Ahoj, hledal jsem ale nenašel postup při kontrole oleje. Mám 1150 ADV 2004 a dnes jsem kontroloval olej. Najel jsem cca 20km, přijelo jsem domů, dal na hlavní stojan a po cca 10 min jsem koknul do okenka a nic, počkal jsem ještě jedno pivko a pořád nic. Mám cca 1500km po výměně oleje a nedávno jsem kontroloval a bylo tam oleje akorát. jen nevím zda ten postup je správný. A dále by mě zajímal postup při dolévaní. Samozřejmě při zahřátém motoru ,ale nevím kolik, mám kontrolovat v okénku při dolévání, nebo dolévat po deci a počkat než to steče? Prosím o radu. Díky
Postup máš dobrej artovaný na hlavák vypnoutmotor na provozní teplotu teplej chladič nast a počkat ,pokud není dolít . Okenko je 0,5l
... servis a diagnostika BMW Motorrad
Motor musí být při kontrole hladiny oleje zahřátý na provozní teplotu (stoprocentně to poznáš podle toho, jestli je horký olejový chladič). Po vypnutí motoru to postav na chvíli na boční stojan (na pár minut), a pak na hlavní stojan (na rovině). Cca třeba za 10 minut by měl být už všechen olej dole. Podle potřeby po troškách dolít na požadovanou hladinu - tak do třičtvrtě okna. Hlavně nekontrolovat po nějaké krátké jízdě. V tom chladném počasí je to klidně možné, že si vezme víc oleje než máš běžné.
Upravil Tonda dne 21.10.2013 20:50
...po dohodě servis a diagnostika moto BMW...
Tak ještě jeden dotaz, dávám do motorky 15w50 BOXER od motorexu a teď ho narychlo nemůžu nikde sehnat. Mohu na dolití použít vyjímečně jinou 15w50? Nechci nic pohnojit.
Díky
Hele, vždy je samosebou lepší dolít to, co máš v motoru.
Ale pravidlo č.2 převyšuje to předchozí - lepší dolít "nějaký" motorový olej (v nouzi třeba i 10W40 - ten mají vždycky všude) , než nemít v motoru žádný olej, a potom z toho důvodu zadřít. ...po dohodě servis a diagnostika moto BMW...
Vyřešeno, dolil jsem stejný v Pardubicích v ELITU ho měli. Ve finále jsem doléval 2dc po cca 1500km. To je asi na krátký jízdy a nucené občasné stání na bočním stojanu docela o.k. Děkuji za reakce a rady všem
DM3555 napsal:
Vyřešeno, dolil jsem stejný v Pardubicích v ELITU ho měli. Ve finále jsem doléval 2dc po cca 1500km. To je asi na krátký jízdy a nucené občasné stání na bočním stojanu docela o.k. Děkuji za reakce a rady všem
To je úplně v pohodě
Upravil Paul dne 22.10.2013 12:07