Peru to normálně v pračce jen si koupím ten origo přípravek od BMW za cca 700kč a myslím že se to nemá ždímat ale to nevím..
... servis a diagnostika BMW Motorrad
magoss napsal:
Ahoj nastal čas očisty :-) jak kdo perete olečení RP2 či ja velkou mu dáváte péči a čím??
dík mco za rady a postřehy
nedavej to primo do bubnu, zabal do prosteradla.
+
to od BMW anebo neco podobneho -- ruzovy z Mallu.
+
impregrace az to vytahnes.
Upravil hicks dne 23.10.2012 17:43
17 cm
----------------------------------------------------------------
BMW R1200GS LC od 2013, BMW F800 GS od 2008,
Aprilia SR 50 Factory, Praga ED 250, CFMOTO CFORCE 520 Gen2
můj postup:
prášek ne! Ten většina výrobců přímo výslovně zakazuje... doporučují se tekuté prostředky na bázi mýdla... většinou přímo určené pro outdoor oblečení... ideální je když má i pračka outdoor program (30°C a šetrnější praní)...
za mě:
1) vyndat chrániče a různé další vyndavatelné části
2) na suché zipy přichytit "protikusy" (nastřihat nějakou vhodnou látku) - jinak se ti to v pračce bude chytat za vnitřek bundy a může ti jí to poškodit...
3) Oblečení hodit do vlažné vody (cca v jaké byste se koupali), nechat 5-10 minut odmočit, poté mýdlem (já to dělám normálním tekutým mýdlem na ruce) + houbičkou na nádobí vzít trochu ty nejvíce znečištěná místa... až voda zčerná tak znovu vypustit vodu a znovu napustit vlažnou vodu a nechat být, pokud tedy nejsou stále výraznější nečistoty (v tom případě opakovat postup)
4) případně lokálních skvrn ke kterým se třeba nedá dobře dostat (u švů, zipů atd) lokálně nanést prostředek, ve kterém to budeš prát... a případně to trochu s tím prostředkem třít, aby se k tomu lépe dostal...
5) nalít prostředek do pračky, dát outdoor program a vyprat
6) nechat samovolně vyschnout (nesušit v sušičce)
7) po vyschnutí naimpregnovat... např. NIKWAXem
HonzaGS-SV napsal:
můj postup:
prášek ne! Ten většina výrobců přímo výslovně zakazuje... doporučují se tekuté prostředky na bázi mýdla... většinou přímo určené pro outdoor oblečení... ideální je když má i pračka outdoor program (30°C a šetrnější praní)...
za mě:
2) na suché zipy přichytit "protikusy" (nastřihat nějakou vhodnou látku) - jinak se ti to v pračce bude chytat za vnitřek bundy a může ti jí to poškodit...
3) Oblečení hodit do vlažné vody (cca v jaké byste se koupali), nechat 5-10 minut odmočit, poté mýdlem (já to dělám normálním tekutým mýdlem na ruce) + houbičkou na nádobí vzít trochu ty nejvíce znečištěná místa... až voda zčerná tak znovu vypustit vodu a znovu napustit vlažnou vodu a nechat být, pokud tedy nejsou stále výraznější nečistoty (v tom případě opakovat postup)
4) případně lokálních skvrn ke kterým se třeba nedá dobře dostat (u švů, zipů atd) lokálně nanést prostředek, ve kterém to budeš prát... a případně to trochu s tím prostředkem třít, aby se k tomu lépe dostal...
Ty jo, to je s.aní s mladou paní. Ale určitě to prospívá.
HonzaGS-SV napsal:
můj postup:
za mě:
Ty jo, to je s.aní s mladou paní. Ale určitě to prospívá.
...a v čom to ako prospieva ?
Pokiaľ viem tak na samotnom RP2 nie su použité žiadne spešl mat. , ( pokiaľ za spešl nepovažujete obyčajný polyester a cordura vlákno ) chrániť treba jedine gore. vložky.
Glock-plastik fantastik :-)
Ahoj magoss,textilní hadry peru úplně jednoduše již spoustu let.Vyndám všechny protektory hadry hodím do melé dětské vaničky, posypu nějakým práškem a zaleju vlažnou vodou.V téhle šmakuládě to nechám odmočit do druhého dne, trochu pomačkám gumovým zvonem a šupnu do pračky na 40°C.Máchání dám nějaký mírnější.Pověsit na ramínka a nechat uschnout.Po uschnutí nastříkat nějakou tou inpregnací, vrátit protektory a hadry jak nový. Hadry tak peru 2x do roka.Ahoj SEK
Nejhorší smrt je z vyděšení a nejhorší srážka v životě je srážka s blbcem.
Všechny textilní hadry na motorku včetně RP2 peru ve vaně. Vyndat protektory,hodit do vany,posypat práškem,nechat odmočit,občas promáchnou aby se pustily mouchy. Potom vymáchat ručně (pořád v tý vaně),pověsit na ramínka a nechat uschnout. Potom naimpregnovat. Nekupuju žádnej specielní a předraženej prášek na praní. Použiju vždycky to,co stojí na pračce. Nikdy se nic nestalo. Asi neni třeba to nějak zvlášť přehánět. Jsou to hadry jako všechny ostatní.
Upravil BIGR dne 24.10.2012 08:11
Dokud nepoznáš BMW,nechybí...
BMW R1200GS
RP2 mají goretexový vložky. Je asi jedno, jestli člověk pere nebo nepere tu vnější cordurovou část (to je jen estetika - pokud to člověk propotil apod) ale ty vložky se prát musí! Jakmile se potíš ve vložce, tak krystalky solí z potu zůstanou v tom materiálu a poměrně rychle dokáží způsobit problém s vodotěsností membrány. Lidi se pak diví, proč jim Goretex protéká, když ho mají třeba rok - ale za ten rok ho nikdy neprali. Tady v tom případě platí že tak rychle, jak to jde po propocení, by se to mělo alespoň promáchat ve vodě. Když se to nedělá, tak se to zcela jistě projeví na životnosti té membrány. To platí i o rukavicích apod. Jediné, co neperu jsou boty. Goretexové rukavice do deště mám z roku 2003 a dodneška jsou vodotěsné ale fakt je celkem pravidelně peru. Všechny goretexový věci (i ny lyžování, golf..) peru stejně - vložky samostatně od odstatních věcí a peru to maximálně na 30C. Obvykle jen nastudeno. Používám obyčejný tekutý prášek - nic speciálního. Pochopitelně bez aviváže, tak dokáže zničit prodyšnost membrány nevratně. Praním se i při režimu nastudeno voda zahřeje tak, že to ty soli rozpustí úplně v pohodě. Když jsme byli v Africe poprvé asi na 6 týdnů, tak jsem ty vložky pral asi dvakrát ve sprše a osprchoval jsem to uvnitř i venku a nechal to do rána uschnout. Přijde mi to lepší než to nechat být a pak zjistit, že to za půl roku někde prdne a protéká. *******************************
Tomáš Kocanda www.touratech.cz
Touratech e-shop: http://shop.toura...
Všechno ostatní e-shop: http://www.techge...
Na maily se snažím odpovídat co nejdřív, na SZ a messengery sporadicky!!! Pokud chcete odpověď rychle, napište mail nebo zavolejte 602 349970...
Jo a jedna poznámka - kolega Radek (ten z endurovypravy.cz) má šedé R2P a poprvé ho vypral tím speciálním práškem BMW a nastříkal BMW impregnací a na bundě i kalhotách mu naskákaly tmavé "mapy". Po docela složitých tahanicích mu to uznali a dostal nové oblečení ale nikdy už ty speciální BMW prací prášky nepoužil. Takže tak...
Na maily se snažím odpovídat co nejdřív, na SZ a messengery sporadicky!!! Pokud chcete odpověď rychle, napište mail nebo zavolejte 602 349970...
Kluci opravdu moc děkuji za názory!!příští měsíc je vyperu teď už to enchám být
TomasTT- taky mám ty šedočerné a po sezoním užívání vypadaj velice zajímavě:-D a mapy tam mám ale špíny tak je mi to jedno ale zapácháto už no :-D
porpavdě jsem uplně zapoměl že aj ta gora vložka chce péči :-( ještě že jsi mi to připoměl
takže se nemusím bát jí dát do vody a nechat jí tam odmočit a pak jen vysušit či nacpat do pračky a dát jemné praní?
Jak jsem psal - když je nouze a není šance to vyprat pořádně na nějaké mimořádně dlouhé cestě, tak stačí i obyčejné vymáchání. Doma to pochopitelně vyper v pračce a já to peru v režimu nastudeno bez ždímání obyčejným tekutým pracím práškem (třeba woolite), potom to rozložím na sušáku naležato a nechám to proschnout a hotovo