Zdravim.Mam G 650 GS (2016).Poslednu dobu mi s oblasti predneho kolesa zacali obcas vychadzat nejake klepave zvuky.Mam podozrenie ze to budu loziska.Moto ma najazdenych iba 15,000 km co mi pride dost malo na to aby to zacalo blbnut.Alebo sa mylim?V terene som nejazdil.Nastastie loziska nestoja vela,ale aj tak by som prosil o vase nazoy.Dik
https://www.bekamotonahradnediely.sk/eshop/motocykly/bmw/650/g-650-gs/?good_detail=loziska-tesnenie-kolesa-sada-all-balls-racing-a6e490a7bda3552271604f016613d74cm&redirectedUrl=1
Upravil mardzi dne 06.03.2022 18:57
Veď zhoď predné koleso a skús či idu hladko ložiska. Stačí napr jedno umytie wapkou, kedy sa ti tam podarí streknut vodu (áno, pod tlakom prejde aj cez prachovku) a odíde ložisko za chvíľu.
Tak dal som nakoniec koleso dole a patol mal pravdu,dostala sa tam voda a pod guferom bola vidiet uz hrdza tak ich vymenim.Medzi dvoma loziskami je nejaka hlinikova trubka.medzi nou a telom kolesa a loziskami je vola.Aj ked mala ,ale prstom sa snou da v pohode pohybovat.Nedava mi vobec zmysel aku funkciu moze mat.Cela vaha kolesa sa prenasa predsa z tlmicov na os a nasledne na dve loziska pevne uchytenych v tele kolesa.Trubka v strede cez ktoru len os volne prechadza ma aky vyznam?Viem ze ju tam vyrobca nedal len tak a preto dakujem za vysvetlenie.
Je tam na elimináciu axiálnych pnutí na guličky ložísk. Tým že tam nemáš kužeľove šikmé ložiská, ale klasické guličkové, tak pri montáži keď utiahneš osku o jeden klzák a potom dotiahneš maticu na oske, tak by si vlastne tie vnútorne časti v ložiskách tlačil k sebe proti gulickam ktoré by potom opotrebili drážky a chytili vôľu. Ta rúrka je rozperka medzi nimi , čiže stiahneš to dokopy cez ňu a tým lozisko zaťažuješ iba silami od vonkajšej časti na čo sú určené . Ta rúrka tam má byt mierne natesno , čiže by mala držať sama na mieste. Keď vylisuješ ložiská, nezabudni preto očistiť celu plochu osadenia v náboji vrátane zadnej dosadacej plochy, aby ti potom prípadná necistota nebránila v dolisovaní ložísk až po doraz - rúrka bude sama držať medzi ložiskami
OK.Dik.Uz mi dava zmysel jeden obrazok co som nasiel kde bolo zobraze ako spravne ma byt ten valec medzi loziskami.Boli tam zobrazene dve nespravne instalacie,mala a velka vola medzi valcom a loziskami a nasledny dopad na lozisko a spravne ulozenie.Vtedy som nevedel ze tam take nieco mam aj ja a nevenoval tomu pozornost.Teraz to uz za boha neviem najst.