Mam velku dilemu
poradte mi 800gs alebo 1200gs
rocne najazdim cca 12000km cesty a teraz chcem aj necesty Alpy , Rumunsko ...
Chcem Spolahlivu motorku mam Apriliu Pegaso 22000km najazdene a bez zasahu do motorky a to chcem aj od BMW myslite ze sa to u BMW da ? po tom co pocucam na 1200GS ?
Prosim poradte dik
bubak99 napsal(a):
Mam velku dilemu
Chcem Spolahlivu motorku mam Apriliu Pegaso 22000km najazdene a bez zasahu do motorky a to chcem aj od BMW myslite ze sa to u BMW da ? po tom co pocucam na 1200GS ?
Prosim poradte dik
tohle je vecne tema... nez se toho chyti Vjetrnik se svoji suitou tak napisu svuj nazor:
a) osmikilo ma obtiznejsi ovladani, vyssi teziste, mene pohodlne sedlo. Modernejsi motor a hezci pristrojovou desku. Celkove se mi libi vic.. je to take novejsi model. Je levnejsi...
dvanactka ma lehci ovladani, nizsi teziste, ma ESA i protiprokluz, vepredu devatenactka (=lip se nejspis klopi), celkem zastarelej motor s pouze naporovym chlazenim.. krome GSA myslim nic zvlastniho vzhled.
---
myslim, ze je vetsi sance, ze ti sedne dvanactka... osmikilo je jen pro omezenejsi skupinu.
Co se tyce spolehlivosti, myslim, ze osmikilo ztraci...
Pokud nemas poradne ego tak te dost mozna bude mrzet, ze nemas NEJVETSI motorku
Upravil hicks dne 09.11.2009 20:48
17 cm
----------------------------------------------------------------
BMW R1200GS LC od 2013, BMW F800 GS od 2008,
Aprilia SR 50 Factory, Praga ED 250, CFMOTO CFORCE 520 Gen2
bubak99 napsal(a):
Mam velku dilemu
Prosim poradte dik
Dá, kup si 1150 nebo 1100
Stepan Praha
BMW R 1200 GS Triple Black
Jo hicks to vystihnul presne.Ja si myslim ze 800gs je takova vetsi divocina, v cem bude excelovat je urcite teren.Tak je to na tobe co vice preferujes jestli vice to cestovani a nebo jestli chces vic off road
BMW GS 1200 adventure
bobus napsal(a):
... osmikilo je jen pro omezenejsi skupinu
takže jestli si nepřijdeš omezenější kup dvanáctku
jo a jeste doplneni.. dvanactku ma dneska uz skoro kazdej... osmikilo je porad jeste vetsi rarita.
17 cm
----------------------------------------------------------------
BMW R1200GS LC od 2013, BMW F800 GS od 2008,
Aprilia SR 50 Factory, Praga ED 250, CFMOTO CFORCE 520 Gen2
Tiež som riešil totožný problém, nakoniec u mňa zvíťazila 800 gs. Prečo?
1, Otázka peňazí /kupoval som funglovku/
2, Osobné pocity a prvý dojem /lepší pocit som mal asi z 800/ ale toto môže byť
ovplyvnené krátkym časom stráveným na oboch motocykloch pri prvej jazde
v tejto kategórii.
3, Osobné nároky /nemá význam kupovať 12 na cesty okolo domu, ale ty skôr tak
na dlhú adventure jazdu ako čítam, pričom netvrdím, že na 800 to nejde/
skvelý príklad je Peter Šiška alias SISO, ktorý je jeden z najnámejších
mototuristov u nás,aspoň čo ja poznám z môjho okolia i keď len cez web.
4, Vec prestíže a nodernizácie/ 800 sa vidí nie tak často ako 12/
5, Hmotnosť/ u 800 je cca - 50 kg čo môže byť prínosom v teréne, ale príťažov
pri jazde 2 osôb a po dialnici pri vetre/
Takže na záver: Odviesť na oboch kusoch, rozbiť prasiatko a spočítať € a
nechať si to dobre rozležať v hlave.
Upravil nemo2 dne 09.11.2009 21:21
Chcem funglovku to je jasne a BMW
Teraz je nova 1200 no nova aspon vylepsena
800 je lahsia, kamarat ju ma a chodi s nami a ja chodim na Pegase co je 1valec 650 a v pohode takze aj 800 urcite staci len s vykonom neviem do kedy ?
1200 lepsie krytie na kolena a tak, 800 viac odohalena a samozrejme 800 je krajsia teda az na tu novsiu 1200gs v cervenom . Pri 1200 mam strach ze bude tazka
preto ta dilema samozrejme cena 1200GS je neskutocna keby nemala znacku BMW stala by o 200000.- menej
No na 800 jsem nikdy neseděl, takže nemůžu srovnávat Nicméně 12ka mi přijde víc do cestovna. Co se týká váhy 12ky, tak myslim, že Ti těžká nepřijde. Zkus si sednout třeba na Tigera 955 a poznáš co je těžký. Nezbude než si obě projet a podle toho se rozhodnout. Co se týká spolehlivosti, tak se všude může něco po.... Letos jsem dal na 12ce 15000km a kromě zničehonic rozhozených podtlaků bez závad, ale raději to zaklepu. Jinak kardan je taky velký +! Kdybych měl teď mazat řetěz, tak mi asi jebne. Prostě jen kontroluju na 12ce olej, tankuju a jezdím.
Ahoj Bubák na 1200 gs som síce nesedel , ale verím že má do zákrut lepší podvozok.Či je to podstatný rozdiel to môžu povedať len tí čo jazdili na obidvoch , ale s rovnakým rozmerom predného kolesa. V teréne ten rozdiel hmotnosti nevyrovná žiadny podvozok jediné čo to môže zmeniť je kvalita jazdca. Jazdíš sám takže vačšie sedlo nemá praktický význam. Motor 12GS je fakt predpotopný ale býval spoľahlivý , bohužiaľ riadi ho asi rovnako maďarská elektronika ako 800gs .Výška ťažiska - platí to aj pri plnej nádrži ? Splahlivosť myslím si ,že je rovnaká lebo sú obidve postihnuté snahou o ušetrenie každého centu výrobných nákladov. Na 12GS sedíš aspoň sa mi to tak javí v motorke , na 8GS na motorke a ak chceš viac cestovať tak vačšie plexi je nutnosťou rovnako aj znížené sedlo , ktoré je pohodlnejšie. Ale ked pôjdeš 12 GS skúšať pôjdem určite s Tebou aby si si to mohol hned porovnať s 8GS a ja tiež
Marian teda Tryskac ja o vlkovi a vlk pise Tryskac je dalsi sialenec na 800 ktory chodi cesta necesta prave koli nemu sa rozhodujem medzi 800 a 12000
Pojdeme do polska spolu a tam vyskusam aj 1200
Dik za vsetky nazory , mozete aj dalej
Pozrime sa bratia zo Slovenska!Keď môžem podotknúť dosť pozitívne ma ovplyvnil práve Tryskač pri rozhodovaní medzi 1200 a 800 v prospech nižšej kubatúry, síce len v telefonicko rozhovore. Zopárkrát som volal a otravoval i v Itálii, ale teraz mám aspoň možnosť poďakovať touto formou a dúfam, že v blízkej dobe sa mi táto možnosť naskytne aj osobne.
bubak99 napsal(a):
Chcem funglovku to je jasne a BMW
Teraz je nova 1200 no nova aspon vylepsena
800 je lahsia, kamarat ju ma a chodi s nami a ja chodim na Pegase co je 1valec 650 a v pohode takze aj 800 urcite staci len s vykonom neviem do kedy ?
1200 lepsie krytie na kolena a tak, 800 viac odohalena a samozrejme 800 je krajsia teda az na tu novsiu 1200gs v cervenom . Pri 1200 mam strach ze bude tazka
preto ta dilema samozrejme cena 1200GS je neskutocna keby nemala znacku BMW stala by o 200000.- menej
Jo, funglovka je pěkná věc.
Ale někde jsem tu četl, že motor 1200ky jede odspodu až po 40tis. km, to jsou při mém počtu km/r asi 3 roky. Nakolik je to pravda, to nevím.
Navíc, pokud si nejsi jistej, která by byla pro tebe lepší, tak to nikdy nepoznáš, dokun opravdu obě nevyzkoušíš. U třeba rok staré motorky máš výhodu, že když ti nesedne, můžeš ji prodat skoro bez ztráty, ale u nové je to špatný.
Jinak výkonově ti samozřejmě stačit bude, jde jen o to, že to budeš muset víc točit, prostě to nemá sílu v nízkejch otáčkách, což někomu vyhovuje. Pro mne je to třeba jedna z největších předností boxera.
Jinak ten design, to je věc vkusu, mně se třeba 800ka moc nelíbí.
Stepan Praha
BMW R 1200 GS Triple Black
Ahoj nemo dnes somsa akurát rozprával so Šišom ,že sa prídem k nemu pozrieť na jeho trasy v Rumunsku a Ty to máš k nemu kúsok tak je to možné.
Tibor pridávam podobné foto z galérie na porovnanie ťažiska a krytia. http://www.bmwgs....oto_id=600 http://www.bmwgs....oto_id=290
Tryskac přiložený následující obrázek:
No, já jezdil na obou a pokud jsem mohl porovnat, byť značně subjektivně:
800 je lehčí a o malinko manévrovatelnější, do terénu jasnější volba. Na silnici víc unaví, na silničních gumách se musí malinko víc tlačit do zatáčky. Je to větší točka a zrychlení na ní není pocitově takovej mazec, jako na 1200, ale do cca 120km/h jedou stejně, pak se malinko začne 800 ztrácet, ale nepatrně. S kufry nebo spolucestujícím je znát menší obsah a zatížení.
800 je jasná volba pro toho, kdo chce do terénu, jezdí sám a není vyznavačem boxeru.
1200 je ideální na cestování, na zátěž spolucestujícího a kufry. Má ostřejší brzdy, větší zátah, je pohodlnější a ujedete na ní delší vzdálenost nebo budete méně unavení (což je ale o zvyku)
Já se rozhodoval celkem dlouho a nakonec finance a pocit zábavy spolu s terénem rozhodly pro 800. Ale trochu se ta 800 musí zainvestovat a vylepšit
motto: jak vidim pole, jdu se tam rozplacnout
KTM 640SM, KTM 350 EXC-F, HD Night ROD Special
Prave tato 1200 v cervenej je proste pre mna krasavica a vyhoda kardan(aj teraz mam cervenu)
Marian pojdeme spolu a este sa odvezem na tvojej kraske 800 potom sa rozhodnem ale do rumunska chcem ist na novej masine . Dufam ze cesta je naplanovana
Majo mam na sklade uz aj tie nove Contour HD 1080p kamery spravim zopar videi ale z auta a poslem ti aj z Contour HD. Po tom lete z rebrika ma boli este stale chrbtica
Upravil bubak99 dne 10.11.2009 01:57
Měl jsem možnost zatím najet na 800gs i 1200gs po cca 18 000 km a tohle jsou mé poznatky :
- souhlasím s Hicksem " osmikilo ma obtiznejsi ovladani, vyssi teziste, mene pohodlne sedlo. Modernejsi motor a hezci pristrojovou desku. je to take novejsi model. Je levnejsi..." Doplnil bych, že na 800. probíhá po zapnutí zapalování diagnostika okamžitě, na 1200 to pár vteřin trvá..
- 1200. je jednoznačně cestovnější motorka, zvaž, kolik toho najezdíš v terénu (tím nemyslím šotolinu)
- 800. má lepší zátah od spodu, extrém je ovšem jednička, které je hodně ostrá a chvíli trvalo, než jsem si na ni zvyknul.
- rozdíl ve výkonu proti silnější 1200. jsem u 800. nijak nepociťoval ani plně naložený při dlouhých cestách společně s dalšími 1200.
- dojezd u obou motorek je prakticky stejný
-výhodou 1200. je absence řetězu
-nevýhodou 1200. je kardan (když se vyse.e) - vyšší cena případné opravy
- na 800. mi trochu vadily přední vidle, které se při brždění dost ponořovaly,
v tomto ohledu je jízda na 1200 proti 800. naprostý luxus a přispívá to i k vyšší bezpečnosti.
- Na 800. mě ještě trochu strašily pneu s duší, případný defekt se hůř opravuje, zvlášť na delších cestách, to byl také jeden z důvodů, proč jsem pak šel do 1200.
- 800. má kultivovanější chod motoru, na 1200. mě ty vibrace dost překvapily.
- 1200. má lepší (hezčí ) zvuk
Jestli si na něco ještě vzpomenu, tak to sem přihodím.
Upravil bluesbery dne 10.11.2009 08:50
souhlasím s Hicksem i Bluesberym, za sebe bych ještě přidal, že 800 má sportovnější charakter a na krátko poskládanou převodovku. 12 je víc do pohody, aniž by ztrácela na rychlosti. Charakterově se prostě hodně liší, rozhodně není 800 menší a levnější verianta 12ky. Jedna i druhá má své plusy a mínusy, přičemž je potřeba si ujasnit, co je pro Tebe podstatný. Mě se třeba 800 vizuelně líbí, ale to je tak všechno. Původně jsem si jí chtěl koupit, ale pro můj styl jízdy se prostě nehodí a přináší hodně kompromisů.... Takže moje rada na závěr: vykašli se na rady a jdi si je projet. Uvidíš sám, která si Tě získá (a myslím, že ta druhá Tě jednoduše přestane zajímat). Každopádně přeju hodně štěstí.
Maiali nel Fango!
No a já bych ještě dodal, že výhodou je u 800, že si mohu změnit sekundární převod - zkrátil jsem tím rychlosti a do terénu je to o dost lepší. Také mi přijde, že se s 800 dá malinko výc vymyslet při úpravách právě mimo silnice. ALe tam ani 1200 není příliš zaměřena si myslím.
No a ještě jedna věc, se kterou třeba Hicks nesouhlasí: Podle mého extrémně BMW ušetřilo na přední vidli. Když se člověk sveze na KTM 990 na stejném terénu, je to prostě veliká bída. Na silnici naprosto bez problémů.
motto: jak vidim pole, jdu se tam rozplacnout
KTM 640SM, KTM 350 EXC-F, HD Night ROD Special