Zdravím,
teď dodělávám padáky na své 650 GS. Rád bych na ně dal přídavný světla.
Chtěl bych, aby svítily pořád-jaký tam dát -mlhovky, nebo dálkáče?
Na obojí budou řvát jak na technický, tak při běžný kontrole...*pissed*
Vít, že třeba Wunderlich dělá přídavný světla, ale je to ranec :-(
Šel bych nejradši do nějakých obyčejnějších... když to přeženu,
tak i koupených někde na benzince...
Co byste poradili? Díky
Ja bych tam dal svetla hella,nejsou drahy,stejny pouziva i Touratech i BMW,jen oni na ne udelaji obal a montazni sadu a cena je pak 3x takova.Nejakej smejd z benzinky bych tam necpal.
Ja mam svetla od Helly, koupeny z grave.cz
Za ty prachy se mi zdaji super, sviti perfektne.
Nicmene nedovolil bych si je pouzivat porad. Nevim sice, jak jsou na tom drahy originaly (12ADV) nebo TT, ale tohle by bylo o presdrzku. Lamani svetla nefunguje, oslnujou,... Mam je jako pridavny dalkovy, kde svoji funkci plnej perfektne, ale sviti s nima protijedoucim ridicum do tlamy bych nechtel.
My používáme jeden typ Hella jako mlhovku (nebo 2x mlhovku). Obvykle je ale dálkové světlo xenon a ne halogen. Přídavné dálkové (xenon) musí být zapojené tak, aby svítilo jen se zapnutým hlavním dálkovým světlem. Může nebo nemusí tam být vypínač. Mlhovka má vždy samostatný vypínač (i u BMW) a je to stejné jako u auta. Když někdo večer jezdí bezdůvodně s mlhovkama, je bezohledný k ostatním. Nicméně optika té mlhovky je udělaná tak, aby svítila hodně do šířky a těsně před motorku, takže se to skvěle hodí pro večerní jízdu třeba někde z offrodové projížďky.
Nevím co se týká cen komponentů ale kompletní mlhovka včetně vypínače na řídítka a kabelového svazku vč. relé na konkrétní motorku, držáku (opět na konkrétní stroj) a alu krytky vyjde na 3500Kč s DPH. Stejné světlo Hella DE prodávají v autodílech na Chodově za 2550Kč. Neřekl bych že to je 3x levnější a člověk musí vyřešit vypínač úpevnění a kabeláž. Možná že nějaké velkoobchody to mají za litr ale neviděl jsem to. Ten typ DE světla se dělá ve dvou provedeních. Stejný xenon jako používáme jsme našli v AuTou za 7700Kč a my to máme o 20% dražší ale s držákem vysokonapěťové jednotky, svazkem a držákem na motorku... ale není to 3x dražší. Ceny Wunderlich jsou myslím hodně podobné.
Když někdo chce hodně levné řešení, tak třeba zrovna Dodotech má sice jiný typ světla ale vypadá to určitě o třídu líp než univerzální světla z benzínky na kusu ohnutého plechu nebo hliníkovém L profilu z OBI. Zrovna na F650 je to umístění resp. upevnění mnohem komplikovanější než na třeba 1150GS a není to jen kus plechu. Když to má vypadat, tak to neuděláš za deset minut. To samé vodotěsný vypínač na řídítka. Zatím jsem nenašel žádný spolehlivý s držákem na 22mm řídítka za stovku. Kvalitní vypínač s krytkou proti vodě třeba od Křenka vyjde na tisícovku bez DPH. A ještě je potřeba ho nějak připevnit. Koukněte se, co stojí plastový můstek s dvěma vypínači od BMW na nástavce řídítek F650. Nekvalitní vypínač se pozná celkem snadno - stačí jedna offroadová výprava a člověk zjistí, že mu světlo někdy svítí, někdy ne, později přestane být jasná poloha páčky nebo se to úplně vyklepe. Zkoušeli jsme vypínače určené pro lodě, modeláře, tuning... Levné jsou všechny stejně nespolehlivé. Není to jen porovnat cenu lampy ale co to všechno obnáší, aby to bylo trošku slušně namontované a spolehlivé. Myslím že BMW není Yuki nebo Chunlan a i doma dělané věci by měly mít slušnou úroveň...
Ja si jsem vedom toho, ze TT svetla jsou uplne o nicem jinym nez Hella, uz proto, ze jde o xenon atd.
Ale svetla, o kterych jsem mluvil ja stojej cca 3000,- cela sada (2ks, zarovky, rele, vypinac, kabelaz).
Alda: jasně, já myslel ty světla co prodávají na benzínkách a o kterých mluvil Tomason. Jinak Helly DE se moc nikde neprodávají a našli jsme je jen v tom jednom obchodě za 2500Kč/kus bez vypínače a držáku na moto (ale s U držákem univerzálním asi určeným na nárazník auta).
na Varaderu jsem mel mlhovky od motobozzo.de, vysly asi na 3 litry i s rele a postovnym ... kratky svetlo hodne do siroka, takze kolem a tesne pred motorkou hodne znat.
Problem byl v tom ze jsem to napojil tak jak bylo v navodu a asi nebyla origo elektrika stavena na o tolik vetsi odber, tak ze mu to vypalilo konektor na hlavnim kabelovym svazku (coz se zacalo nahodne projevovat tak ze obcas totalne umrela cela elektrika, a pak se nahodne vzpamatovala ... idealni zabava pro dlouhe vecery najit v cem to je ...)
takze od te doby jsem jakekoli domadely ktery sahaj do elektriky zapudil a radsi si priplatim ...
usetrena tisicovka (vpodstate jedna nadrz benzinu ...) se muze dost kurevsky prodrazit a napachat skodu nebo se to vysype nekde na dlouhym vejlete ...
No stačí se kouknout na ten výkon - 55W, to je skoro 5A. při dvojité instalaci dvojnásobek. Není to tak malý proud. Rozhodně se to musí montovat se zapojením napájení přes relé. U xenonu je pracovní proud nižší (xenon má za chodu asi 35W) ale startovací proud může být mnohem vyšší a prvních asi 10s je docela obrovský a opět - bez relé je to nesmysl. Další problém je pochopitelně oblíbený CanBus na "modernějších" strojích, protože některá automobilová relé už mají tak velký odběr, že to CanBus vyhodnotí jako poruchu. Typicky když se to zapojuje do série aby se nedala vybít baterka zapnutým světlem když neběží motor. Na 1200 rozhodně není jedno, kam co člověk zapojí a stačí se "chytit" nesprávného kabelu, zdánlivě se nic neděje a najednou začne svítit chyba, protože v paměti přeteče počet chyb třeba zvýšeného odběru zadního světla, kam neznalý člověk připojil řídící napětí relé.
Tomáš Kocanda www.touratech.cz
Touratech e-shop: http://shop.toura...
Všechno ostatní e-shop: http://www.techge...
Na maily se snažím odpovídat co nejdřív, na SZ a messengery sporadicky!!! Pokud chcete odpověď rychle, napište mail nebo zavolejte 602 349970...
S těma světlama z benzínky to byla samozřejmě nadsázka Dost se mi líbí ty od Dodotechu..
Právě jsem potkal už min. 3 BMW 1200 GS s rozsvícenýma přídavnýma světlama a nepřišlo mi,
že by to byly to byly dálkáče... tak jsem myslel, že to jsou nějaký homologovaný...
A celkem dost se mi to líbí.. i v zrcátkách, když vidím motorku s
rozsvícenýma světlama na padákách - tolik vysvětlení k tomu, proč tam dávat něco, s čím by mohly být problémy prostě se mi to líbí
Upravil Thomasson dne 15.07.2008 14:43
Lidi s těmi "mlhovkami" jezdí hlavně ve dne, motorka je víc vidět = menší šance že tě přehlídne řidička co právě dokončila autoškolu a nedá ti přednost.
V noci to je dost rozdíl, každý to světlo svítí jinak, mají různou optiku. Ty naše mlhovky svítí hodně do šířky a věřím tomu že by někoho mohly oslnit. Ale vždycky to jde přepnout stejně jako dálkové. Ale jako dálkové to není, mlhovka jde zapínat samostatně i s tlumeným světlem i u BMW originálu. *******************************
Na maily se snažím odpovídat co nejdřív, na SZ a messengery sporadicky!!! Pokud chcete odpověď rychle, napište mail nebo zavolejte 602 349970...
Sakra, to mi uniklo. Ale je tam "za euro" fůra dalších věcí
Chtěl jsem tím říct že ceny v aukci jsou celkem zavádějící a dostupnost v reálu problematická. Já osobně aukcím moc nevěřím. Někdo tím doslova žije.
Jak je složité eventuelně zapojit ta světla Hella z e-baye na 1150 GS? Dá se někde sehnat návod? Podotýkám že nejsem technická lama, ale s GSem se teprve seznamuju, takže ho nemám vůbec prozkoumané, takže čím podrobněji, tím lépe. Díky.
David - Brno, 1150 GS.
David_BO napsal:
Jak je složité eventuelně zapojit ta světla Hella z e-baye na 1150 GS? Dá se někde sehnat návod? Podotýkám že nejsem technická lama, ale s GSem se teprve seznamuju, takže ho nemám vůbec prozkoumané, takže čím podrobněji, tím lépe. Díky.
Tak se s někým domluv ať ti to zapojí. Neni to vůbec složitý,ale jestli nejsi v elektrice zběhlej,bude to lepší.
Dokud nepoznáš BMW,nechybí...
BMW R1200GS