Zdravim,
chci si zapojit deni svetla tak, aby svitila az po nastartovani.
Nevite nekdo co je to za barvu dratu? Momentale tam mam neco zapojenyho na šedo-modrym, coz je podle schematu podsviceni tachometru, tak by to asi mohlo byt ono. Ale mam to ted celkem dost rozebrane, tak to nemuzu overit.
Barvy netuším, měřím si to měřákem, co kam vede a kdy, ale myslím, že to bude problém. U 1100GS (motorku jsi nespecifikoval) jsem nenašel žádný živý vývod až po natočení. Můžeš to zapojit na "zapalování", blahé paměti 15 na bošárně. Bude to svítit po sepnutí klíčku. Já to tak zapojené mám. POkud bych to chtěl nějak zpozdit, dal bych tam časové relátko nebo něco na ten způsob, případně nějaký elektronický prvek, který detekuje funkci alternátoru - pozvedne se po startovacím propadu napětí. Ale to už je zase nějaké udělátko a ne jen napojení na drát.
Já komplet přídavný světla včetně diod, které používám jako denní zapojil přes přidané centrální relé, které sepne po zapnutí klíčku a vypne po vypnutí zapalování. Aby se mě nevytloukla baterka při nějakém opomenutí. Pak už tam mám kopec diod a dalších relátek, jak jsem si dělal vazby a podmínky různých světel. Mám to zapojené dle zákona, ale zároveň mám skrytý vypínač, který mě umožňuje použít přidaná světla samostatně. Hodí se třeba nějak do necivilizace, kde potřebuješ vidět daleko a široko. Ale je to "elektrárna", která zabírá dost místa v prostoru, kde mají někteří jednotku ABS a já tam mám volno.
Lepší je být zbytečně vyzbrojen než beze zbraní bezmocný.
"Laskavým slovem a namířenou pistolí dosáhnete víc než jen laskavým slovem" www.elektrorv.cz
Slavek-xxx napsal:
Dotaz: na co jsou na stary vrane s lacinou H4 dobry svetla pro denni sviceni?
Aby se ti nevytlokala tak baterka a nemrvil jsis zbytečně spínač světel. Je rozdíl, když světla žerou 20W a 50W. Jo a tyky jsou ty diody podstatně lépe vidět, než to světlo z avie :-) a ještě kryté plexisklem.
"Laskavým slovem a namířenou pistolí dosáhnete víc než jen laskavým slovem" www.elektrorv.cz
servisak napsal:
Hlavni je ale to ze pokud narazis na policajta de.bila a nebude ti pri DLR svitit zadni svetlo mas problem.
To máš pravdu, ale zatím se mě to nestalo a když na mě fízl mává, pustím obrysovky a denní svítí dál. Zatím něštudovali ani to, jestli mají homologaci. Nemají, je to čína. Ale uznávám, je to klika, i když to prošlo v pohodě i v Rakousku. Kouknul na vejfuk, na šedou hubu a poslal nás dál.
Myslím, že jsem někde viděl spínač denních světel (nějaké "relátko" zapojitelné do takovéhle elektroinstalace starých křápů.
Funkce byla taková, že po nastartování (zvýšení napětí v palubní síti) se denní světlo rozsvítí a zapnutím parkovaček (vstup do ovládacího prvku) se denní světlo zhasne.
...a nebo tuhle logiku už mělo světlo přímo v sobě.
Upravil agenthonza dne 16.07.2018 10:23
agenthonza napsal:
Myslím, že jsem někde viděl spínač denních světel (nějaké "relátko" zapojitelné do takovéhle elektroinstalace starých křápů.
Funkce byla taková, že po nastartování (zvýšení napětí v palubní síti) se denní světlo rozsvítí a zapnutím parkovaček (vstup do ovládacího prvku) se denní světlo zhasne.
...a nebo tuhle logiku už mělo světlo přímo v sobě.