasicky. Namačkat, držet povolit odvzdušňovák a udělal jsem takhle asi 4 nádobky.
Kapalinu mám LHM+ (zelená minerální hydraulická kapalina)
Sháněl jsem opravné sady na přetěsnění pumpy ale nic jsem nesehnal. Jak jsi to přetěsnil? Údajně to nejde, teda alespoň váleček na převodovce se musí kupovat nový.
nádobku jsem přetěsňoval (o-kroužek pod nádobkou), ale to bys viděl okamžitě kdyby ti to rosilo, a pak jsem kupoval nový odvzdušňovák u převodovky (původní rosil) a k tomu jsem vzal měděné podložky a po vyžíhání jsem to odvzdušnil jak nahoře u pumpy tak dole u válečku. Na citovku utáhnout a od toho.
Ono stačí, když ti to jenom někde rosí, a už to tahá vzduch do obvodu. Váleček jsem měnil při výměně spojky. S novou spojkou hladinu do min., jak bude postupně ubývat spojky tak by mělo v nádobce přibývat kapaliny.
Neexistuje špatné počasí!
rozhodně je divný, že to dělá jen na dva kvalty.
Kdyby to někde netěsnilo, nebo z jinýho důvodu naplno nevystavovala spojka, tak to poznáš nejdřív na tom, že se ti bude blbě vyřazovat na neutrál po zastvení.
Pocitově nejhorší je ze 3->2 a 4->3. Jinak celkově to tam padá špatně, pak zase všechno šlape normálně a pak znova. Jediný, co mi teklo bylo gufero pod válečkem, to jsem vyměnil a Od tý doby se mi to děje. Ale jak řikám, po výměně gufera jsem to řádně odvzdušnil a vyměnil hydraul. kap. - problém přetrvával. Tak jsem rozebral pumpu a váleček, bez vizuel. poškození. Složil, znovu vyměnil kapalinu a řádně odvzdušnil ale problém přetrvává. Možná to teď nedělá tak často ale jo.
Je možný, že se to časem opraví (vylítá zbytek bublinek v hadičce atd) Zkusím to ještě jednou odvzdušnit.
Testoval jsem to na hlavním ještě se zařazenou 1, mačkal spojku a točil kolem. Jde to malinko s odporem ale to mi přijde normální. Premyslim, nemuze byt spatná talířová pružina? Měnil jsem totiž jen lamelu a hřídel v převodovce. Ostatní části spojky byly ok (žádné modré mapy ani praskliny) Hlavně mi to asi 8000km po spojce fungovalo normálně, do teď.
Orígo, kapalinu mám ale LHM+ do citroenů. Ale je to mineral hydraulic. Tak by snad neměl být problém v ní. Gufera na zadní část převodovky neorígo, taky teklo (dal jsem černý a to je do 100st a max 3000ot na hřídeli). Tak jsem dal orígo a klid.
jenže oni jsou některý ti výrobci vzájemně nekompatibilní, ikdyž to tak na první pohled nevypadá... o tloušťce lamely nemluvě Když nevyměníš všechno, tak by se to nemělo kombinovat. Nevím, jestli je problém zrovna TRW lamela v origo spojce, to ti musí poradit někdo jinej (Tonda , Servisák...), ale vím, že se to nemá kombinovat, protože pak se stávají tyhle věci, takže to klidně může být tím... ale nechci tě strašit... třeba je to jenom nějaká blbost Poptej se po tomhle.
Ona ta celá spojka byla dost nákladná. A naštěstí jsem na ní neměl žádné praskliny ani modrá místa. Tak jsem to tam naskládal zpátky s TRW lamelou a novou hřídelí) Beru na vědomí, že tolik nevydrží (s tou tlousťkou lamely jsem se dozvěděl až potom).
Doufám, že nebude problém ve spojce, je to dost práce. Stalo se mi to až potom, co mi začalo téct gufero pod válečkem. Tekl mi olej z převodovky. Do spojky se nic nedostalo, protože filc na tyčce byl suchcej.
To mi povídej... taky mě to brzo čeká Cena není příznivá, ale jelikož origo fakt vydržela neskutečnej nesmysl (zatím 260tis a pořád drží), tak do ní jdu zase a do kompletu.
Práce to je taky slušná a dělat to zbytečně dvakrát ti teda fakt nepřeju... uvidíš, co ti řeknou zkušení
Namazal jsi tisícihran? Problém bývá při kombinaci přitlačáku, trčí tam nýt. No rozhodně to spíše vypadá na spojku, nebo převodovku.
Když točíš rukou, jde řadit v pohodě?
Namazal až dost. Ale podle me to už všechno vylitalo. Napadlo mě to taky, jestli třeba lamela neprirezla ke hrideli. Když tocim rukou, řadit jde krásně. Proto jsem to tipoval na spojku. Když zaradim jedničku a držím spojku tak jde točit a lehkým odporem. To je normální? Ještě se můžu podívat přes starter, jestli to tam třeba neprirezla. Domnívám se správně, že by se lamela měla lehce posouvat na tisicihranu?
Když to namažeš správnou vazelínou, tak to nemůže vylítat.
Všichni, co znám, používají https://www.ebay....SwOdpXzEIV ... nebo ekvivalent jiný značky.
Je to vysokoteplotní a voděodolná vazelína použitelná od výfukových svodů přes spojku až po kardan. Je tak hutná, že i vymezuje vůle, proto se dává zrovna na drážkování, protože to značně prodlouží jeho životnost a zmenší možný rázy ve vůlích.
Včera jsem zjistil, že mi rosí okolo měděných těsnění spojkové pumpy a válečku co jsou mezi šrouby a hadicí.
Dneska je vyměním, je možný že to tam přisávalo vzduch. Každopádně to jen rosilo.
Není na spojkovou lamelu Optimoly MP3?
Aji dybi to bylo uplne suchy tak to bude chodit.prvne bych tam nalil vitamol ozdusnil a utesnil.kolikrat je ta hridel rezava aji s lamelou a normalne to chodi.
Kupredu spatki ni krok...