mám na nás prosbu ohledně oleje do převodovky u mé R 1200 ST(05).
V manuálu od BMW píšou "Transmission oil: SAE 90 GL5 (0.7 l) a tak jsem vybral Castrol EPX 90, ale když jsem se tady začetl trochu do kategorie R1200GS, kde odhaduji "stejný motor", tak všude doporučují plně syntetický olej a dle doporučení BMW tam mám dát minerální olej... Tak jestli o tom tušíte někdo něco bližšího, tak budu rád..
R1200ST přiložený následující obrázek:
"...Kvalita oleje je zřejmá především ze specifikací uvedených na etiketě obalu. Vezměme si jako příklad oleje SAE 15W-40, 10W/40, 5W-40 a 0W-40. Všechny mohou mít výkonovou specifikaci ACEA A3/B3, příp.i B4. Z toho je zřejmé, že výkon, kvalita a životnost, např. olejů SAE 15W-40 a 5W-40 či 0W-40, může být naprosto stejná. Rozhodně tedy neplatí, že čím je údaj xW nižší, tím je vyšší kvalita a životnost oleje a olej vydrží v motoru déle. To je naprostý nesmysl. Oleje SAE 0W-40 či 5W/40 mají lepší viskozitní vlastnosti, rychleji se v motoru dopravují na všechna mazaná místa, ale kvalitou a životností jsou stejné jako oleje SAE 10W-40 či 15W-40, tj.úspěšně prošly stejnými motorovými testy, kde všechny dosáhly vyhovujících výsledků.
Rozdělování olejů na minerální, polosyntetické a syntetické je přežitek ze 70. a 80. let minulého století. Tehdy to mělo i svůj praktický význam. V dnešní době to již nic neříká a tyto termíny by se neměly už vůbec používat. Ostatně i respektované instituce API, SAE a ACEA je také na začátku 90. let minulého století vyřadily ze svého slovníku. Povede se to i nám?..."
Buď cestu najdu, nebo si udělám vlastní.
Děkuji za vyčerpávající odpověď. Myslím, že tak jak to píšeš a dokládáš odkazy je to nevyvratitelné a nejsou v tom už zmatky. Než jsem na tohle fórum napsal, tak jsem si dal záležet a prošel všechny vlákna k R1200 a hledal... tlačítko hledat mě noc nepomohlo a tak jsem fakt prolejzal kvanta příspěvků a narazil na věci jako, že do převodovky dávat olej dle manuálu ( se specifikací GL5) je špatně a lepší je GL4 atd.. že minerál to oddělá a nalít jedině syntetiku... atd... postupem času si různé příspěvky krásně odporovali a přišlo mě, že si tam snad každý dává co chce... to mě vedlo k tomu jestli se držeti manuálu a nebo rad na fóru. Jelikož co názor to něco jiného, tak jsem se držel manuálu a po přečtení odkazů ve smyslu rozdělování olejů na syntetiku a minerál případně plnou syntetiku.. to už dál řešit nebudu
Upravil R1200ST dne 30.08.2011 11:32
gratuluji a děkuji, žes to přečetl, šiř osvětu dál, ať kamarádi nejsou ovce a nenechají se manipulovat marketingem
Buď cestu najdu, nebo si udělám vlastní.