Zdravím. Potřeboval bych poradit. Koupil jsem 1200 GS 2005 od firmy co prodává moto. V půlroční ,,záruceˇˇ asi po 4000 km mi začalo rachotit v převodovce. Podle teto firmy je pouze převodovka hlučnější... Zřejmě odešlo nějaké ložisko. Prý je to pouze opotřebením. Nabídli mi opravu na moje náklady. Je to v pořádku??? Díky za podněty
Fer nabidka. Oprava na tve nqklady. To bych to snad radsi dal nekomu kdo udela komplet uz vse kdyz bude venku prevodovka nez jen jedno lozisko a pritom bude chycena treba vstupni hridel. A oni ji tam nechaji a za par tisic se to bude delat zase
... servis a diagnostika BMW Motorrad
Prvně si přečti slovo od slova co jsi jim to vlastně při koupi podepsal.
A podle toho se může pokračovat dál.
Protože podpisem dovětků a slovních hříček jsi se mohl snadno zbavit tzv. Skryté vady. A podmínky záruky ke které jsi se upsal jsou ve své podstatě na nic.
Tím začni.
Pokud tam máš prostor k manévrování. Tak se nenech odbýt. NEBUŤ agresivní, sprostý ani jinak extrémě nepříjemný. Jen Důsledný -))
Podle toho, co píšeš, prodejce prakticky tvrdí, že na převodovce není žádná závada. Proto oprava na Tvé náklady - i když, pokud není závada, co by chtěli opravovat.
Jak psal WanChuan, podívej se do smlouvy, na co máš nárok. Pokud máš nárok reklamovat, pak jedině nechat posoudit stav v autorizovaném nebo osvědčeném seriózním servisu. Myslím (ale možná jsem naivní), že zkušený technik dokáže poznat, jestli je hlučnost převodovky v normě, nebo ne. Pak znovu případně vyrazit za prodejcem s vyjádřením servisu. Pokud ani pak neuspěješ, nezbývá ti než nechat převodovku opravit (ale už se vším všudy, jak psal Servisák a asi ne u prodejce) a zkusit uplatnit znovu reklamaci na zákaldě skutečného zjištění stavu po rozebrání. Ideální by bylo nechat si udělat znalecký posudek (ale jsou další peníze s rizikem nenávratnosti).
Samozřemě bude vhodné tvůj příběh, přístup prodejce a výsledek někde popsat. Tobě to nepomůže, ale může to pomoci ostatním.
Z lidskeho hlediska je jasne, ze u 10 let "nove" motorky je jakakoliv reklamace na ucet nekoho jineho nesmysl, ale treba najdes skulinku ve smlouve a v zakonech.
Ono je taky otazka jestli rachoti opravdu prevodovka nebo to dela lamela na hrideli a kdyz vymacknes spojku je klid.
... servis a diagnostika BMW Motorrad
Dělá to při kvattech 4,5,6,když přidám nebo brzdím motorem. Je slyšet že se tam něco šmelcuje. V novém oleji co je tam 2 měsíce jsou už vidět stříbrné pilinky.
Upravil Ricardo-cz dne 23.07.2015 08:02
Otázkou je, zda po 4000km se jedna o skrytou vadu nebo bezne opotřebení odpovídající stáří a stavu motorky. Určité tam ve smlouvě je tato klauzule. Dal bych na doporučen servisaka.
https://www.zonerama.com/rop1
Alda napsal:
Z lidskeho hlediska je jasne, ze u 10 let "nove" motorky je jakakoliv reklamace na ucet nekoho jineho nesmysl, ale treba najdes skulinku ve smlouve a v zakonech.
Na stáří přece vůbec nesejde. Pokud dá prodejce záruku na zboží které prodává, je to jeho riziko a bohužel možná jen marketing. Podstatné je, co je ve smlouvě.
Alda napsal:
Na stáří přece vůbec nesejde. Pokud dá prodejce záruku na zboží které prodává, je to jeho riziko a bohužel možná jen marketing. Podstatné je, co je ve smlouvě.
No predpokladam, ze to neni marketingovy tah prodejce, kterej se tim chlubi.
Resp. ze jde pouze o nesmyslnou zakonnou povinnost, kterou ma kazdy.
To by pak menilo situaci.
V případě prodeje z autobazaru: ... V případě, že se do šesti měsíců od převzetí projeví vada, má se za to, že zde byla již v okamžiku koupě..
... Prodávající odpovídá za vady, které má vůz k okamžiku předání, a to i kdyby se projevily později. Pokud se vyskytne vada, která je podstatným porušením smlouvy (například vada motoru), má kupující dle občanského zákoníku právo:
na opravu vozu;
slevu z kupní ceny;
dodání jiného vozu bez vad (což v daném případě není pravděpodobné);
nebo na odstoupení od smlouvy.
Takže pokud jsi ve smlouvě neměl napsané, že "převodovka je na konci životnosti a je určená pro generální opravu" tak by to neměl být problém.
Tomáš Kocanda www.touratech.cz
Touratech e-shop: http://shop.toura...
Všechno ostatní e-shop: http://www.techge...
Na maily se snažím odpovídat co nejdřív, na SZ a messengery sporadicky!!! Pokud chcete odpověď rychle, napište mail nebo zavolejte 602 349970...
1.) Pokud jsi přesvědčen, že se jedná o závažnou závadu. A špony v oleji by tomu nasvědčovali. A ty i přesto a právě s tímto vědomím dál provozuješ předmět případné reklamace. Tak se ti velice snadno může stát, že ti bazar zaplatí ložisko a zbytek ti hodí na krk !!! S tím, že kdyby jsi nejezdil, ale řešil tak se ostatní díly nepoškodily.... A to ti otlučou s úsměvem na tváři o tvou hlavu.
2.) Za všech okolností se snaž o ROZUMNOU DOHODU. Jinou cestou je už jen Soudní spor a soudní znalci....Zbytečný kopec peněz navíc.
Vloni jsem reklamaci po koupi bazarové moto řešil. Z vlastní Hlouposti, zaslepenosti a chtíče "...Hlavně ať už jí mám..." Jsem prostě nedodržel pár základních pravidel při koupi Bazarovky a také to tak dopadlo. Došlo k rozumné dohodě a spokojené odešli obě strany.
V případě prodeje z autobazaru: ... V případě, že se do šesti měsíců od převzetí projeví vada, má se za to, že zde byla již v okamžiku koupě..
... Prodávající odpovídá za vady, které má vůz k okamžiku předání, a to i kdyby se projevily později. Pokud se vyskytne vada, která je podstatným porušením smlouvy (například vada motoru), má kupující dle občanského zákoníku právo:
na opravu vozu;
slevu z kupní ceny;
dodání jiného vozu bez vad (což v daném případě není pravděpodobné);
nebo na odstoupení od smlouvy.
Takže pokud jsi ve smlouvě neměl napsané, že "převodovka je na konci životnosti a je určená pro generální opravu" tak by to neměl být problém.
Na tom odkaze je to dobre popsano a moje zkusenost s reklamaci ojetini je zatim jen ta nejlepsi. Loni sme kupoval auto na jare a na podzim skoro 6 mesicu od koupi se zjistilo ze nefunguje pridavne topeni jelikoz nebylo potreba ho zapinat tak se na to proste driv neprislo prodejce zavadu uznal a dopadlo to tak, ze ja zaplatil praci a prodejce novy topeni
Nejezdi rychleji, než umí tvůj anděl strážný létat!!!
Čeština můj koníček