Zdravim panove nevite nekdo z jakeho duvodu jsou na vstupni hrideli prevodovky kuzelikovy loziska ? a je nutny aby tam byly ? Kdyz jsem koupil moje r 1100 gs 95 (najeto 70tis) melo vydrene jedno tohle kuzelikove lozisko. Vymenil jsem tedy komplet loziska a tet po 50tis odeslo znova jedno z tech kuzelikovych. Napadlo me tedy dat tam klasicky radialni kulickovy loziska treba by to mohlo vydzet dyl a navic na RealOEM.com jsou jako nahradni dil i psany. Najel jsem tech 50tis za dva roky, nechci tedy kazdy dva roky delat prevodovku.
Tak jsem brouzdal ruzne po netu a nasel jsem plno prevodovek ze stejnych jedenactek jako mam a vetsina mela jen klasicky kulickovy loziska takze je tam dam taky a uvidim co to vydrzi. Taky jsem se vykaslal na slavny SKF ktery vysly na nejakejch 1500kc a za dva roky odesly a koupil jsem cesky ZKL za cca 500kc tak i kdyby vydrzely jen to co SKF tak alespon staly o litr min .
Pokud jde o ložiska rozvodovky, mám jednu blbou zkušenost s tím velkým ložiskem (tuším 120mm v průměru). Koupil jsem SKF, o pár stovek levnější než originál BMW, protože se mi tohle ložisko na cestě úplně rozpadlo, resp. praskla jeho klec. SKF mi vydrželo necelých 10 tis.km normálního ježdění - pár km v lehkém terénu, nic náročného, bo jsem nemehlo. Tak jsem ho letos v zimě měnil znovu, raději za BMW od Žlábka (samozřejmě nevím, kdo je fakticky vyrábí). Kuželíková ložiska (z boku nohavice) nejde koupit jinak, než od BMW - už je kolem toho spousta informací, prostě je nikdo levněji nesežene a náhrada není. Jestli se nepletu, jedno už stojí kolem 1400,-Kč (před 2 lety byla cena asi poloviční). Jestli ta kuželíková ložiska lze nahradit nějakým jiným a výrazně levnějším typem ložiska, asi budou všichni rádi za jakoukoliv zkušenost. Do té doby nezbývá, než použít správný utahovací moment a doufat, že chvíli vydrží.
svobodakT napsal:
Tak jsem brouzdal ruzne po netu a nasel jsem plno prevodovek ze stejnych jedenactek jako mam a vetsina mela jen klasicky kulickovy loziska takze je tam dam taky a uvidim co to vydrzi. Taky jsem se vykaslal na slavny SKF ktery vysly na nejakejch 1500kc a za dva roky odesly a koupil jsem cesky ZKL za cca 500kc tak i kdyby vydrzely jen to co SKF tak alespon staly o litr min .