Zdravím všechny. Chystám se přejít na BMW. V plánu mám R 1100 GS. R 1150 GS je sice o něco hezčí, ale rozdíl v ceně tam je taky. Zatím jsem nikde nenarazil na srovnání ovládání spojky na těchto strojích. Vím, že 1100ka má lanko, a 1150 kapalinovou spojku. Je to na ovládání (odporu páčky) nějak znát. Popřípadě jak moc?
Dík
Stepan Praha
BMW R 1200 GS Triple Black
Lanko se líp opravuje,ale je náchylný na čistotu a myslím že tolik nevydží.
Hydraulika je super,ale když se pojebe máš problém.Já mám na 1150gs 77000km a zatím bez problému.Lanko asi bude chodit i víc ztuha.Mimochodem už jste si někdo měnil doma brzdovku ve spojce?Mam strach,že to neodvzdušnim.
Má někdo tip?
Upravil sadilek dne 18.12.2007 16:39
ahoj stepane, mel jsem problemy s levym zapestim a zmacknutim spojky, uplne jsem odpadaval na gsx-r a taky kvuli tomuhle nesvaru jsem tak brzy prodal vfr. mozna to byl i problem se sklonem riditek. po vfr jsem poridil 1100 gs a je to parada. spojka jde jedna basen. jezdil jsem i na kamaradove 1150 gs a taky bez problemu. vubec bych se toho nebal a mezi temito dvema bych se jenom kvuli spojce nerozhodoval. jak vidim vycet tvych stroju, tak ti asi nezalezi na tom, aby byla motorka sluzebne co nejmladsi. potom doporucuju nejakou peknou 11tku, 1150 ma snad jenom jednu vyhodu - vyssi rychlost pri mensich otackach napr. pri ceste po dalnici. ja nemam srdce hrocha nejak hnat (a navic se to asi projevi na spotrebe). rozdil v cene obou asi vis nejlip. (btw jezdim kombinovane tak za 5,5 na 100)
Někdy jde lanko jak hydraulika a někdy jde fakt tíž. Ale ne zas hrozně, takže asi to není až tak podstatný k rozmýšlení. A jak píše Peacemaker, tak ani ty otáčky nehrajou roli a dokonce ani šestka, protože spotřeby obou motorek jsou identický. Taky ji nijak nehoním a kombinovaný má taky tak kolem 5,5l. Spíš to ber podle kapsy. Ani s jednou neuděláš špatně.
BMW R 1150 GS kombi
MERCEDES Benz 123 240 TD kombi
TRABANT 601 kombi
AUDI A6 2.5TDi Quattro Kombi
Je fakt jedno, jestli lanko nebo kapalinu.
sadilek: Jinak odvzdušnit spojku na 1150 není problém. Není na tom nic složitýho - jestli jsi někdy odvzdušňoval brzdy, tak se do toho klidně pusť.
Protože se o tom nikde nepíše, tak jsem si tak nějak myslel, že s tím lankem asi problém nebude. Hydraulickou spojku mám až na VFR, zápěstí mě tedy od spojky nebolí, ale od toho, jak na něm ležím. Před VFR jsem měl Transalpa, a to byla paráda, akorát ten výkon už nějak nestačil. Takže teď bych rád přešel zase na enduro. Jinak stáří motorky ani tak neřeším, důležitý je stav
Stepan Praha
BMW R 1200 GS Triple Black
kapalinová spojka-OK a lanko taky OK.Nevidím velký problém ani v jednom.Lanko musíš mazat,kapalinu zase vyměňovat.A když lanko chodí jak má,tak jde stejně lehko,jako kapalinová.Navíc kdyby přestala chodit kapalinová,tak bude větší problém ji na cestě spravit.U 1100 stačí s sebou vozit lanko.
A jinak bych asi nevybíral motorku podle ovládání spojky
Osobní zkušenost: na 100tis km jsem spotřeboval u 1100 cca2lanka a třetí teď funguje. Problém byl ale v tom, že jsem ssebou párkrát jebnul v písku a zadřel váleček na páčce,za kterým se pak lanko užvejkalo. Od té doby mažu a hlídám váleček,aby v něm nebyl bordel a není problém.
Na druhou stranu i když nemáš náhradní lanko nebo ti klekne hydraulika u 1150, není problém jet třeba 500km bez spojky (až na rozjezdy,kdy to musíš pustit z kopce),takže vždy dojedeš někam,kde to dáš dokupy. Moje zkušenost je taková,že bez spojky to řadí skoro lépe a hladčeji než s ní - jen musíš plynem vyrovnat tah motoru,jinak nezařadíš.
H.
/ Z howna bič neupleteš. Když upleteš, tak s ním nezapráskáš. Když zapráskáš, tak jenom sebe. /
Sadilek - vymenil jsem klasickym zpusobem - nahore dopousteni a pres odvzdusnovak vypousteni :-) a mezi tim pumpovani :-)
Ale musi se to delat ve dvou, jinak je to jebacka...
Hovez napsal:
Sadilek - vymenil jsem klasickym zpusobem - nahore dopousteni a pres odvzdusnovak vypousteni :-) a mezi tim pumpovani :-)
Toz do teho se taky zkusim pustit, uz jen kdyby se mi to nekde pokazilo at vim co kde a jak
BMW R 1150 GS
ICQ # 16951836
Hrabe_X napsal:
Na druhou stranu i když nemáš náhradní lanko nebo ti klekne hydraulika u 1150, není problém jet třeba 500km bez spojky (až na rozjezdy,kdy to musíš pustit z kopce),takže vždy dojedeš někam,kde to dáš dokupy. Moje zkušenost je taková,že bez spojky to řadí skoro lépe a hladčeji než s ní - jen musíš plynem vyrovnat tah motoru,jinak nezařadíš.
Jak se dá řadit bez spojky?!! Poučte někdo motocyklovýho ....panice
Hovez napsal:
Možná stupidní otázka,ale kde je odvzdušňovák na spojku ?
Každou stresovou situaci řeším jako pes: když to nemůžu sežrat nebo ošukat, tak to pochčiju a odejdu od toho.
Hrabe_X napsal:
Jak se dá řadit bez spojky?!! Poučte někdo motocyklovýho ....panice
Bez spojky jde řadit, pokud není motor v tahu, tzn nesmí ani zabírat, ani brzdit. Prostě ubereš plyn natolik, aby se povolil tah a pak tam normálně jde zařadit vyšší i nižší rychlost. Je potřeba si to trochu natrénovat a samozřejmě rozjezd je problém, to jsem nikdy nezkoušel řešit.
Marek BMW napsal:
V podstatě jde řadit při každém ubrání plynu.
Presne tak ako na Praga V3S, mne to ešte v autoškole ukazal inštruktor ked som mal problem vyšlapovať na 2x spojku. Na vojne som to dosť často použival, ale nesmie to byť v zataži!
... nemožem uplne s tebou suhlasiť lebo, potom by sme sa mohli myliť obaja.
Hovez napsal:
Možná stupidní otázka,ale kde je odvzdušňovák na spojku ?
Marek : díkes,nebyl jsem si jistý
Každou stresovou situaci řeším jako pes: když to nemůžu sežrat nebo ošukat, tak to pochčiju a odejdu od toho.