Ahoj. Majitelé motorek dovežených z Anglie, jaké máte zkušenosti s technickou kontrolou u nás? Myslím hlavně co se týče světlometu pro levostraný provoz.Už s tím někoho vyhnali nebo není žádný problém? Mám čerstvě motku z UK a trošku strach do budoucna.
Já neměl problém žádnej ani jsem moto nerozsvěcel a nesundával z vleku a to jsem si honil triko a sháněl zrcátka a bál se levostraného světlometu ale to je na přístupu jaký má STK , prostě zeptej se a kde budou prudit tam nechodit ...
Abys byl legalni, tak pro prihlaseni potrebujes aby kuzel svetla smeroval doprava nahoru a ne doleva nahoru pod stanovenym sklonem. Toho se da docilit nekolika zpusoby - ten nejjednodussi je ten, ze vymenis svetlo a mas vymalovano. Dalsi zpusob je, ze nektere svetlomety jsou jiz predpripravene pro obousmerny provoz a jen pootocis nebo prehodis vnitrek. Pokud mas svetlomet, ktery ti toto neumoznuje, tak i u neho se da pootocit nebo prohodit vnitrek po zakoupeni par soucastek. Zalezi na typu a tvaru svetlometu a na jeho vnitrni stavbe a umisteni cocky atd. Tady se zatim bavime na zcela legalni a neoddiskutovatelne bazi. Dale se toho necha dosahnout nasledujicimi zpusoby, ktere jiz zavani a z legislativniho hlediska si s nimi nejsem jist a proto je neber jako navod, ale jako neco, s cim jsem se setkal a to je vlepovani clony dovnitr ci vne svetlometu ci otaceni zarovky bez vymeny patice. Toto neni z me hlavy, ale bylo mi to receno technikem STK (nebyl to muj znamy) rekl mi, ze on potrebuje, aby kuzel svetla smeroval tam a tam (ukazal mi rysky v takovy masince na koleckach) a jakym zpusobem toho docilim ho nezajima. Nevim ovsem, zda by to take tak nezajimalo pojistovnu v pripade nehody... Ja osobne mam svetlomety dva. Pro pravo i levo stranny provoz a prehazuju je podle toho, kam jedu. Ne ani tak kvuli legalite, jako kvuli tomu, ze chci videt na cestu a ne svitit ostatnim do oci. Dale pak potrebujes evropskou homologaci (u motorek mladsich 8 let to je automaticky) a predpis na emise - ten se da vetsinou vyhledat podle typu motorky v pocitaci na STK. Ta homologace je dulezita, protoze jsem se snazil prihlasit par americkejch verzi a s nima me vysupajdili, ze to proste nejde, protoze evropskou homologaci nemaj... U motorek starsich 8 let bez homologace ale z evropy se da pri nejhorsim zazadat obchodni zastoupeni znacky o vypis doplnujicich udaju. To jsem musel taky absolvovat. Takze moje rada zni - kup si svetlomet a ten starej prodej v anglii a mas klid.
Veganstvím proti zbytečnému násilí.
Kdo chce, hledá způsoby. Kdo nechce, hledá důvody.
Rhinoceros napsal(a):
...kup si svetlomet.... a mas klid.
Máš ponětí, za kolik a kde se dá světlomet pro pravostranný provoz sehnat? Ptám se, protože tu na Inzerci jeden nabízím a zajímá mě skutečná cena, za kterou se dá sehnat od BMW... V katalogu RealOEM ta cena prostě není... Tu svoji cenu jsem nastavil podle e-bay a o cca 2.000,- Kč níž...
Nejde mi o přihlášení dovezené motorky(koupil jsem od člověka co vozí z Anglie, motka měla čistopis,jen jsem zaregistroval).Jde mi o běžnou návštěvu STK po dvou letech.Teoreticky pokud ji při dovozu takhle jak je, schválili pro provoz v ČR tak není co řešit, akorát nevím jak by tento argument při příští technický kontrole obstál.Jinak světlo ve dvanáctce nejde nijak narafičit,takže by nezbylo nic jiného než výměna.
to Rhinoceros:nemáš ponětí zač by se dal v Anglii prodat použitej světlomet z dvanáctky, model 2005? Iluze si nedělám páč na ebay jsem našel novej za 100 liber.
Rhinoceros napsal(a):
...kup si svetlomet.... a mas klid.
Máš ponětí, za kolik a kde se dá světlomet pro pravostranný provoz sehnat? Ptám se, protože tu na Inzerci jeden nabízím a zajímá mě skutečná cena, za kterou se dá sehnat od BMW... V katalogu RealOEM ta cena prostě není... Tu svoji cenu jsem nastavil podle e-bay a o cca 2.000,- Kč níž...
Jestli myslis dil č.1,tak u krotila za 8783,37 bez dph.
vevis přiložený následující obrázek:
[67.68Kb]
Teoreticky vím o dvouventilech hodně,ale prakticky jsem úplně levej!
cizak napsal(a):
Já neměl problém žádnej ani jsem moto nerozsvěcel a nesundával z vleku a to jsem si honil triko a sháněl zrcátka a bál se levostraného světlometu ale to je na přístupu jaký má STK , prostě zeptej se a kde budou prudit tam nechodit ...
Já měl to samé,Byl jsem na STK v Praze pod Jarovem.Motorku kontroloval podle vinka a to bylo vše.Pak jse podíval a ptal se co to světlo? řekl jsem mu že se na rok 07 montuje universál.Smích........počkej 20min a ahoj a bylo to.Za dva roky tam jedu zas!Doporučuji
bawikgs napsal(a):
to Rhinoceros:nemáš ponětí zač by se dal v Anglii prodat použitej světlomet z dvanáctky, model 2005? Iluze si nedělám páč na ebay jsem našel novej za 100 liber.
NO TAK TO SI TAKY NEDELAM ILUZE. MOJE RADA JE POCKAT DO JARA A PAK PRODAT, PROTOZE CENY NA EBAY BUDOU 2X TAKOVY sorry za capslock
Radosek napsal(a):
Trh je zavisly na nabidce a poptavce. To znamena ze vec ma takovou cenu, kolik je za tu vec clovek ochoten zaplatit. Ja osobne nakupuju motorky v zime a dieselovy topeni a bufiky v lete. Pak to pri prodeji obratim a mam vydelano jenom tim, ze pul roku pockam... Jinak skutecnou cenu ti neporadim. Hledej a podlez nejnizsi nabidku pro rychly prodej...
bawikgs napsal(a):
Nejde mi o přihlášení dovezené motorky(koupil jsem od člověka co vozí z Anglie, motka měla čistopis,jen jsem zaregistroval).Jde mi o běžnou návštěvu STK po dvou letech.
Pokud bude technik delat svoji praci svedomite, tak neprojdes...
Já už o tom psal jinde. Všechno jde protlačit, pokud máš dost dobrých známých na správných místech. Ale jen do prvního prů*eru. Už vidím v živých barvách situaci, jak se po člověku pojišťovna a policajti vozí, když zjistí GB světlo na motorce, která měla kolizi s osobákem a jeho řidič bude tvrdit, že ho oslnila. Nebo zpříjemnění dovolené třeba v Rakousku, až na to přijde tamní šťouralský policajt… Je to na každém, jak si to rozhodne…
ale pokud půjde o velkou kolizi (aby to tak vážně pojišťovna řešila) tak můžeš bejt v klidu, to už nikdo nepozná, jaký světlo to původně bylo... Policajti nic zkoumat nebudou, ty jsou tak líný, že to maximálně předaj magistrátu k vyřešení aby nemuseli dělát víc práce než je potřeba a rakouského policajta bude nejvíc zajímat jestli máš dálniční známku a nemáš nahraný radary v navigaci..
Co se týče motorky z UK, vyměnil bych světlo a basta. Ve dne to většinou nikdo neřeší, hodně motorek jezdí ve dne permanetně na dálkový a tak to asi nikoho nepřekvapí. Ale už jen proto že uvidíš v noci líp a hlavně správně tzn. i zvěř která načuhuje z pravého příkopu a chystá se ti skočit do cesty. Pokud jsi šetřílek tak se neptej a žij s dobrým pocitem jak jsi ušetřil a na všechny vyzrál..
A STK? Pokud nemají záznamy (video, foto..) z průjezdu linkou (některé STK už mají a stále se to rozšiřuje) tak technik při případném průšvihu (pokud se nestane přímo po cestě z STK) vždycky může říct: "tady motorka byla se správným světlem a dokažte mi že ne. Třeba to majitel později někde ťuknul a sehnal levně z UK a vyměnil ale tady bylo vše v pořádku"
Bude-li viník **** a bude kolem sebe kopat a hledat cestičky, tu nehodu v případě nehomologovaných dílů (v tomto případě "anglických" světel) namontovaných na motorce, Ti přišijí na triko... Stačí, když novému Mondeu odřeš bok, rozbiješ světlo, okno a sobě na motorce ohneš vidle. V tu ránu jsi tam za sto a to už Policie řešit musí... A to neuvažuji možnost, že trefíš figuru, která si to šine v maskáčích a nebo černé bundě v noci po neosvětlené silnici...
Radosek napsal(a):
Bude-li viník **** a bude kolem sebe kopat a hledat cestičky, tu nehodu v případě nehomologovaných dílů (v tomto případě "anglických" světel) namontovaných na motorce, Ti přišijí na triko... Stačí, když novému Mondeu odřeš bok, rozbiješ světlo, okno a sobě na motorce ohneš vidle. V tu ránu jsi tam za sto a to už Policie řešit musí... A to neuvažuji možnost, že trefíš figuru, která si to šine v maskáčích a nebo černé bundě v noci po neosvětlené silnici...
Jinak s tou STK máš pravdu na sto procent...
A ty znáš někoho komu se v tom takhle policajti šťourali?
Ale je fakt že já bych si koupil jiný světlo,páč by mě sralo že to vím a není to to co to má bejt.Pravda je ta,že světla-ačkoli si to mnoho lidí nemyslí-jsou velice důležitá a podstatná součást našich mazlíků...