Zdravím, dnes jsem se pustil do výměny oleje, povolil jsem vypoušťák dole na motoru vyměnil filtr a vypuštěného oleje bylo jen asi 1,7 l . Vzhledem k tomu že to je moje první výměna na 650tce tak se chci zeptat majitelů na přesný postup, jest-li se náhodou nevypouští ještě např. z nádobky jako u XTečka ap. Díky za pomoc jb.
Přesně tak na olejové nádržce je taky vypouštěcí šroub.
Celková náplňje 2,3 litru.NE VÍC !!!
Až tam budeš lejt novej olej, má se nalejt cca 2 litry, na chvilku nastartovat a pak dolít zbytek podle potřeby na rysku.
Propříště - olej se mění v zahřátém motoru - tak má nižší vazkost (česky viskozitu) a ochotněji odteče. A taky neškodí po vylití spodku na pár sekund nastartovat, nebo spíš jenom protočit, pak vždycky ještě něco vyteče.
A olejový filtr - určitě víš, kde ho hledat, ale je dobré si udělat kornoutek, který pod něho strčíš, ať si olejem při výměně nezaprasíš půlku motoru jak já....
koudak napsal:
Přesně tak na olejové nádržce je taky vypouštěcí šroub.
Celková náplňje 2,3 litru.NE VÍC !!!
Až tam budeš lejt novej olej, má se nalejt cca 2 litry, na chvilku nastartovat a pak dolít zbytek podle potřeby na rysku.
Na rysku bych moc nespoléhal, prostě aby to v součtu hodilo těch 2.3 l. Například mě se to objevilo na horní rysce až po ujetých cca 5ti kilometrech.
Nazdarek tak včera jsem se pustil taky do vyměny oleje na svem DAKARU 00 po odšroubování všech šrobu pro odtok oleje mi vyteklo 3,3 litru tak co tet všude se tady piše o naplni 2,3 litru tak kolik? tet fičím na tlumiče jedno gufero mi prosakuje tak jsem zvědavý kolik bude tam zatím čus
I když se to tady řešilo vícekrát, přesto ještě jednou.
1/ vypustit olej z olejové nádržky
2/ vypustiti olej dole výpustným šroubem
3/ vymontovat a vyměnit filtr, ještě vyteče nějakej ten olej, tak s tím počítejte - já jsem si vyřízl kousek plechovky, abych si nezalil olejem bok motoru
4/ nalít 2 l oleje do olejové nádržky a nastartovat na cca 30 sekund
5/ vypnout motor a dolít 0,3 litru oleje
6/ Celkem tam má být 2,3 l oleje, nepřelívat !
Olejový filtr BMW č. dílu 11412343118
Levnější alternativa je HIFLO 151
Karlos H napsal:
Nazdarek tak včera jsem se pustil taky do vyměny oleje na svem DAKARU 00 po odšroubování všech šrobu pro odtok oleje mi vyteklo 3,3 litru tak co tet všude se tady piše o naplni 2,3 litru tak kolik? tet fičím na tlumiče jedno gufero mi prosakuje tak jsem zvědavý kolik bude tam zatím čus
To je o litr víc, nežtam má být
Se divím, že ti to nevytlačilo gufera....
----- Ať se práší za kočárem !!! :-) -----
Karlos H napsal:
To je o litr víc, nežtam má být
Se divím, že ti to nevytlačilo gufera....
To je z motoru tam by žádný manžety (gufera) být neměly. Nicméně já také vypouštěl z motoru a myslím, že na objemu jsem toho měl také víc (nevím jestli o celý litr, ale určitě měl víc - zarazil jsem se nad tím). Přilkádám to napěnění oleje důsledkem zahřátí, proto se ti těch 2.3 litru neobjeví na risce hned, ale až po zahřátí. Tak sem tu snad zbůhdarma neblábolil a konečně také pomohl.
Upravil JanVan dne 22.04.2009 16:06
hoj, rad bych se kuknul na ty dvdečka ale nejsem kamarad s angličtinou a torenty jsou pro me taky spanelska vesnice...nemohl by je dat nejaky šikovny manik na net kde by šly stahnout normalne??třeba pred czshare.com...... moc diky kdyby se to nekomu chtelo a povedlo....
Životní filozofie.........GS
Lukin napsal:
hoj, rad bych se kuknul na ty dvdečka ale nejsem kamarad s angličtinou a torenty jsou pro me taky spanelska vesnice...nemohl by je dat nejaky šikovny manik na net kde by šly stahnout normalne??třeba pred czshare.com...... moc diky kdyby se to nekomu chtelo a povedlo....
nechtělo
Hele tady http://faq.f650.c.../index.htm jsou ty filmečky i s návodem pro obyčejného američana jak si je stáhnout. Tak snad s pomocí slovníku by to šlo ne
Spea napsal(a):
Po puvodnim majiteli mam v Dakaru 20W50. Bude problem, kdyz pri vymene dam 10W40?
Ne, nebude. Jako obvykle se snaz vylit co nejvic stareho oleje (menit v trochu zahratem motoru, po vypusteni pak jeste na par vterin protocit a nechat vytect zbytek) a nemas co resit.
Zdar. Budu měnit olej na Dakaru. Teoreticky je mi všechno jasný, až na malou drobnost: jak dostanu všechen olej z nádržky... stačí povolit výpustný šroub a třeba naklonit motorku, nebo radši sundat i hadici? Budu měnit olej poprvé, tak chci mít 100% jasno. Dík.
Woodman přiložený následující obrázek:
Jenom šroubek, stejně nikdy nedostaneš z motoru všechen olej,takže ta kapka co tam zůstane stejně ničemu neuškodí.
Dvanáctka je nejlepší pivo i motorka.