Zdravím, mám odborný dotaz k motorce BMW R1200 RT, r.v. 2007 a sice mám čas od času problém s ABS resp. posilovačem řízení. O co jde.
Při aktivaci elektroniky motorky (klíček v poloze 1), kdy dochází k aktivaci systémů, mj. i ABS, resp. asi všech systémů na ABS navázané, mám v případě, že jsem před tím na motorce jel, tj. motor a asi i další součásti jsou zahřáté, mi v nepravidelných případech nedochází k aktivaci, nebo správnému "oživení" ABS, resp. posilovače řízení. Když startuji motorku studenou, resp. delší dobu odstavenou, ABS mi nejdříve v pomalých intervalech problikává, v rámci této aktivace je zřetelně slyšet takové jakoby bzuknutí a pak po nastartování kontrolka ABS blikat přestane a motorka, resp. brzdy normálně fungují.
Když ale motorka byla v provozu, tak se čas od času stává - ne vždy - že se to bzuknutí neozve a kontrolka se rozbliká rychleji a trvá to i po nastartování. Někdy pomůže opakovaně aktivovat motorku - tj. vypnout a opakovaně zapnout zapalování do polohy 1, někdy stačí popojet s motorkou a u toho zabrzdit, někdy ale nic nepomůže a ABS se neaktivuje. ABS by mi ani tak nevadilo, ale nefunguje v tomto případě ani posilovač a to problém je.
Máte někdo ponětí, co by mohlo být příčinou a hlavně jak tuto závadu odstranit.
Ještě jsem vypozoroval, že čím je venku tepleji, tím časteji se toto projevuje.
Francis napsal:
Nemáš při problémovém startování zmačknutou některou brzdu, nestartuješ ve svahu?
Edit: dvoják z nedočkavosti ;-)
Ne, zcela určitě ne, na to si dávám pozor. To byla samozřejmě první věc, kterou jsem zkoušel, jestli by na to nemohla mít vliv.
A hlavně...nedělá to vždycky. Někdy je to v pohodě, někdy ať dělám co dělám, ABS hlásí chybu. A jak říkám, dělá to jen u zahřáté motorky. Při startování studené mašiny vždycky v pohodě.
Upravil long dne 17.06.2021 15:51
No možné to je. Ale proč by to za studena nedělalo a za tepla jo? Samo že se připravuji i na variantu výměny ABS, ale než tak udělám, chci znát příčinu, ať nevyměním ABS a chyba bude jinde a budu to řešit znova. Nevíš, co by mohlo být takové to bzuknutí při aktivaci (ještě před nastartováním), po kterém se kontrolka ABS v pomalých intervalech (jakože OK) rozbliká. Když to nebzukne, je problém.
Pichal napsal:
Ahoj, nemas to doma pichnuty na nabijecce? Jesrli treba neodchazi batweka??
Baterku mám 2 roky starou a měl jsem ji na inteligentní nabíječce a je OK. A opět. To bych spíš čekal, že mi baterka bude dělat problém po ránu (minule jsem jel ráno a bylo kolem 3 st. takže přes noc by dostala zabrat, než po jízdě, kdy se dobíjí). Navíc jsem vypozoroval, že čím je i venku větší horko - typicky včera a dnes - tak ABS je po opětovném startování zahřáté motorky totálně KO, resp. ABS nevím, ale posilovač určitě. Při nižších teplotách to buď neudělalo vůbec, nebo stačilo motorku 2x 3x aktivovat a ABS se chytlo.