zatím jsme dva a rádi někoho přibereme. Máme v plánu mrknout do rumunska. Cestovat spíš na lehko, primárně asfalt. Kdo by chtěl jet s námi ať napíše sz nebo tel: 776 260 470
plán cesty: https://www.google.com/maps/d/edit?mid=1rF8Bz6QM40r2smFNFTo0ynA5pxUJpsUk&usp=sharing
1. Sobota
Brno - Oradea (660 km)
Nejhezčí by to bylo vzít přes slovenské vnitrozemí, ale pravděpodobně zvolíme naopak nejrychlejší variantu po dálnici přes Maďarsko. Uvidíme.
2. Neděle
Oradea - Salina Turda - Targu Mures - Sovata (335 km)
Navštívíme solné doly Salina Turda (zastávka na +- 3 hodiny). Úsek mezi Kluží a Targu Mures vede po dálnici, tím ušetříme trochu času a dojedeme až do města Sovata.
3. Pondělí
Sovata - slané jezero - Bicazská soutěska - Cartisoara (325 km)
Hned ráno se za městem Sovata vykoupeme ve slaném jezeře Lacul Ursu (něco jako mrtvé moře, otevírají v 10:00), pak si projedem tam a zpátky Bicazskou soutěsku. Večer dojedeme až do Cartisoary, což je začátek Transfagarasanu.
4. Úterý
Cartisoara - Transfagarasan - Novaci (250 km)
Měli bychom vyrazit velmi brzo ráno, abychom Transfagarasan projeli předtím než se ucpe turisty. Cestou se zastavíme na hrázi přehrady Vidraru (je tam i rozhledna), poté v Bistrita kde mají v jeskyni vytesané dva kostely a v klášteře Horezu. Večer dorazíme do města Novaci které je na začátku Transalpiny.
5. Středa
Novaci - Transalpina - jezero Vidra - Petrosani (odhadem 350 km)
Brzy ráno vyrazíme na Transalpinu, kterou projedeme celou nahoru až do města Sebes. Tam se otočíme a téměř celou si ji projedeme zpátky, pak si zajedeme k jezeru Lacul Vidra a zakončíme to ve městě Petrosani. U toho jezera asi není nic zajímavého a dalo by se vynechat, jen mě zaujalo že se kolem něj hezky klikatí silnice.
Druhá možnost (kdyby se nám ty zatáčky nechtěly jet 2x) je že odbočku k jezeru dáme už dopoledne a z města Sebes pojedeme do Petrosani naokolo přes Hunedoara (je tam hezký Korvínův hrad, ale už jsem tam byl).
Odhaduji to na 350 km, protože je Transalpina zatím zavřená tak mně nechce mapa vypočítat správnou cestu.
6. Čtvrtek
Petrosani - Valcan Pass - Eibentál - Svatá Helena (300 km)
Ráno vyjedeme hned nad městěm Petrosani na Valcan pass. Jel se tama loňský Gumbalkán a podle fotek to bude hezký výlet, je to úzká asfaltka kterou vyjedeme do 1600 metrů kde se pravděpodobně rozdělíme. Pete pojede dál po šotolině do města Schela, já to sjedu zpátky a pojedu po silnici, ale zatím nevím kama. Při zkoumání mapy jsem zjistil, že silnice 66A kterou vidím v Google mapách kolem jezera Cerna/Iovanu na mapy.cz úplně chybí, je tam vyznačená pouze přerušovaně jako pěšina. Druhá možnost je vzít to východní stranou přes Targu Jiu.
Dále podél řeky na jih, mineme sochu Decebala a dorazíme do Banátu. Dáme si první večeři v Eibentálu, z tama bychom chtěli ještě ten den dojet až do Svaté Heleny, kde si dáme druhou večeři a přespíme.
7. Pátek
Svatá Helena - Temešvár - Segedín (320 km)
Kdybychom to nestihli předchozí večer, tak si ráno projdeme Svatou Helenu. Poté se přesuneme do Temešváru, kde bychom mohli omrknout centrum města, dát si oběd a pokračovat do Segedínu. Ideální by bylo cestou najít nějaké koupání, ale při rychlém zkoumání mapy jsem tam žádné jezero nenašel.
8. Sobota
Segedín - Brno (500 km)
Rychlý přesun do Brna.
S počtem válců je to jako s pracovním kolektivem, ideální je lichý počet, ale tři jsou už moc.