Ahoj, prosím o radu či nápady.
F650GS r.2002 s ABS, baterka sotva rok stará od motobatt (žlutá)
Motorka cca 3 měsíce stála venku pod plachtou, před 14 dny jsem k ní přišel a bez problému na první naskočila, nechal jsem ji chvíli běžet, užíval lahodný zvuk, pojezdil kolem dvorku a pak ji nechal vychladnout, vyndal baterku a píchnul na "chytrou" nabíječku. Po plném nabití (nabíječka žádný problém nehlásila) jsem ji vrátil do stroje a jel jsem se na hodinku projet, naprosto bez problému. uběhlo 14 dní a včera jsem se chtěl projet a problém - motorka točí, ale nenaskočí a točí jakoby "ztěžka". Když jsem zapnul blikny, tak pouze svítí, neblikají. taky se při startování ozývá divné cvakání ze startovacího relátka co sedí před baterkou.
když během startování trochu otočím plynem, ozve se cca při třetí otáčce nepříjemná rána někde z motoru a trochu si flusne do výfuku, potom začíná celý cyklus znova. a ještě jedna věc ale to nevím jestli je normální nebo ne - když se po otočení klíčkem rozsvítí všechny kontrolky a vypnu chcípák, zhasne kontrolka teploty oleje. (v zoufalosti jsem zkoušel pomačkat všechno co šlo )
baterku jsem měřil a točí úplně stejně při 12V i při 8V, takže tou to hádám nebude (čistě selský rozum, hovno tomu rozumím)
Vypadá to, že se v baterce "zhroutil" článek. Máš zátěžovou zkoušečku baterií? Zkusil bych ji vyloučit jako první. Připoj třeba baterii z auta nebo tak,
BMW F 800 R '15
BMW R NineT '15
BMW F 650 GS TWIN '08
Ex.: BMW R 1150GS Adventure '02
Ex.: MZ 251 ETZ '90
Zdar. Zkus nejprve zkontrolovat kontakty na baterce. Pak napoj přes startovací kabely baterku jinou a věřím,že to půjde. Ta tvoje je nejspíš špatná. Podle zvuku starteru má malý proud. Jak píše Spit,je možný,že se rozpadnul článek. On se nejspíš nerozpadl,ale proudem zdeformoval. Relé cvaká,protože ho slabý proud neudrží sepnuté.
Typujem na 99,99 % KO baterka. Mal som F 650, moto točila, ale strieľala do výfuku a nešla do otáčok. Naštartovala len pod plynom. Výmena baterky = opravená motorka.
Kurňa, a já myslel jak suprovou baterku jsem pořídil ta původní stará kyselinovka držela léta jen na dolévané destilce a nebyl problém
zkusit start s pomocí autobaterky teda není problém?
Upravil blazmen dne 19.02.2019 17:12
Je jedno jak velká to bude baterie, všechny 12V baterie jsou stejné, rozdíl je jenom v jejich kapacitách a startovacím proudu, který dokážou nabídnout. Takže klidně k tomu připoj powerbanku nebo 150Ah baterku je to jedno. 12V jako 12V. Pokud motorka nastartuje, víš kde je problém.
BMW F 800 R '15
BMW R NineT '15
BMW F 650 GS TWIN '08
Ex.: BMW R 1150GS Adventure '02
Ex.: MZ 251 ETZ '90
Takže autobaterka mi určitě nespálí obvody? Jen se bojím, někdo mi kdysi říkal, že autobaterky dávají při startu mnohem větší proud nebo co
Doplňující dotaz - motobatt baterie jsou obecně naprd nebo jsem měl jen smůlu? nebo to byla primárně moje chyba, že jsem ji nechal měsíce 3 na mrazu bez dobíjení? jde mi o to, jestli koupit zase žluťáka nebo se poohlédnout po kvalitnější. já osobně jsem byl s touto naprosto spokojený
Každopádně díky za tipy, zítra si půjčím kabely a zkusím to nakopnout
Me slavna motobatt chcipla taky za dva roky.
Do auta jsem koupil nejlevnejsi baterku co jsem sehnal a drzi.
Az budu kupovat do motorky,udelam to stejne.
Tu nejlevnejsi.
Vůbec se toho neboj. Cokoliv o čem víš,že je v pořádku připoj +na+ a -na - startovacíma kabelama a zkus to nakopnout. Jen to tam nenechávej dlouho. Starter si vezme proudu jen to co potřebuje. Napadá mne ještě,že by mohl být špatný starter. Má moc velký odběr(skoro skrat) a baterka to nestíhá utáhnout. Nejlepší by bylo změřit,kolik proudu tam při startu jde.
Ohledne startovani F650GS jsem udelal zjisteni. Chce to opravdu podrzet tlacitko starteru jeste par vterin potom, co motor naskoci. Volnobezka uz je sice odpojena, ale relatko necha vypnuty svetla, takze otacky se zvysi na 2 tisice a pak uz volnobeh drzi. Je to sice uchylarna, ale asi to funguje...
Pri slaby baterce to tedy nepomuze
Upravil Slavek-xxx dne 19.02.2019 20:53
ex. R850GS 1999
ex. F650GS Dakar 2004
ex. R1150GS 1999
Napojil jsem auto přímo k motorce, najednou všechno funguje jak má a mašina nastartovala bez problému. Záhada vyřešena
Všem vám děkuju za pomoc a hurá reklamovat motobatt