Zdar a sílu.
Kamarád koupil od (zatím) nejmenovaného prodejce (překupníka, dovozce) Triumpha.
Koupil ho někdy v prosinci nebo v lednu, teď začal jezdit, ujel 500km.
V motoru zamlátilo a motorka je KO.
Říkal jsem mu, že podle zákona má půl roku záruku na skryté vady, nedokážu si představit jasnější skrytou vadu než zrovna tenhle případ.
Zavolal tedy prodejci a ten ho poslal do prd*le s tím, že u něj motorka startovala a že ho to nezajímá.
Můžu poprosit o názory a doporučení jak postupovat?
Jen pro jistotu, aby to někoho nenapadlo, nejedná se o Boba samozřejmě.
Nejsem odborník, ale první co bych dělal je sehnat soudního znalce v oboru a nechat posoudit. Tím získá doklad do ruky zda je reklamace oprávněná. Do opravy bych se před tímto nepouštěl.
Karlovarak BMW R1200 GS Adventure
Hodně záleží na znění smlouvy. Nejprve bych se snažil dohodnout s prodejcem třeba i dopisem od právníka něco ve smyslu slevy a jinak soud až v poslední fázi. odně prosoudíš a vidina výhry je na tom kdo bude mít lepšího právníka. Občanský zákoník sice 1/2 roční záruku umožňuje, ale je to spíše jako možnost než předem jasná výhra. Prodejce si vezme také právníka, soudní znalci také něco stojí, tak bych spíš řešil formu smíru formou slevy apod. Pokud už nějakým způsobem na prodejce vyskakoval a vynadal mu do různých zvířat a pod. , tak to bude mít asi těžší teď s domluvou.
Už jsem řešil takovou věc a domluvil jsem se nakonec s prodejcem, Je to jednodušší a méně starostí, času a v neposlední řadě i peněz.
Mám za sebou i vyhraný soud, ale ani exekuce nepomohla a mám prd a to šlo o jiné peníze ´..... Každý právník ti řekne, že jsi v právu, ale pro něj to jsou peníze i když nic nevysoudí.
Upravil Geesoo dne 29.03.2017 09:52
Kamarád řešil hodně podobnou věc se seatem cordoba. Asi 14 dní před koncem 6ti měsíční lhůty od koupě mu blikla kontrolka oleje a motor KO. Zaběhl tady v Plzni do nějaký bezplatný právní poradny, tam mu nadiktovali dopis, co má sepsat - normálně reklamace, jako bys reklamoval ledničku v Datartu - poslal to na autobazar, pak 14 dní neustále volal - ta poradna - autobazar - bývalý majitel - poradna... a po měsíci přijel chlápek, vysolil 15000 dal mu podepsat papír, že už nebude za žádné další poškození motoru chtít žádný další prachy (což by samozřejmě před soudem nemělo moc vahu) a oba žili šťastné až do cordoby smrti
Záruka na skryté vady samozřejmě existuje, dokonce je dána zákonem a prodejce či bazarista (pokud tedy není jen jako zprostředkovatel prodeje - pak by záruku nesl původní majitel) se nemůže odpovědnosti za skryté vady zbavit ani žádným ustanovením v kupní smlouvě či obdobným prohlášením, protože by to bylo v rozporu se zákonem a tím tedy je takové případné ustanovení neplatné - to jen tak na okraj.
Postupoval bych standardně - motorku naložit, odvézt zpět prodejci a klasicky reklamovat jako cokoliv jiného. Sepsat reklamační protokol a počkat si na posouzení reklamace. Ze zákona na to má prodávající 30 dní, do kterého musí reklamaci vyřídit.
Až budete mít v ruce vyjádření ohledně reklamace, pak lze postupovat dále - dle výsledku. Zatím ale máte právo uplatnit reklamaci a postupovat viz výše. Pokud by přece jen prodávající odmítl např. převzít věc do reklamace, ač je ze zákona povinen, obrátil bych se na Českou obchodní inspekci s návrhem na prozkoumání jeho obchodních praktik a postupů.
Ze zkušenosti můžu říct - rozhodně a za každou cenu se pokusit s prodejcem domluvit..jakékoliv jiné řešení je zdlouhavé a s velmi nejistým výsledkem...
Neočekával bych rozhodně že to celé pokryje prodávající ale zkusit se sním domluvit na nějakém podílu na opravě 50/50, případně výměně za jiný stroj u něj na to občas taky slyší než na vrácení peněz..
Další věc zatím rozhodně nenechat opravit nebo rozebírat dokud nebudete domluveni - pak už ho s tím pošle někam úplně...
Zásadní je, co nejdřív sepsat dopis (reklamaci) co, kdy kde, při kolika km od koupi atd se stalo... poslat doporučené do vlastních rukou s podepsanou vratkou.
Důležitý je, aby byl jasný termín podání reklamace. Pak teprve řešit další věci jako znalci atp.
Samozřejmě nic nerozebirat, bohužel
Pravo a spravedlnost jsou dve rozdilny veci. Bohuzel v nasem soudnictvi si nemuzes byt jistej vubec nicim.
ex. R850GS 1999
ex. F650GS Dakar 2004
ex. R1150GS 1999
Alda napsal:
O nejakym neslusnym chovani, vyhrozovani atd, nemuze byt vubec rec.
Na to kamos nema naturu, je to slusnej clovek, mozna prave proto na to doplaci.
Proste se zeptal, pozadal a byl poslan tam, kam zrovna nechtel.
Podle Triumphu je motor total KO, coz je 150kKč. Jako jedinou variantu vidim motorku vratit.
Vzal si na 7 let pujcku a ani se nesvezl, takhle to preci fungovat nesmi, nemuze byt snad legalni s nekym takhle vyj*bat.
Tak pokud to je v autorizáku tak požádat o oficiální rozpočet a vyjádření s hlavičkou, k tomu připojit od právníka správně sepsaný požadavek na vrácení zboží nebo úhradu nákladů a pak doufat....
v žádném případě to toho nikoho nepouštět ať se v tom vrtá, potom nárok na reklamaci dle zákona padá tzn. žádný servis, autorizák či soudní znalec a další nesmysly.
Je to jak tady bylo napsáno přirovnání s lednici, když se ti pokazí taky se ti v ní nikdo nerejpe a až potom to odvezeš tam kde jsi to koupil. Každopádně prodávající má povinnost se do 30 dní vyjádřit k reklamaci, klidně ji může zamítnout s tím, že uvede důvody které k tomu vedly.
Upravil SkejT dne 29.03.2017 13:26
Měl jsem podobný problém. Koupil jsem motorku od soukromé osoby. Po cca 3 měsících, kdy jsem najel pár kilometrů cestou pro novou gumu se vysypala klika. Mohl jsem mu to postavit před barák a nemít ani prachy a ani motorku, případně se s ním sejít za několik let u soudu. Chtěl jsem jezdit a proto jsem sehnal jiný motor a následně mu poslal číslo svého konta, s tím že jestli je solidní tak tam pošle alespoň půlku ceny koupeného motoru. Dnes je to cca 5 let a nepřišlo nic. Myslím si že na každého jednou dojde a mu přeji samozřejmě jen to nejlepší.
Od 8.2.2019 www.german-sh.it
Alda napsal:
Podle Triumphu je motor total KO, coz je 150kKč. Jako jedinou variantu vidim motorku vratit.
Vzal si na 7 let pujcku a ani se nesvezl, takhle to preci fungovat nesmi, nemuze byt snad legalni s nekym takhle vyj*bat.
Tak pokud to je v autorizáku tak požádat o oficiální rozpočet a vyjádření s hlavičkou, k tomu připojit od právníka správně sepsaný požadavek na vrácení zboží nebo úhradu nákladů a pak doufat....
Tom
V tomto případě potřebuješ soudního znalce, nemyslím si že vyčíslení škody z autorizáku bude stačit.
F800GS 2011 is history (76000Km)
CRF 1000 Rally Red 2016 is history (47000)
Yamaha Tenere 700 zatím 40 tis
Alda napsal:
Tom
V tomto případě potřebuješ soudního znalce, nemyslím si že vyčíslení škody z autorizáku bude stačit.
To máš určitě pravdu.
Určitě to stačit nebude, špatně jsem to napsal - udělat tohle proto, aby ho dotlačil k dohodě - mít rozpočet z autorizáku, vyjádření a sepsanou reklamaci od právníka - to nestojí žádnej ranec a Prodejce by na to mohl skočit a vidět, že to myslí vážně a přistoupit na nějaký kompromis.
Protože jak bylo psáno výše, je blbý že už to rozdělali a až potom reklamovali.
Samozrejme do motorky nikdo nesahnul, to je jasny. Pak uz by byl uplne bez sance.
Prodejci vcera volal s tim, ze sice ho to mrzi, ale ze musi predat smlouvu pravnikovi a ze se bude snazit nejak svych prav dostat, protoze nema penize ani na helmu, natoz novej motor.
Prodejce trosku pribrzdil s tim, ze se to pokusi a snad uz i pokousi nejak resit. V patek budeme vedet vic.
Na bazosi je motor za 50k, malem to s nim znovu prasklo kdyz zjistil cenu