Poraďte jaké nepromokavé motooblečení (výrobce, typ, membrána apod.) by jste si vybrali a jaké máte zkušenosti. Jedná se mi o to že pokud mě chytne bouřka/déšť, tak se nechci neustále navlékat do nepromoku.
Chystám se po letech obměnit výbavu a tak hledám nejvhodnější variantu která by mi mohla vyhovět.
Budu vděčný za typy a rady.
Díky.
Doplnění:
Cenová představa není, samozřejmě netisknu peníze tak nějaký zlatý střed. Je mi jasné že motooblečení s membránou není a nebude jedno z těch levnějších. Proto i anketa a vaše zkušenosti mohou pomoci s výběrem.
Užití převážně silnice a něco málo v hodně lehkém terénu jestli se tomu tak dá říct. Myslím tím čas od času nějakou tu šotolinku, polňačku, lesní cestu apod. řekl bych v poměru 85% asfalt a 15% mimo asfalt.
Pro období - jaro, léto a podzim.
Upravil doly gsa dne 29.01.2016 08:27
Jak se píše výše. Záleží kolik jsi do toho ochoten investovat, kde s tím chceš jezdit a taky jestli jezdíš jenom na silnici nebo off.
Já jezdím v Klimu a jsem spokojený. Vyndavací membrána pod oblečení je podle mě blbost (je to děsně nepraktický). Pak můžeš mít membránu nahoru jako to dělá Stadler (to mi přijde dobrý, akorát když to máš sundaný, zabere to půl kufru) a pak máš membránu integrovanou jako Klim a ta nevětrá. Klim má to větrání podle mě nejlíp udělaný, když pootvíráš kalhoty a bundu, je to fakt průvan a to mě z toho co jsem kdy používal (všechny tři typy vlastně) vyhovuje nejvíc. Takže za mě Klim s integrovanou membránou a pořádným větráním.
Roman: upřesnil bych k tomu větrání že třeba "klim badlands" má větrání udělaný... protože jsou i bundy od nich, které mají (podle mě) ventilace málo.
Tomáš Kocanda www.touratech.cz
Touratech e-shop: http://shop.toura...
Všechno ostatní e-shop: http://www.techge...
Na maily se snažím odpovídat co nejdřív, na SZ a messengery sporadicky!!! Pokud chcete odpověď rychle, napište mail nebo zavolejte 602 349970...
já mám bundu Klim Traverse s gore, chěl jem něco s gore, aby se pod to vešla bez problémů chráničová košile. Když je teplo, jede bunda pod síťkou vzadu...
říkám si hurikán
Podobne jako jsou vyhozene peníze prochazet cyklem motocyklu ruznych znacek a stejne nakonec skoncit u GSa nebo RTcka tak pro obleceni plati to same. Rovnou koupit to vychytane a zbytecne za mezichody neutrácet.... Tim vychytanym mam na mysli něco jako TT companero worldwide s kterym jsem max spokojen pripadne podobna trida jiné znacky. Cyklem runych motocyklu a obleceni jsem si taky prosel.....a stalo to nakonec dost penez.
když něco chces musíš pro to hlavne sam něco udelat a necekat ze samo se to nejak samo se vyresi se.....
karta napsal:
Podobne jako jsou vyhozene peníze prochazet cyklem motocyklu ruznych znacek a stejne nakonec skoncit u GSa nebo RTcka tak pro obleceni plati to same. Rovnou koupit to vychytane a zbytecne za mezichody neutrácet.... Tim vychytanym mam na mysli něco jako TT companero worldwide s kterym jsem max spokojen pripadne podobna trida jiné znacky. Cyklem runych motocyklu a obleceni jsem si taky prosel.....a stalo to nakonec dost penez.
No,mě teda furt nejlíp vychází pláštěnka za litr,kterou mám na motorce furt (stačí nebýt línej ji oblíct,což se mi často stává )a asi nebude ani oblečení za 50tis větrat líp,než dres...taky za litr
Ale je možný,že do fáze,kdy vyhodím za oblečení to,co za benzín do moto na celej rok,teprv dospěju
Upravil Mr GS dne 29.01.2016 18:53
Servis motocyklů BMW Praha- východ
(po dohodě, tel.: 773767249, 776602104) http://www.youtub...er/PETRGSA
karta napsal:
No,mě teda furt nejlíp vychází pláštěnka za litr,kterou mám na motorce furt (stačí nebýt línej ji oblíct,což se mi často stává )a asi nebude ani oblečení za 50tis větrat líp,než dres...taky za litr
Ale je možný,že do fáze,kdy vyhodím za oblečení to,co za benzín do moto na celej rok,teprv dospěju
Kdyz budes hledat, najdes Klim za rozumnou cenu. Ostatni veci funguji jen par hodin, max dni. Je k vzteku nekam vyrazit na tyden a byt porad mokry, dobre obleceni, helma a boty je zaklad....z vlastni zkusenosti. Ale jak se rika, zkusenosti jsou neprenosny...a tak si vetsina z nas projde nekolika hadrama nez si koupi ty kvalitni, good luck :-)
karta napsal:
Dres asi bude větrat ale určitě pod ním budeš mít chráničovou košili a najít takovou, ve které člověk v horku není zpocenej jak dveře od chlíva, to je umění. Já konkrétně takovou, ve které by byl takový teplotní komfort jako v bundě zatím nenašel. A že jsem jich zkoušel dost. Teď naposledy jsem měl Leatt 3DF Airfit Lite. Prý nic prodyšnějšího není. Vydržel jsem v tom asi půl dne a vyměnil zase za bundu s integrovanými chrániči.
Na maily se snažím odpovídat co nejdřív, na SZ a messengery sporadicky!!! Pokud chcete odpověď rychle, napište mail nebo zavolejte 602 349970...
to asi mluvíš o extrémních vedrech a terénu. měl jsem asi 6 let levnou kočili od geneze, s dresem v horku bez problémů. když mi myši odežraly rukáv udělal jsem si radost s Ortemou. dávám přednost bezpečí, co na vrch jsou detaily
říkám si hurikán
Dres asi bude větrat ale určitě pod ním budeš mít chráničovou košili a najít takovou, ve které člověk v horku není zpocenej jak dveře od chlíva, to je umění. Já konkrétně takovou, ve které by byl takový teplotní komfort jako v bundě zatím nenašel. A že jsem jich zkoušel dost. Teď naposledy jsem měl Leatt 3DF Airfit Lite. Prý nic prodyšnějšího není. Vydržel jsem v tom asi půl dne a vyměnil zase za bundu s integrovanými chrániči.
jenže jde o to,jestli je ta bunda s integrovanými chrániči(teda volnými)stejně bezpečná...Já už bez košile nejezdím vůbec.I v chladu ji mám a přes ni bundu bez chráničů...
Za sebe třeba můžu říct,že Ortema je hodně "teplá" Před tím jsem měl Koertu a vypozoroval jsem,že teď můžu jet při teplotě o 4 stupně nižší a za naprosto stejnýho komfortu(nevybruje semnou zima) a je to na 100% jenom tou košilí...což třeba při 40° už znát je,ale dá se na to zvyknout.Navíc druhá stránka věci je,že ortemu oblíknu a nevím o ní,zatím co koertu jsem svlíknul a byl to pocit,jako když se nemůžeš půl dne vychcát a pak to pustíš Všechno má svoje + a - ale je to taky otázka nějaký rovnováhy mezi komfortem a bezpečím.Nejlíp je samozřemně těm,co jezdí na Itala v žabkách a kraťasech...a to je taky do litru
Upravil Mr GS dne 31.01.2016 11:50
mel jsem objeceni s vyndavaci membranou a kdyz jsem zmoknul touringova "vodeodolna" bunda mi schnula 3 dny. V mokre bunde i s vlozkou zima jak krava, a vlozky jsem samozrejme ale sebou vetsinou stejne mel jenom vyjimecne. pak sem to tedy vyresil ti neeeejlepsim nepromokem, ale predstava ze pri dvou kapkach slejzam z motorky a pul hodiny vybaluju a steluju se to toho pytle v kterym se budu potit stejne vetsinou vedla k bodu 1.
Ted mam Badlands a nic neresim. Od 4 nad nulou do 30°C jezdim porad jen v jednom tricku i kdyz v te zime si tedy obcas trochu nadavam ze sem si mel vzit aspon dlouhej rukav.. . Zapnuti vetraku je otazka nekolika sekund bez slejzani z motorky.
Cenovka mozna neni nejlevnejsi, ale kvalita, zpracovani a uzitna hodnota holt neco stoji, navic s dozivotni zarukou. Ja predtim vyhodil za turistickej komplet 15t, pritelkyne skoro 10. Ted jezdime oba v klimu a uz ani nekoukame na predpoved pocasi protoze je nam to vlastne jedno jak bude. A po 3 dnech jezdeni v alpach v desti a mokrych hadrech se ta cena nemusi zdat uz tak vysoka. Ale samozrejme kazdej to mame jinak.
vorel, Mr.GS: ano, mluvil jsem o extrémním horku a terénu.
Docela určitě je chráničová košile bezpečnější už kvůli tomu, že každá má hrudní pevný chránič. Bund, kde je integrovaný hrudní chránič je málo (já vím jen o třech modelech od Klimu) a není pevný ale je to D. Corning, který pochopitelně pří nárazu na skálu nefunguje stejně dobře jako kus tvrdého plastu na MX chrániči.
Já mám ještě pořád starou košili Knox a porovnávám jí třeba s tou Ortemou nebo nově s Leatt a ve všech se příšerně potím. Koertu neznám ale podle mě takhle co píšeš fungují všechny MX košile. Ortema je trošku civilnější. Taky je otázka, jestli by stejně fungovala kdyby došlo k pádu přímo na nějaký šutr.
Ale i ty MX chráničový košile mají určitý omezení a zejména na silnici. Zdaleka ne všechny jsou vůbec testované na silnici a když se bavíš na výstavě s výrobci, tak je překvapivé, že ti řeknou, že určité modely vůbec na silnici nepatří. Je rozdíl, když spadneš na enduro nebo motokrosový trati a když se vysekáš ve 120 na silnici. Dres nevydrží vůbec nic, jenže síťky, které drží chráničovou vestu nebo košili pohromadě, nevydrží při tření po silnici taky nic. Rozletí se to a spousta chráničových košilí nemá třeba loketní chrániče stažené ještě řemínky (některé mají - třeba Dainese) a když povolí ta strečová látka, tak chrániče už nic nedrží na místě.
Teď jsem asi 15 minut hledal příspěvek jednoho člověka na advrideru, kde dával fotky chráničový košile Fox po pádu někde v Mexiku na silnici - bylo to úplně rozšmelcovaný na kusy. Nikdy bys neřekl, že se to takhle roztrhá. Závěrem toho bylo, že se na silnici musí přes ty košile nosit cordurová bunda. Jenže to moc komfortní v horku nebude.
A tak je fakt otázka, jestli na určitém povrchu není bunda s integrovanými chrániči (byť méně tvrdými) nakonec odolnější než samotná chráničová MX košile s dresem. Podle mě záleží na typu pádu, rychlosti a povrchu. Každopádně když pootevírám všech 10 ventilačních zipů na Badlands 2016, tak si nedělám iluzi, že by to nějak moc chránilo ale dejme tomu rukávy asi ano.
Zkusím během dne najít ten příspěvek s fotkou tý košile. Bylo to poučný. *******************************
Nepromokavé motooblečení (s membránou)
...je neprodyšné ať má ventilací kolik chce. V létě je to prostě vždycky neštěstí
Motooblečení s vyjímatelnou nepromokavou vložkou (s membránou)
...nesmysl, sice zůstane tělo v suchu, ale oblečení je nacucaný, těžký a studený, většinou i nemožný, aby vůbec do druhého dne do rána vyschlo
Nepromok na motooblečení
...ideál. Mám RP3 s vyjímatelnou membránou a nikdy jsem ji nepoužil. V topcasu mám pořád nepromok z Lidlu za 599Kč a slouží skvěle
tak
...a kdo hledá náhradu za tu neskutečně nepraktickou věc,jako je vložka do bundy,tak můžu doporučit softshellku Je to parádní věc...ne ta z lidlu za 3kila,ale nepromokavá( asoň 10m vodního sloupce),neprofukuje a přitom propouští páru ven,takže
Není a nikdy to nebude jako goratex a pod. ale toto lze použít i na večer mimo moto,takže odpadají další zbytečný svršky na cestu(mikiny,bundy atd.)
Koupil jsem takovou,kterou dám přes chráničovou košili a přitom i pod motobundu.Od podzimu do jara super věc.Nechápu,proč už dávno někdo nevyrábí ty rádoby univerzální komplety takhle,místo těch polystyrénovejch prošívanejch vložek
Mr.GS: protože ty prošívaný "termo" vložky stojí výrobně asi tak 1 dolar.
Softshellky do bund dělá víc výrobců.
Když někdo chce něco podobného, tak mu místo softshellky spíš doporučím tenkou GTX bundu Klim Stowaway. Starý model vyjde asi na 4000, nový na 6 ale je to fakt perfektní bunda s pořádným vetráním pod rukávem a pod oblečením není vůbec cítit, řada lidí už pod hadry softshell nenarve a už vůbec ne přes chráničovou košili.
Jinak ty prosívaný vložky se tam dávají proto, že v časopisech za chybějící "termovložku" strhávají body. Přitom neznám nikoho, kdo by to používal.
Díky všem za postřehy.
Každá z těch variant má své pro a proti a já hledám tu nejlepší pro mě.
Pět roků jsem jezdil v celkem betelné bundě textil70%/kůže30% kolikrát i s termovložkou která se mnohdy hodila. Jediný průser vždycky byl že promokla. Většinou jsem si říkal že to bude jen krátká a rychlá přeháňka a že si nebudu dávat nepromok a že nebudu durch. Krátká většinou byla, ale hooodně intenzivní a během čtvrt hodinky byla bunda nacucaná a studená až na kůži. U kalhot mám vyjímatenou nepromokavou vložku která proti vodě pomohla, ale jinak kalhoty byli durch a stejné důsledky jako u bundy (studené až na kůži). A to není zrovna moc příjemné když se ve výšce kolem dvou až tří tisíc motáte pár dní a teplota je kolem nuly. A niky se mi nestalo že by na druhý den byla bunda nebo kalhoty suché.
Mě se tedy nejvíce rýsuje něco s GTX bez vložek a nepromoků na motooblečení.
Zvažoval jsem i nějakou tu košili s chráničemi a bundu na to a nebo jen bundu s integrovanými chráničemi.
30 tis. za bundu se mi ale zdá dost a proto sháním zkušenosti kdo s jakým výrobcem a třeba i typem oblečení je spokojem.
V každém případě díky za dosavadní zkušenosti a doufám že ještě nějaké přibudou