Motorky BMW GS - vše o motocyklech BMW řady GS a o cestování na nich
Motorky BMW GS - vše o motocyklech BMW řady GS a o cestování
  • · BMW GS
  • · Fórum
  • · Články
  • · Zprávy
  • · Galerie
  • · Naše fotografie
  • · Odkazy
  • · Ke stažení
  • · Inzerce
  • · Hledat
Reklama
Kalendář akcí
<< Listopad 2025 >>
Po Út St Čt Pá So Ne
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
Číst diskusi
Motorky BMW GS - vše o motocyklech BMW řady GS a o cestování :: Ostatní :: Volná diskuze

velikost pneumatik a spotřeba
Hanes
Přidané 13.05.2014 06:07

Registrace: 14.01.12
Ahoj, chci se zeptat trochu mimo motorky, protože je tady určitě spoustu prakticky zkušených mechaniků a řidičů.

Bude nějaký extra rozdíl ve spotřebě pohonných hmot když na autě bude pneumatiky o rozměrech:

1. 185/15"

a

2. 215/16" popřípadě 215/17".

Jaké budou také změny v jízdních vlastnostech?

Díky za vaše zkušenosti a rady.

HonzaGS-SV
Přidané 13.05.2014 06:31

Registrace: 13.09.09
Bude to víc žrát, drncat a dřív ti odejdou ramena... Ty větší bych nedával... frajeřina na úkor pohodlí a i větších nákladů - jak na pořízení tak provoz a opravy...
Upravil HonzaGS-SV dne 13.05.2014 06:32

Hanes
Přidané 13.05.2014 06:52

HonzaGS-SV napsal:
Bude to víc žrát, drncat a dřív ti odejdou ramena... Ty větší bych nedával... frajeřina na úkor pohodlí a i větších nákladů - jak na pořízení tak provoz a opravy...

Bude to služebním autě, takže zase mě to tak moc netrápí, i když zase podle spotřeby se mě počítají soukromé kilometry.

Ale zase si myslím nevím jestli se nepletu, že větší kolo - tak auto pojede o něco rychleji a motor se tak nenamáhá (nevytáčí.) nevím jestli to není tedy blbost.

Maarty 82
Přidané 13.05.2014 07:20

Registrace: 04.05.13
Hanes napsal:
HonzaGS-SV napsal:

Bude to služebním autě, takže zase mě to tak moc netrápí, i když zase podle spotřeby se mě počítají soukromé kilometry.

Ale zase si myslím nevím jestli se nepletu, že větší kolo - tak auto pojede o něco rychleji a motor se tak nenamáhá (nevytáčí.) nevím jestli to není tedy blbost.

Blbost to je.Pokud tam dáš kola větší tak bacha na policaity,právniky z pojištoven pokud by se něco stalo a nemáš daný rozměr zapsaný v TP.jinak motor bude v stejných otáčkách ,jen tachometr bude ukazovat míň než bude reál. Zkus si to podl gps před a po výměně.Jinak maj kluci pravdu ,komfort jde do ****u!Je to poznat i při otáčeni volantem jde vic ztuha ;-) jo a hlavně nedávej široky gumy na zimu,klouže to jak saně!!! Frown
Piju a kouřím za West UPS Bohemia Pfft

hrochrider
Přidané 13.05.2014 07:29

Registrace: 04.04.12
Především průměr kola nezvětšíš, to by se ti nevešlo do podběhu. Zvětšíš jenom průměr disku a o to zase snížíš výšku profilu pneumatiky. Výsledkem je tvrdší podvozek, ale přesnější a čitelnější vedení v zatáčkách...

Maarty 82
Přidané 13.05.2014 08:02

Registrace: 04.05.13
hrochrider napsal:
Především průměr kola nezvětšíš, to by se ti nevešlo do podběhu. Zvětšíš jenom průměr disku a o to zase snížíš výšku profilu pneumatiky. Výsledkem je tvrdší podvozek, ale přesnější a čitelnější vedení v zatáčkách...
no to nemáš pravdu prum. Zustane stejny jen když dodrži hodnoty co ma v TP. Na každy auto nacpeš o neco málo vic záleží na disku na ET
Piju a kouřím za West UPS Bohemia Pfft

HonzaGS-SV
Přidané 13.05.2014 09:57

Registrace: 13.09.09
Už jen se budu divit jestli takovou šířku tam nacpeš, a např. s vytočenýma kolama si neorveš podběh...
Myslím, že výrobce ví nejlíp proč tam dává co tam dává a myslim, že to líp ty ani nikdo jinej nevymyslí... Prostě to co tam dal tam je proto, že to má komplexně nejlepší vlastnosti ať již jízdní komfort, životnost pneu, ostatních dílů podvozku tak bezpecnosti....
Upravil HonzaGS-SV dne 13.05.2014 09:59

Mr GS
Přidané 13.05.2014 10:24

Moderátor
Registrace: 18.12.08
Nevím,jestli je to tak u všech aut,ale co jsem já zatím měl,tak bylo vždy ve velkým TP napsáno několik variant povolených rozměrů.Min. je to třeba 15/16/17" i různý varianty šířek.Navíc se tady už jednou řešilo i to,že se dá přes výrobce často sehnat potvrzení i na další vhodný možnosti a dopsat do TP.
Nic méně,jak už tady bylo zmíněno,s větší velikostí disku se jednak zmenšuje výška pneu a ikdyž dojde k mírnýmu zvětšení obvodu kola,tak naroste i šířka pneumatiky a tím spíš i spotřeba,než aby se snížila.Asi těžko ti udělají 19" kola ve 140ce.Řešit snížení spotřeby zvětšením kola jsem teda slyšel poprvý.Vypni si klimu a kup pořádný pneu a máš litr dole hned,místo vymýšlení ****vin Wink
Servis motocyklů BMW Praha- východ
(po dohodě, tel.: 776602104)
http://www.youtub...er/PETRGSA

nForger
Přidané 13.05.2014 10:27

Registrace: 17.07.08
Myslím, že šířka by mohla být v pohodě.. např. na Octávku se dávali pneu od 195/65 R15 do 225/40 R18, případně i 235/35 R19.. Ale záleží, na jaké auto to chce Hanes nacpat.

Mám zkušenost kdy jsem z 225/35 R18 dával 205/50 R16.. auto je užších a vyšších pneu mnohem ovladatelnější, příjemnější, čitelnější a dokonce i hezčí. Jako bonus mám nižší spotřebu o cca 1,5 litru na sto km. Smile

falcons
Přidané 13.05.2014 10:47

Registrace: 03.07.08
Já nevim jestli se to tam vejde, každopádně si dej pozor na legalizaci.Jak už tady někdo psal, tak kola toho rozměru musí být zapsaná ve velkém TP. Pokud to tak neni, nejenom že nemusíš projít technickou (co si budem povídat to neni problém) horší ale je že při nehodě likvidátoři pojišťoven na to koukaj jako jednu z prvních věcí. Je to pro ně šance jak se vyhnout placení.
Pokud si objednáš kola, zjisti si pokud jsou schválený pro tvoje auto a to včetně motorizace. Pokud ano, tak většina prodejců ti s kolama dodá i typový list kola. Kde je napsaný že kola jsou typově schválená pro tvoje auto. Pak to stojí pár stovek zapsat do TP na úřadě. Největší problém nastává u ET rozměru. To je trochu alchymie.
Doporučení je jasný, až budeš kola kupovat zjisti si jestli mají typové schválení pro tvoje auto, jinak nekupuj a pokud mají tak se prodejce zeptej jestli ti pošle typový list. Pokud ne, kup to někde jinde, bez toho to neschválí.

Řešil jsem to loni na BMW er3
------------------------------------------------
Lo there do I see my father. Lo there do I see my mother and my sisters and my brothers. Lo there do I see the line of my people, back to the beginning. Lo, they do call to me, they bid me take my place among them, in the Halls of Valhalla, where the brave may live...forever.

radovant
Přidané 13.05.2014 13:33

Registrace: 30.08.12
Hmm jak tak ctu ze to je sluzebni auto, tak si myslim ze to asi objednava nove a konfiguruje, takze to bude spis schvalene - pochybuju ze be car fleet v nejake firme nechal zamestnance vybirat rozmer pneu na existujici autoSmile

Co se tyce pohodli, generalizovat se moc neda, ale obecne plati co bylo napsano, cim mensi rafek tim pohodlnejsi, protoze kolo ma vyssi "/xx".
Taky hodne zalezi zda je to runflat, nebo ne a obecne jake to je auto. Spotreba, to ti clovece nevim kolik muze realne delat, protoze to zalezi treba i od samotne pneumatiky, takze bych veril ze nejaka treba 225 muze mit mensi valivy odpor nez 165 od s nejakym jinym dezenem... Ale kolik to realne udela spotrebu, to nevim. Ja jsem treba nepozoroval ani rozdil letni/zimni... Ale je pravda ze deci sem-tam si nevsimnu Smile

Irskej
Přidané 13.05.2014 14:13

Registrace: 23.10.10
Pokud to auto jezdi prevazne po dalnici,tak bych sirsi dal.Auto bude lip sedet a kdyz to neni D1,tak to bude celkem pohodlny.Jinak ta spotreba bude zaviset i na vaze samotnyho disku a odporu gumy.

Hanes
Přidané 13.05.2014 17:16

Ahoj, tak samozřejmě že ty rozměry jsou schválený. je to nový auto (Rapid) . Zajímá mě to už jenom z toho důvodu že teď mám Fábii a tam mám 195/55/15 . a právě ten Rapid je větší auto a jsou tam v základu pouze 185/15 . Což mě připadá dost málo. Už mě několik lidí řeklo co mají nebo jeli s Rapidem že to auto na úzkých pneu docela plave.Hlavně zadek když není auto naložené.

Ty rozměry 215/45/16 nebo 215/40/17 jsou samozřejmě schválené a jsou v příplatkové výbavě.

Já bych to možná viděl na ty 215/45/16.

CZ_boci
Přidané 13.05.2014 17:25

Registrace: 24.04.12
Ja mam oct II coz by melo byt temer to same co rapid a mam 16" a uplne v pohode. Teda krome tech panelovych dalnic.

3X
Přidané 14.05.2014 16:45

Registrace: 07.03.09
to hanes: myslím, že řešíš zbytečnosti, dej si tam to, co se ti líbí. Spotřebu stejně neovlivníš, protože těch faktorů majících na ni vliv je spousta, než jen šířka pneu. Špatně nahuštěné "užší" gumy ti klidně udělají litr navíc. Potom je tady ve hře kvalita a tvrdost pneu,... takže není na tvou otázku jednoznačná odpověď.

Pitbull
Přidané 14.05.2014 18:08

Registrace: 02.10.11
Hanes napsal:
Ahoj, tak samozřejmě že ty rozměry jsou schválený. je to nový auto (Rapid) . Zajímá mě to už jenom z toho důvodu že teď mám Fábii a tam mám 195/55/15 . a právě ten Rapid je větší auto a jsou tam v základu pouze 185/15 . Což mě připadá dost málo. Už mě několik lidí řeklo co mají nebo jeli s Rapidem že to auto na úzkých pneu docela plave.Hlavně zadek když není auto naložené.

Ty rozměry 215/45/16 nebo 215/40/17 jsou samozřejmě schválené a jsou v příplatkové výbavě.

Já bych to možná viděl na ty 215/45/16.

Rozhodně bych vybral širší než je základních 185/15. Ale jak už bylo napsáno, šířka je to poslední, co bych řešil kvůli spotřebě. On Rapid se vzhledem k tomu, jak je řešena zadní náprava,nenaložený nechová úplně nejlépe.
PITBULL
4ever

strogas
Přidané 14.05.2014 19:10

Registrace: 02.08.12
pozor na jednu věc,příklad: fabie má tuším 185/55 14 nebo 165/70 14 jeden kolega si tam dal 175/60 14 který jednak nejsou povoleny viz. problémy s pojišťovnou atd. ale hlavně se auto nedalo ve 120 udržet na silnici,výrobce má dobře vyzkoušený rozměry.jinak čím užší tím menší odpor a nižší spotřeba ale i horší přenos výkonu na silnici a delší brzdná dráha a naopak pokud zvolíš větší obvodový rozměr tachometr ti při stejný rychlosti ukáže méně.
mrkni sem:na výpočet obvodu kola http://epneu.cz/rozmery_pneu.php
když se přestaneš bát,slez a dej si pár facek.........život je smrtelná nemoc,která se přenáší pohlavním stykem.

Přejít na fórum:
Motorky BMW GS - diskuse :: Ostatní :: Volná diskuze :: Více v diskusním fóru
Přihlášení
Jméno

Heslo

Zaregistrovat se
Zaslat zapomenuté heslo
Kdo je on-line
Hosté on-line: 128
Členové on-line: 1
Filo

Registrováno: 8,734
Nejnovější člen: Phany

Poslední návštěvy
Reklama
Vygenerované za: 0.18 sekund
Copyright © 2006 BAWORAK.CZ | Kontakt | Časté dotazy | Pravidla portálu | Hosting poskytuje CGI