Jeden by neveril, co sa stane s Garminom po 7 rokoch.
Pouzival som ho uplne beznym sposobom. Na motorke byval od 2007 do 2011 roku. Potom bol do leta 2014 v krabici. V lete som ho zobral na 5 dni na trip po alpach. Postupne mi z neho zacali vypadavt gombiky a ani neviem kedy sa v nom objavila diera. Na moje prekvapenie isli vsetky ostatne gombiky vylupnut prstom.
Ked budete kupovat pouzivany Zumo dajte si pozor na to ze na prvy pohlad plne funkcna masinka sa vam po pol roku pouzivania rozpadne.
matelko přiložený následující obrázek:
To je u ZUMA celkem normální, stejně jako odchází dotykáč. Taky mám takový zumo doma, ale je to opravený (zalitý) nějakou gumou. Tlačítka normálně funkční a neteče do ní
matelko napsal:
... Postupne mi z neho zacali vypadavt gombiky ...
Opravdu je to normální u staršího Zumo 500/550. Guma, které tlačí na mikrospinače ztrácí pevnost a elasticitu.
Já to řeším tak, že celou tu gumovou manžetu přelepím páskou. Pokud již došlo k vypadnutí a ztracení gumového přítlačného válečku, stačí si z gumy v patřičném rozměru vyrobit nový, který bude stisknutím tlačit na mikrospinač a přelepit jej rovněž páskou.
Holt ta guma, zejména pokud byla často vystavena ultrafialovému záření od slunce, rychle stárne. Ale dá se to takto vyřešit a Zumo 500/550 zejména díky své odolné konstrukci je pořád podle mého názoru jedna z nejlepších navigací na motorku.
...životnost všeho je dnes dva roky a jeden den, tak se není třeba divit....po sedmi letech má navi dávno odslouženo...
"Před miliony let opustil člověk moře. Každý někdy udělá chybu..."
Ale dalo se tomu celkem úspěšně předejít. U starých navigací takhle odcházely gumové krytky konektorů.. Jak na to svítí UV, tak ta guma ztvrdne a časem se rozpadne, to není nic nenormálního. Musí se to čas od času trošku přetřít silikonovým olejem, stačí stříknout na hadr, natřít a dělá to zázraky. Bohužel ta degradace gumy pokračuje i když se to nepoužívá a někde to leží.
Tomáš Kocanda www.touratech.cz
Touratech e-shop: http://shop.toura...
Všechno ostatní e-shop: http://www.techge...
Na maily se snažím odpovídat co nejdřív, na SZ a messengery sporadicky!!! Pokud chcete odpověď rychle, napište mail nebo zavolejte 602 349970...
Presne ako pises, guma zostarla aj v krabici. A to ma trochu zaskocilo. Od Garminu som take nieco urcite necakal. Riesit opravu po domacky nechcem. Niekde v cudzine by mi to mohlo zatiect a gps by islo do prec. Skusim ho predat na nahradne diely. Mam odlozeny Samsung s4, v kombinacii s nepremokavym krytom by to mohla byt slusna moto gps. Na rukavice display ale vobec nereaguje, co je dost zle. Poobzeram sa asi po BMW navigator 5. To bude asi najspolahlivejsie riesenie.
HONDA FMX650, KTM 950 ADVENTURE, BMW...
matelko napsal:
Presne ako pises, guma zostarla aj v krabici. A to ma trochu zaskocilo. Od Garminu som take nieco urcite necakal. Riesit opravu po domacky nechcem. Niekde v cudzine by mi to mohlo zatiect a gps by islo do prec. Skusim ho predat na nahradne diely. Mam odlozeny Samsung s4, v kombinacii s nepremokavym krytom by to mohla byt slusna moto gps. Na rukavice display ale vobec nereaguje, co je dost zle. Poobzeram sa asi po BMW navigator 5. To bude asi najspolahlivejsie riesenie.
Ale s tím nemá Garmin nic společného. Prostě použili gumový krytky na tlačítka, to dělá spousta výrobců. Když necháš na sluníčku 7 sezón cokoliv jiného z tenké gumy, bude to vypadat úplně stejně. Stačí se po pár letech podívat třeba na gumová těsnění kabelů z čidel domácí meteostanice - rozpadají se v rukách. I ty kabely nebo třeba antény - co byly dřív ohebné jsou křehké a praskají.
To není chyba výrobce. Stačilo to udržovat a mohlo ti to vydržet dvojnásobnou dobu. Obvykle se to začne projevovat změnou barvy (konkrétně těch Zumo 550 jsem držel v ruce stovky a je to krásně vidět) jakmile jsou ty tlačítka bělavě šedé, je to známka, že se guma mění a bude brzo konec. Obvykle nejdřív se objeví malé díry u krytu zapínacího tlačítka, pak některé z těch vlevo.
Tomáš Kocanda www.touratech.cz
Touratech e-shop: http://shop.toura...
Všechno ostatní e-shop: http://www.techge...
Na maily se snažím odpovídat co nejdřív, na SZ a messengery sporadicky!!! Pokud chcete odpověď rychle, napište mail nebo zavolejte 602 349970...
Dostal jsem k motorce navigaci garmin zumo 550. Ano vím, staré, pomalé...atd. Ale mám na mašině na to držák od touratechu a vůbec je to celé tak pěkně sladěné. Včera jsem aktualizoval úspěšně mapy. Novou, lepší, rychlejší a vůbec která bude IN momentálně nechci.
No, voco de. Často se mi stává, že neraguje na dotek, musím pokaždé kaliborovat obrazovku a zase chvíli funguje. Někdy drží déle, někdy mín. Hlavně ve spodní části obrazovky se jí moc nechce. Předpokládám, že mi řeknete, že umírá display. I tak je nějaká rada jak s ní i tak nějak dožít. Nikam daleko necustuju, takže jí používám vyjímečně.
Super. Diky za info. Na ebay nebo ali je toho dost. Ten display stojí 30 dolaru, coz je fan. Hledal jsem ho i na ceskych obchodech a nenasel. Asi neumim hledat. Nebo nejlip nejaka opravna pro nas nezrucne...
Apropo neda se na ten touratech origi drzak dat i novější model od garminu?
Super. Diky za info. Na ebay nebo ali je toho dost. Ten display stojí 30 dolaru, coz je fan. Hledal jsem ho i na ceskych obchodech a nenasel. Asi neumim hledat. Nebo nejlip nejaka opravna pro nas nezrucne...