to by mě docela zajímalo, protože kromě novějších co vidim na bazarech a motoinzerci je moc lidí k prodeji moto nenabízí.. Přitom spousta mašim z rajchu, rakouska atd. servisky mají a velmi často precizně vyplněný.. a co jsem koukal málokterá 1100, 1150 atd. má v Německu najeto míň než 60 tis a výše
zvláštní
řekl bych, že se děje přesně to co popíšu v následujícím případě:
já mám třeba servisku na svojí Hondu CBR 929RR, která přežila 1 majitele v D a 3 majitele v ČR a každý nechal v servisu řádně vyplnit. Má najeto 70 000 km a je prakticky neprodejná - díky km, který už zavánějí pro kupce krchovem.
V tuhle chvíli je mi serviska na obtíž, ejhle, ona se ztratila, ztratily se záznamy STk a motorka rázem může omládnout o 40 tis km - že to není můj případ se může každý osobně přesvedčit - pouze úvaha, "bohužel" na tohle nejsem dostatečně vychcanej podvodníček
Takže máte k motu servisku a necháváte si jí řádně vyplnit byť v jakýmkoliv servisu nebo poslední záznam je od posledního majitele vzahraničí?:-)
Nejak nevim cemu se divis, takhle to bylo, je a nejspis i bude. Hlavne teda v CR urcite.
Je to bezna zalezitost skoro vsech (nerikam vsech!) ceskych motobazaru, dovozcu... a casto i majitelu, ale ti to delaji vetsinou z duvodu, ktery uvadis - chteji prodat.
Ja mam r. 2007, najeto 80tkm. Servisku mam, ale vyplnenou jen do 40tkm, od ty doby si delam servisy sam nebo se znalejsimi, ale u nikoho s razitkem.
A jestli nekdy motorku prodam, tak km na ni zustanou a tohle moje vysvetleni taky.
Ale nejspis ji neprodam nikdy, tak je to vlastne jedno
já se nedivim, dělal jsem ve dvou motobazarech výše uvedené je jednak důvod proč už tam nedělám a druhak mě zajímá, kde končí servisky :-) třeba se najde někdo kdo servisku nemá, protože je lempl a někde jí fakt ztratil :-)))
Scofield napsal:
Bez servisky bych to ani nekupoval.....Za chvilku bude doba,kdy bez servisky to bude neprodejné....
Serviska - jasná historie
Bez servisky - někdo něco zatajuje.....(km,havárku,čórku)
Je to moto bez mála za půl mega(nové) a každej majitel vše schovává k motu......
Aaale, kecy kecy.
V breznu jsem koupil auto. R.v. 2007, naj. 82tkm, radne vyplnena servisni knizka, razitka BMW Nemecko atd atd. Vsechno echt.
Ovsem v unoru bylo auto naposledy v servisu se stavem kilometru (v klicku, v jednotce i na tachometru) 156000km.
Cena byla luxusni, vybava taky, servisni historie taky, tak jsem ho koupil i tak a jsem spokojenej. A panu prodejci jsem samozrejme vysvetlil, ze je hroznej dement.
Ale nebyt zaznamy v BMW, nevis nic a falesnou servisku nerozeznas.
v bejvalý práci byl seznam servisů resp. lidí, který za úplatu dávali razítka v různých servisech značek zvučných jmen do prázdných nebo jenom částečně vyplněných servisek. Servisní historie pak byla jedna báseň. Takže ne vždy platí, že serviska = jasná historie
edit. časem bylo výhodnější si nechat udělat razítka oněch firem vlastní včetně kontaktu. Dneska razítko vyrobí podle předlohy kde kdo
Upravil mirekcinan dne 27.09.2011 10:48
ja mam servisku ale uz tri roky (co vlastnim motorku ja) si servisne ukony zapisujem do excelu
ak je treba nieco viac ako vymenu oleja a sviecok idem ku francuzovi do Trnavy a tam peciatku netreba
naopak BMW ktore ma v serviske peciatky byvaleho Tempusu by som si asi kupil velmi velmi tazko...
Upravil raptor - neaktivni ucet dne 27.09.2011 10:50
Ja si auto s falesnou serviskou a stocenym tachometrem koupil ze dvou duvodu.
1) servisni historie je naprosto jasna a vedena opravdu v BMW, 1 mesic pred koupi byl posledni velkej servis
2) svym moralizovanim bohuzel Ceskou republiku nenapravim a usetrit 150.000Kc oproti ostatnim "stejnym" nabidkam... no..
Ja s tim souhlasim, taky si na to potrpim.
Jen rikam, ze jistotu nemas vubec nikdy.
Jestli nezapomenu, vezmu falesnou servisku co mam k autu do Machova.
Kdyby mi podle VIN nerekli jiny kilometry, nikdy by me ani nenapadlo neverit.
Ja jsem zvyklej mit auta hodne dlouho, po tech letech je prodavam za takovou cenu, ze ten malej rozdil, kterej by mi dala serviska, uz me nevytrhne. Kdybych chtel auto na rok, tohle bych nekoupil, bo by mi bylo jasny, ze ho pak neprodam.
Scofield, serviska nie je zárukou 100 % ( niekedy ani 50 % ) starostlivosti o moto. V dnešnej dobe nie je žiadny problém serv. sfalšovať, navyše ak aj má kontrolu v aut. servise, nie je žiadna záruka, že je skontrolované a vymené to, čo je uvedené v záznamoch. Dovolím si nesmelo tvrdiť, že aj keď v tej mojej už 30000 km žiadne pečiatky niesu, je o moto omnoho lepšie postarané. Robím to sám pre seba a preto sa aj patrične snažím , čo sa o mechanikoch-fušeroch v aut. servise povedať nedá . Navyše všetko čo vymením mám zdokladované + staré ND mám v garáži. A posledná, nie nepodstatná vec....servis doma je v mojom prípade lacnejší o 300-400 evri slovenských !!!!!
Glock-plastik fantastik :-)
Scofield napsal:
Aldo,uvidíš,že za pár let serviska bude k autu nebo motu podmínkou.....už jen kvůli tomu,že to pepík odvedle má a Joska by se smál......Vzpomeň si na mě.....
možná u novějších dražších kousků a pro lidi co si na to potrpěj, ale těch lidí, kterým je to jedno je a bude pořád většina.. ne každej má přehled a těch lidí co přijdou do autobazaru a viděj, že se serviskou je to o desítku nebo víc draží a na autě vedle bez servisky jsou stejný kilomentry a je levnější tak maji jasno..
jinak k autorizovaným servisům.. moje dosavadní zkušenost zejména s Yamahou v Praze ve Vrbovce a Honda Deyl a Šulc je víc než příšerná. Vždycky jsem vracel na předělání, dotažení atd. a následně nechal prohlídnou u známýho mecha, kterýho mám ale bohužel 60 km..
Upravil mirekcinan dne 27.09.2011 11:33
Já mám dodavatele,který dokonce má v nabídce servisní knížky za cca 50,-/ks.Perfektně to slouží k těmto případům kde servisky nejsou,záleží ale jestli je pak při prodeji předají dalšímu kupujicímu
Pri mojej kupe 11,5ky z nemecka, mi bola dolozena i serviska, avsak z poslednych 2-3 zaznamoch som bol nedovercivy. Zazanmy boli navlas totozne ( pismo, pero .... ) takze to vyvolalo u mna nedoveru
Nemal som vtedy dosah dat si zistit historiu cez VIN, nakoniec som moto kupil, riadil som sa instiktivne prihliadajuc aj na v tej chvili spolocnost byvaleho majitela v predajni. Odovzdal ju tam na protihodnotu a bral si RT. Zaznamy som predajcovi napadol ze mi pripadaju este teple, reagoval ze panko posledne kontroly neriesil, proste ze je to lajdak a dal dole prvych tusim 300 eur
Dodatocne som presvedceny ze km su oki, instinkt ma nesklamal, alebo som mal stastie v neznalosti
Servisku mam, aj ked by som ju zrejme chvilu hladal, lebo veskere ukony si robim sam alebo nechavam robit inde ako oficialny servis
zaznamy si robim svoje, odkladam faktury a potvrdenia a bud mi to raz kupujuci uveri alebo pride iny
Navigačný výjazd motocyklov podľa itinerára www.rallykopanice.sk
Taky mám k oběma větším motorkám řádně vedené servisní knížky, a záznamy souhlasí jak se skutečným stavem, tak i se záznamy v databázích výrobců a jejich značkových servisů.
A servisky jsem měl i ke třem předchozím motorkám - při jejich prodeji jsem vždycky novým majitelům navíc doložil i veškerý svépomocný servis i najeté km spolu se záznamama v "knihách jízd" (něco jako palubní deníky) včetně třeba i paragonů z benzínek s poznačeným stavem ujetých km.
Ale třeba k novému autu už jsem servisku (v papírové formě) nedostat, neb ji už celosvětově nevedou a drží si nyní už všechny záznamy o voze a jeho servisování výhradně v počítačovém systému značky. __________________________________________________________
VT 750 C2 Spirit, WR 250 X, CBF 125, S 22, S 11 (2x)
(WR250R, R1100GS, VT750C4, F650GS, Betka, 50/20, S11)
Scofield napsal:
Aldo,uvidíš,že za pár let serviska bude k autu nebo motu podmínkou.....už jen kvůli tomu,že to pepík odvedle má a Joska by se smál......Vzpomeň si na mě.....
Taky jsem koupil moto se serviskou přímo od němce a u nás po napíchnutí na PC jsem zjistil že nemá najeto 15800 ale 45000km*pissed* serviska byla vyplněna do 10000km i datumy seděly
Tomi napsal:
Taky jsem koupil moto se serviskou přímo od němce a u nás po napíchnutí na PC jsem zjistil že nemá najeto 15800 ale 45000km*pissed* serviska byla vyplněna do 10000km i datumy seděly
Tak k tomu ti řeknu jednu věc,dotyčnej co ti to napichoval,tak v žádném případě nemohl zjistit kolik má najeto,maximálně zjistil,kolik má ABS impulsu a podle toho může něco tak odhadnout leda šarlatán....
Jestli moto jezdilo ve městě nebo majitel stál třeba u závor v kopečku,tak měla třeba víc impulsu jak druhá motka co jezdila jen po dálnici....
Tvoje motka není tak dokonalá,aby někdo z ní vyčetl,jestli má najeto přesně tolik a tolik....
Další věc je ta,když by se původnímu majiteli vy.ralo ABS a on tam dal starší z jiné motorky,tak údaje můžou být úplně rozdílné.....
A nebo nám chceš říct,že maníkovi co ti to napíchnul vyjel z diagnostiky papírek,kde stálo,že moto má najeto tolik a tolik,jezdilo převážně v týdnu atd atd atd.....
Jestli spíš pán odborních nechtěl být zajímavej,když vše v servisce sedělo.....
Treba stejne tak jako u me podle VIN zjistil v jakych km byla motorka na servisu ne?