Ahoj, pouzivate nekdo vysilacku na motorce? Tema od Plawy me nakoplo neco najit. On pouziva Motorolu s vestavenym BT, ale pro evropske kmitocty jsem nic nenasel, prodava se neco takoveho vubec u nas?
Dalsi varianta by byla BT PTT tlacitko a prenos do helmy, pouziva nekdo?
No a posledni otazka jakou radiostanici zvolit Kdysi jsme pouzivali na lodi HYT, dobra a vcelku levna zalezitost, delaji se i odolny vode a prachu.
vojta přiložený následující obrázek:
Měl jsem na jaře CB v Maroku.
Ručka od Alamatu - Alan 42, ovládaná přes BT modul BPA100 a spojení s F5MC v helmě. Dlouhá laděná anténa s protiváhou - na zadní plotně. Napájení z 12V palubní sítě. Fungovalo to docela slušně - tak kolem 8-10km ale - v Maroku v poušti snad není jediná volná frekvence. Všude, naprosto všude, někdo něco brblá, běží tam zvuk z televize nebo nevím co. No prostě šílený. Ale technicky to fungovalo dobře.
Pár týdnů po nás tam jela další parta a průvodci na moto jsem dával tu mojí sestavu a nebyli schopní vůbec vysílat. Prostě to nerozchodili. Prý blbnul ten BT modul.
Tomáš Kocanda www.touratech.cz
Touratech e-shop: http://shop.toura...
Všechno ostatní e-shop: http://www.techge...
Na maily se snažím odpovídat co nejdřív, na SZ a messengery sporadicky!!! Pokud chcete odpověď rychle, napište mail nebo zavolejte 602 349970...
odpověz si na základní otázky a z toho Ti vyjde vhodné zařízení a nakonec to možná ani nebude vysílačka:
- jak daleko se hodláš dovolat
- ve kterých státech to chceš používat
- mají to být veřejné frekvence nebo licencované
- máš kolem sebe už někoho s vysílačkou a chceš s ním mít možnost komunikovat
- kolik do toho chceš investovat
Pásmo CB - 27 MHz bych úplně vynechal. Jednak je zarušené a také účinnost antén na moto je velmi špatná.
Mám letitou zkušenost s radiostanicemi YAESU na moto a zatím k plné spokojenosti.
- chci mit vetsi dosah nez s BT a chci se dovolat i v zastavene oblasti
- mimo EU
- frekvence spis verejne
- nemam, chci to misto BT handsfree na moto s druhym clovekem
- o investici zatim nemam paru, samozrejme co nejmin, ale at to neni uplne srot, nepotrebuju nejaky hyper super profi stanice, ale zase ne nejakou extra levnou cinu
- pokud mozno chci PTT umistit nekde na riditka
Hlavně tím, že píšeš použití mimo EU. Bez znalostí právních norem týkajících se použití radiostanic ve státe mimo EU může jít někdy do tuhého. Provozování neboi i jen pouhé držení radiostanice bez patřičného povolení je v některých státech stavěno na úroveň nedovoleného ozbrojování.
Nabízí se například použít radiostanice PMR 446,0–446,1 MHz, jejichž free licence platí v EU a mnoha dalších zemích. Pokud se budeš pohybovat mimo civilizaci, asi bych se nebál pořídit radiostanici, které se dá odblokovat z legálního výkonu pro PMR tedy 500 mW na výkon 1,8W a má konektor na externí anténu - např. ALINCO DJ-S45. K tomu by jsi musel připojit BT modul a externí PTT tlačítko. Je to ale bohužel řešení, které není stavěné na použití ve vibracích, prachu a dešti a ovládání v rukavicích a z toho plynou možné funkční problémy.
Pak je tu varianta koupit např. starší profi MOTOROLU (stačí 8mi kanálová) a nechat si ji naprogramovat na PMR frekvence. Tady už budeš mít lepší "mechanickou jistotu" fungování. V Brně máte firmu RCS, která se tím snad 20 let zabývá a myslím, že i prodávají bazarové zboží se zárukou. Pokud se budeš orientovat na bazarové profi radiostanice MOTOROLA, ICOM, KENWOOD, ALINCO a YAESU, tak neuděláš chybu.
Klíčové ale zůstává, vědět, kam s tím hodláš vycestovat, aby to neskončilo basou a sešrotováním vysílaček.
No to je prave problem, nikdy nevis kam te to zatahne Samozrejme by se muselo dopredu pred cestou nastudovat co a jak. Urcite to uz resil nekdo predemnou. Ta Alinco vypada moc pekne, pisou ze telo je chráněno proti pádům, vodě a prachu. Otazka je co tim presne mysli, ale za ty penize je to hezky.
PTT se da vyvest nekam ven jednoduse? Predpokladam jen treba neco na pripojeni. Nebo se dela neco jako PTT s bluetooth vysilacem v jednom? Sorac za blby dotazy, nejak se v tom nepohybuju
jel jsem kolem koule www.jedemkolem.cz
to ALINCO znám a právě že je to kus železa, které vydrží i nějaký ten pád, jsem jej jako příklad s dobrým poměrem cena/výkon uvedl.
Vyřešit PTT je to nejméně náročné (vyjma vodo a prachotěsnosti). Dá se koupit tlačítko se suchým zipem, kterým jej připevníš na řidítka. Má to na sobě obvykle mini din konektor nebo 2,5/3,5 mm jack. Např viz. http://www.eshop-...vysilacka/ Tady už pak nastává fáze bastlení, tedy projení MIC a SPEAKER výstupů vysílačky a BT modulu a k tomu připojit to PTT. Idealně nějaké pájené spojení zalité do plastu. Nic složitého. Řekl bych, že i s tím by Ti v tom RCS pomohli.
Za Tvoje dotazy se neomlouvej, nejsou to housky na krámě.
Každopádně i v tomto oboru platí, že to co funguje dobře a spolehlivě stojí víc. Ba dokonce jakoby nesmyslně víc. To je dáno menší seriovostí a specializací těchto produktů.
Mnoo to uz vypada hezky, vsechno v jednom a PTT na drate Jen ta znacka ve me nebudi moc duvery, ale mozna se pletu. Takze to vypada, ze do cca 3tis. bych se mohl vejit, plus nejaka nahlavni BT souprava.
Vojto , mel jsem nejprve Cobry MT725 pak Motoroly to uz nevim ten typ a nakonec to ALINCO DJ-S45, kdyby ses ozval driv tak pred vanocema jsem dve sady prodla , jelikoz uz mam vsude Interphony. Jinak ke kobram jsme mel tuhle sadu do hlemy je to vcetne tlacitka na suchac na riditka http://www.pselec...prode.html
Upravil schrek dne 18.02.2015 21:25
Nejezdi rychleji, než umí tvůj anděl strážný létat!!!
Čeština můj koníček
No jo, ale ja chci bezdrátové spojení mezi vysílačkou na motorce a sluchátkama v helmě. Jako bylo by to řešení, dát si vysílačku do bundy, ale to nechci, už kvůli nabíjení a tak.
presne proto sem poridil Interphone nechtel jsem kabely, ale jsem zas omezenej vzdalenosti, ale to v EU resi mobilni telefon mimo EU nic moc Nejezdi rychleji, než umí tvůj anděl strážný létat!!!
Čeština můj koníček
Také jsme o něčem takovém přemýšleli do Tunisu...aby to mělo lepší dosah "za dunu" než Interphone...
"Před miliony let opustil člověk moře. Každý někdy udělá chybu..."
Přdám mou zkušenost s vysílačkama PMR. Mám doma 2ks vysílaček BRONDI a když jedna zustane doma na okně,tak se tady na rovné jižní moravě dovolám na cca 8-10km,stálo to cca 2500kč i s nabíječkama 12v a 230v a byl u toho ještě externí mikrofon a tuším že i klasická drátová sada sluchátek(pecek) do uší. K tomuto připojit nějakou BT sadu,tak to pro komunikaci na motocestách,když se druhej třeba někde zamotá,oddělí,nebo jen zastaví určitě stačí. Používali sme to doma i jako "chůvičku" a fungovalo to vcelku spolehlivě.
A v dodávce mám klasickou CB stanici President,anténu sirio 140cm a to je jiná písnička.
Jinak v Brně v Černovicích na Weinrově náměstí je taky kšeftík s vysílačkama a určitě by ti tam poradili taky. Má to nějakej turek nebo co je to zač...
Tak ja to shrnu jeste jednou, co by se mi tak libilo:
- dosah vic nez BT, coz splnuje asi kazda
- moznost nabijet z motorky
- odolnost proti vode a prachu, aspon castecna
- bud zabudovane BT, nebo BT PTT tlacitko, tzn. zadne kabely do helmy
- cena jednoho kusu cca 2500 se vsim vsudy (bez BT sluchatek v helme)
Zatim by tohle vsechno mela splnovat ta co posilal Charlie: http://www.eshop-...vysilacka/
Tam ovsem netusim jestli kdyz se to sparuje s ostatnima vysilackama, jestli to dokaze taky vysilat do helmy. Parovani s ostatnima neni nutnost, hlavni je to vysilani do helmy. No a v neposledni rade je potreba najit nejaky pekny BT sluchatka co se do helmy vlezou
No asi takhle - tohle téma se tady několikrát opakovalo. Dá se to asi vyhledat.
Jsem si jistý, že jsem psal svojí zkušenost s vysílačkama Midland BT 445 (integrovaný bluetooth). Pokud se ti to nechce hledat tak to stručně shrnu - shit všech shitů.
O maličko lepší byly PMR vysílačky Interphone Tribe. Ale většina z toho, co jsem zatím zkoušel v uplynulých 15 letech vede ke stavům, kdy máš chuť to všechno servat z motorky a vyházet. Mluvím naprosto vážně.
Ta, o které psal Charlie, je myslím nesehnatelná (FTM10R) a on používá model, na který je potřeba zkoušky a licence atd. Pokud se nemýlím. Nicméně neumí PMR pásmo a myslím že ani CB pásmo.
Ta varianta o které jsem psal, stojí asi 3 tis. za vysílačku, asi pětistovka za adaptér na 12V s redukcí potřebnou pro externí anténu a anténa samotná stála pár stovek. Měl jsem je od Ježka (mimochodem zeptal bych se ho na jeho názor taky - je to odborník). Pokud máš nějaký BT interkom, tak poslední investice byl ten BT adaptér za asi 1600.
Celkem asi 5500Kč bez interkomu. Byla to první sestava, která opravdu fungovala a vydržela mi 14 dnů provozu offroad.
Vysílačka je vidět trošku utopená v kokpitu vpravo:
Tady je vidět anténa na plotně:
Anténa vydržela asi týden jízdy, pak se zlomila (nevím ani kde se to stalo, prostě jsem někam přijel a byl dole jen centimetr). Měl jsem náhradní, takže jsem to přešrouboval a další týden to zase vydrželo.
S tímhle prutem (na kamionu byla pevně zabudovaná CB s obdobnou anténou) to jelo kolem těch 10km v silně zarušeném provozu tak, že jsme se naprosto spolehlivě slyšeli ve všech situacích.
Ten BT adaptér považuju za spotřební materiál - je to fórová plastová konstrukce, PTT tlačíto (stejně jako všechny ostatní PTT tlačítka co jsem kdy měl k nějaké vysílačce na motorku) je krám, který nevydrží moc dlouho a potom si myslíš že máš naklíčováno ale ve skutečnosti nemáš a nebo (horší) to klíčuje přerušovaně, což dohání k šílenství protistranu.