také jsem zapřemýšlel o nějakém lokátoru pro motorku. Tak jsem koupil AirTag od společnosti Apple. Malá věcička, která se dá pěkně v motorce uklidit, baterka také něco vydrží a dá se i měnit.
No, to funguje to dobře... uživatelů telefonů od společnosti Apple je fakt hodně:-)
No pokud to nemá GPS/GSM, tak je to celkem k ničemu s ohledem na hledání ukradené motorky. Pak to zas ale nebude na knoflíkovou batekrku.
Vlastně ono to možná spoléhá na cizí iphony, které se v okolí mihnou, tak by to třeba v některých případech mohlo aspoň trochu nasměrovat...
Upravil agenthonza dne 13.10.2021 08:38
Doma a ve firmě je používáme, je to fajn věc a mohlo by to tak fungovat. Ale má to jeden háček - pokud by se zloděj pohyboval nepřetržitě okolo ukradené motorky třeba jedno dopoledne (což se dá předpokládat), tak mu jeho iPhone začne po několika hodinách hlásit, že se v jeho blízkosti nachází cizí AirTag Je to z důvodu toho, aby AirTagem někdo někoho nešpehoval, kde se pohybuje.
Sice ho nedokáže svým iPhonem lokalizovat přesně (to může jen tvůj iPhone), ale už o něm prostě bude vědět a bude ho hledat. Na druhou stranu, pokud zjistíš, že ti motorka chybí a ve svém iPhone označíš airTag jako ztracený, tak se jeho pozici dozvíš téměř jistě během pár minut a to i když je v pohybu na silnici (vyzkoušeno)
Upravil vztekloun dne 13.10.2021 08:55
starám se o marketing a spolupracuji s www.honzaptacek.cz - realitní makléř a kancelář v Praze
...no a novější iPhony mají v sobě čipy, které Tě ke ztracenému AirTagu dovedou. Tak bych ten AirTag zase tak nezatracoval. :-). Tuhle funkci jsem ještě nezkoušel.... ale když mi někdo projde kolem motorky s iPhonem, tak to vím:-)
Lítám pomalu a nízko..
Myslím, že vzhledem k ceně to není tak hrozná tragedie a může pomoci při hledání motorky. Absence na starších iphonech než 10 tzn cca tři roky staré modely... za rok, dva těch nepodporujících bude minimum...
HonzaGS-SV napsal:
Myslím, že vzhledem k ceně to není tak hrozná tragedie a může pomoci při hledání motorky. Absence na starších iphonech než 10 tzn cca tři roky staré modely... za rok, dva těch nepodporujících bude minimum...
S tím nevím jestli mohu souhlasit. Já třeba do teď používám pořád iPhone 8 plus a dokud ho nerozstřískám, nemám důvod ho měnit. Šlape jako hodinky
AirTag je LORA atd...?
17 cm
----------------------------------------------------------------
BMW R1200GS LC od 2013, BMW F800 GS od 2008,
Aprilia SR 50 Factory, Praga ED 250, CFMOTO CFORCE 520 Gen2
nn v žádném případě není AirTag ani Lora, ani Sigfox, ani NB-IoT (což jsou také zajímavé hračky, se kterými si v realitách dost hrajeme a využíváme)
AirTag je založený na Bluetooth a iPhony tvoří síť, která ty AirTagy jednoduše registruje a je schopná majiteli předat info o tom, kde a kdy byl jeho AirTag spatřen.
Dobrý popis je zde: https://en.wikipe...iki/AirTagstarám se o marketing a spolupracuji s www.honzaptacek.cz - realitní makléř a kancelář v Praze
Musí mít novější generaci iPhonu (iPhone 11 a výše), což je podle mě největší mínus.
Nemusí, může být i starší iPhone (SE, 6s, 7, 8..) pouze musí mít iOS 14.5 a vyšší.
Jediné co na starších iPhonech nefunguje, je přesné lokalizování vlastního AirTagu, protože nemají U1 čip. Prostě si ho můžou jenom "vypípat", ale už jim iPhone neukazuje, jak daleko od AirTagu jsou a jakým směrem se od iPhone nachází.
Ale jinak se i starší iPhone s iOS 14.5 účastní "sítě", která dokáže zaregistrovat ztracený AirTag a nahlásit jeho přibližnou polohu.
starám se o marketing a spolupracuji s www.honzaptacek.cz - realitní makléř a kancelář v Praze
Musí mít novější generaci iPhonu (iPhone 11 a výše), což je podle mě největší mínus.
Nemusí, může být i starší iPhone (SE, 6s, 7, 8..) pouze musí mít iOS 14.5 a vyšší.
Jediné co na starších iPhonech nefunguje, je přesné lokalizování vlastního AirTagu, protože nemají U1 čip. Prostě si ho můžou jenom "vypípat", ale už jim iPhone neukazuje, jak daleko od AirTagu jsou a jakým směrem se od iPhone nachází.
Ale jinak se i starší iPhone s iOS 14.5 účastní "sítě", která dokáže zaregistrovat ztracený AirTag a nahlásit jeho přibližnou polohu.
To je ale docela podstatný nedostatek, že mi starý iPhone nedokáže ten AirTag lokalizovat
Mě se ta myšlenak jinak hodně líbí. Jen si myslím, že na moto to prostě není optimální.
Upravil Fojtik Design dne 13.10.2021 16:41
vztekloun napsal:
nn v žádném případě není AirTag ani Lora, ani Sigfox, ani NB-IoT (což jsou také zajímavé hračky, se kterými si v realitách dost hrajeme a využíváme)
mne se LORA moc moc libi(!)
17 cm
----------------------------------------------------------------
BMW R1200GS LC od 2013, BMW F800 GS od 2008,
Aprilia SR 50 Factory, Praga ED 250, CFMOTO CFORCE 520 Gen2