Máte někdo zkušenost s nějakým spolehlivě fungujícím bezkontaktním teploměrem?
Nejde mi o měření teploty na čele, ale spíš průmyslový, takže rozsah cca 0-300 °C bude asi bohatě stačit. Přesnost v desetinách taky nepotřebuji, ale aby to bylo funkční a za rozumnou cenu.
Je mi jasný, že asi Bosch za 9000,- fungovat bude, ale to je pro moje potřeby zbytečný.
Na druhou stranu Lidl za 500,- už jsem zkoušel a to měří nesmysly. Funguje to snad jen za určitých podmínek na určité povrchy, ale globálně se tomu nedá vůbec věřit.
Pro příklad: při nahřívání šroubů na brzdových kotoučích v daný okamžik naměřím na šroubu 80°C a na podložce pod ním 20°C. Asi to způsobuje druh povrchu, jinak si to nedokážu vysvětlit, ale na lesklých to ukazuje násobně míň, než ve skutečnosti mají.
Takže jestli někdo máte zkušenost s něčím, co fakt funguje, tak budu rád za tip.
Servis motocyklů BMW Praha- východ
(po dohodě, tel.: 773767249, 776602104) http://www.youtub...er/PETRGSA
Tak jestli si vzpomeneš, zkuz ho někdy vyzkoušet tak, jak jsem popisoval... až budeš sundávat třeba kotouče, zkus změřit po nahřátí šroub a pak podložku nebo kotouč pod ním, jestli se teplota bude aspoň podobat nebo jestli to taky nezvládne lesklý povrchy.
Mě by zajímalo, jestli je to vlastnost nebo vada.
Infrateplomer meria na princípe odrazeného lúča, čiže nameraná hodnota závisí od daného materiálu, drsnosti povrchu a farby. Pozri si len tabuľku emisivity povrchov a pochpíš prečo to ukazuje rôzne. Infrak ti pomôže tak maximálne na porovnanie rovnakých súčiastok (musíš ale merať na presne rovnakom mieste s rovnakým uhlom), alebo na porovnanie teploty pred a po nahriatí.
Alebo kúpiť drahý, ktorý má nastaviteľné parametre materiálu …. Alebo najlepšie dotykový teplomer
Upravil patol dne 12.01.2022 14:00
Ahoj,
mám ten infra z Lidlu za pětikilo. Celkem to funguje, jen jak píší ostatní výše dobré měřit před a po. Odchylka podle mě tak 3°C.
Na zdech ukazuje cca o stupeň méně než na co topím, v místech kde se občas objeví plíseň (tepelný most) tak skutečně ukazuje cca 17°C
Na člověku ukazuje cca 33°C
V rychlovarce ukazuje 96°C
Jak píší ostatní než začneš ohřívat zkus teplotu např. zdí v garáži, dílu co ohříváš a pak průběžně měř během ohřevu. Ten rozdíl nebude markantní, rozhodně to rozpoznáš zda to máš ohřáté na 80°C nebo 130°C a myslím, že to je to co potřebuješ (přesnost +/- 10°C).
Spíš si myslím, že ten problém bude s přesností, podle mě to neměří na té laserové tečce ale lehce pod ní (cca ty 2-3cm stejně jako je umístěný ten senzor proti tomu laseru)
Upravil HonzaGS-SV dne 15.01.2022 11:14
Máme Thermopointy u ČEZu na měření oteplení proudových spojů na elekt. síti. A jak psal někdo výše záleží na emisivitě materiálu. Na těch dražších se musí i emisivita materiálu podle tabulek nastavovat. A na lesklých površích jako třeba hliníková sběrna musíš stát bokem a ne proti tomu, protože se v tom odráží teplota lidského těla. Samozřejmě na šroubu rozpáleném na 300 srupnú to moc nevadí jestli je 300 nebo 330. Ale při měření proudových spojů, už ano. Jestli má šroub na pojistce 25 a nebo 55 stupnů už je dost rozdíl. Ale máme samý dražší v práci tak ti bohužel levný typ neporadím.
Tohle mě bohatě stačí Díky, chlapi.
To znamená, že i ten za 500,- funguje a je to prostě vlastnost... což mě sice netěší, ale aspoň už vím
Čo sa týka merania, meria to princípom priemeru teploty meranej plochy celého kruhu. Jeho priemer záleží na optike meraku, ktorá je vždy uvedená na tele prístroja, najčastejšie pomerom. Napr 8:1 znamená, že z 80cm vzdialenosti to berie kruh o priemere 10cm, laserová bodka by mala ukazovať stred kruhu. Takze bacha na spôsob merania, ak by si chcel zmerať hlavičku šrobu, tak z pól metrovej vzdialenosti ti to odmenia priemer teplôt z 6cm kruhu. Čiže buď merať z malej vzdialenosti, alebo kúpiť merak z čo najväčším pomerom.
Jo a ešte v našej kurenarskej brandži používame na zrealnenie take nálepky z matno-čiernym povrchom na dosiahnutie rovnakých podmienok povrchu ( samozrejme treba po nalepení trochu počkať kým sa prehreje), to ale robíme s teplotami do 80 st.C, pri vyšších by to asi chcelo niečo čo neupečeš ????
Vyšlo srovnání na youtube ProjectFarm (jsou to tedy VESMĚS značky, které se u nás neprodávají, ale pro představu jak fungují od levných po drahé to je asi dostatečné...) https://www.youtu...qUkxtUBG9M
Pokud neřešíš extrémy (chlazení na -20°C a pak zahřátí na 200°C) tak vše funguje celkem normálně v rozumné odchylce. Pokud měříš něco s problematickým povrchem (leštěné kovy atd) tak musíš počítat s nějakou nejistotou měření... Nicméně na to abych zjistil, zda jsou vejfuky ještě horké, zda již mám prohřátý šroub na cca 100°C (a je mi jedno jestli to je 90 nebo 110°C) tak je to v pohodě prakticky s jakýmkoliv...
Já to třeba používám v kuchyni, když dělám čínu, jestli mám již olej na 180°C
Upravil HonzaGS-SV dne 28.10.2024 06:16