Dobrý večer,
omlouvám se za vyrušení v čase Velikonoc, ale tápu.
Jedná se mi o množství, respektive kontrolu množství oleje v převodovce a v koncovém převodu u R 1100 RS.
Do koncáku jsem dnes nalil 215 ml oleje a do převodovky 700 ml oleje.
Teď když postavím motocykl na hlavní stojan tak z kontrolního ( nalévacího ) otvoru převodovky nic neteče, ani není vidět hladina. Z nalévacího šroubu koncového převodu také nic neteče ( to je vzhledem k umístění asi logické ), ale ani tady nevidím hladinu oleje.
Proto bych rád věděl, zda má být vidět hladina v koncáku a zda má vytékat olej z kontrolního otvoru převodovky.´?
Všude se píše jen množství oleje, ale opravdu stačí, když do koncového převodu chrstnu 215 ml a dál už to řešit nemusím ? Ta převodovka bude nejspíš chtít ještě doplnit, ale nerad bych přelil, aby se někde nevyvalil simering ( to už jsem někde také četl ). Jak vlastně zkontrolovat, že oleje je tak akorát ? Ani ne moc, ani ne málo ?
Mohl by mi někdo, kdo ví a pochopil ten můj zmatený dotaz odpovědět a poradit ?
R 1100 RS Kontrola množství oleje v převodovce a v kardanu
Přidané 17.04.2022 21:17
Zadni prevod se lije po spodni hranu nalevaciho sroubu. Vychazi to na cca 180ml a prevodovka dokavad nevyteka ven
... servis a diagnostika BMW Motorrad
Přidané 17.04.2022 21:52
Děkuji moc za odpověď.
Do převodovky jsem tedy dolil, až to samo vytéká, když je moto na kolech a v rovině.
V koncovém převodu je jak jsem psal cca 215 mů a olej stejně není vidět.
Mám tedy dolít po spodek nalévacího otvoru, nebo to mám nechat být s tím, že jsem tam nalil objemově dostatek ?
Když to doliji na spodek, tak tam bude třeba 260 ml a to je už dost, ne ?
Přidané 20.04.2022 20:17
To je divné, Mi to vychází už několik let 0,8 l do převodovky a 0,2 do kardanu. R1100RT. Domníval jsem se, že s vyjímkou nějaké drobné nuance v počtu zubů jsou to stejné krabice. Ale dělám to na hlavním stojanu - podle manuálu. Moto je na předním kole opřené o zem.
God, Gun & BMW
Přidané 21.04.2022 06:32
Moderátor Příspěvků: 8674 Registrace: 18.12.08
U 11 a 1150 to vychází tak, že ti litrovka nestačí. Do převodovky se vejde cca 0,9l a koncak 0,18l. Jak tam někdo nacpe 0,215 aniž by byl olej ještě vidět, mi je záhadou. Pokud teda není koncak po servisu, tedy úplně suchej. Ty dvě deci asi ještě nevadí u těch starších modelů s odvzdušňovákem, ale dával bych tam to, co tam má být. Ono to pak po ohřátí nabyde a místa je tam jak v hodinkách. Taky by se mohlo stát, že se něco vytlačí přes gufero ven.
Servis motocyklů BMW Praha- východ
(po dohodě, tel.: 773767249, 776602104) http://www.youtub...er/PETRGSA
Přidané 21.04.2022 08:00
Do koncového převodu dostaneš víc oleje jen když budeš otáčet kolem, to si pak zuby jakoby nasají větší množství. Ale jak už je zde vysvětleno, je to špatně, pak může část oleje hledat cestu přes gufero nebo odvzdušňovací ventil.