Chlapi jak řešíte koplý ráfek. Dnes mi při přezutí gumy zjistil maník že ráfek háže.
Není to nikde znatelně naraženo, jen to v jednom místě skočí lehce do středu.
Jde to seřídit špicemi? Nebo máte tip na někoo kdo s tím umí?
Zkoušel, nekdo vůbes štelovat špicemi, jak to jde?
Případně, není tu nekde k tomu téma. Mám pocit že jsem neco zahlédl, a nemohu nalézt. Díky.
Jestli to nemáš moc,tak to neřeš,protože to nikdo rovnat nechce a je to problem. U litých ráfků to ještě jde,ale drátěný kola maji dutý okraje a při pokusu to rovnat se akorát udělá víc škody,než užitku. Vím o spoustě koplejch ráfků,co jezdí bez opravy a neni s tím trabl.
Dokud nepoznáš BMW,nechybí...
BMW R1200GS
řešil to LukyGs v Různé opravy na R 1100 GS, na 2. straně, v příspěvku č. 26 je web toho maníka, co to LukymuGs dělal, ale..........., prej už nechce ani vidět centrování BMW
Upravil barokar dne 08.09.2011 08:40
varianta 1. - neřešit a jezdit
varianta 2. - nový ráfek
...moc jiných variant není...řešil jsem to na EXC, kde mám taky bouchlý ráfek na předním kole, nad 100km/hod je to na asfaltu cítít...ale na asfaltu jezdím jen krátké přejezdy z pole na pole, z louky na louku, z lesa do lesa...tak jsem zatím nový nepořizoval
"Před miliony let opustil člověk moře. Každý někdy udělá chybu..."
Ještě poznámka: Hicks u vosmikila měl povolené dráty, tak mu je někdo tuším z Radotína dotahoval a centroval...tak až se tu Hicks objeví, jistě poskytne kontakt, ale bouchlý ráfek stejně asi těžko docentrováním srovná
"Před miliony let opustil člověk moře. Každý někdy udělá chybu..."
Vjetrnik napsal:
Ještě poznámka: Hicks u vosmikila měl povolené dráty, tak mu je někdo tuším z Radotína dotahoval a centroval...tak až se tu Hicks objeví, jistě poskytne kontakt, ale bouchlý ráfek stejně asi těžko docentrováním srovná
To byl pan Hanousek z Břežan. Ne? To je známý centrovač a vyplýtač,ale do BMW se mu taky moc nechce. Je to zkrátka problémová záležitost...
Dokud nepoznáš BMW,nechybí...
BMW R1200GS
No mě Horský říkal, že všechny ráfky kopou do středu. Údajně to není vada, ale důsledek výrobního procesu, prý je to vyvážené a kolo je křivé už z výroby.
FYYFF
Jojo, každý má problém s ráfky BMW, protože jsou do kříže a končí na krajích - jednoduché na výrobu, složité na centrování.
Já centroval tam, kde Prezi a PetrT - v příboře a musím uznat, že ten chlápek umí zázraky. Sice to nešlo úplně, ale kdo by nevěděl, že je koplý, tak to teď nepozná...
určitě bude nadšený, že vidí další BMW kolo :-D
taky rád říká, že neumí zázraky a že to zkusí, ale výsledek je potom mnohem lepší!
Chtěl čistě ráfek bez gumy a tuším, že jsem platil pětikilo...
Když je vůle, cesta se najde
Díky za info. Nechám si projít hlavou jestli to budu řešit. Je to opravdu minimální, a nevím jestli to nebylo už od novoty. V každém případě, koplý ráfek klučina poznal, ale přezutí gum mu moc nešlo- dnes po jednom dni kolo prázdné...
Možná myslel, že to budu dávat centrovat.
tak asi takhle nějak jsou sděšení i ostatní majitelé když maji nutnost dívat se mi na ruky když jim přezouvám moto kdyby to nevideli byli by v klidu a jezdily dál ale že to ví musí to řešit a narůstá pocit že to háže
trochu to vycentrovat jde
ted si tu hraju s MILOSHovím 21" rafkem na jeho 1100GS - přeplítal a je to vcelku sranda to dostat do roviny a přitom pořád zachovávat moment 5Nm ale uže se pohybuju kolem 1,5 mm myslím že to bude dobrý
z BMW GS vedou 2 cesty bud to to zabalit a nebo KTM , tak sem to NEZABALIL !!!
Tak po dlouhé době tohle téma oživím. Dnes jsem nasadil zadní kolo které jsem skoro dva měsíce vozil po rovnání a centrování.... bohužel jsem v létě koupil drátěná kola a zadní bylo již bouchlé ale na to jsem přišel až později na podzim protože se to na špuntech nijak neprojevovalo. Zjistil jsem to až na podzim když jsem nasadil na výlet do Polska Anakééčka. To že bylo zadní kolo bouchlé už při koupi dnes vím naprosto jistě protože před nahozením na moto muselo proběhnout čištění kol od bordelu z brzd atd. a při tom čištění jsem si všim že je jedna špice dost volná a tak jsem si řek že na servisu ji nechám přitáhnout...no na to jsem nakonec zapoměl a na podzim když jsem ji chtěl dotáhnout sám jsem zjistil že nepůjde protože je koplej ráfek.
Můj dotaz zní...jezdíte někdo s osmicí nebo se musí koupit novej ráfek (již jsem dnes poptával) může to házení kola nějak zlikvidovat nebo načít něco v koncovém převodu? Pro ukázku přikládám video