Ahoj všem, měl bych takový dotaz, při běžné údržbě a kontrole kardanu, jsem zjistil malou vůli na vstupní hřídeli koncového převodu. Jen poznamenám že žádný únik oleje z žádné části úhlového převodu není. Vůle není dovnitř a ven, ale nahoru a dolů a to opravdu malá, ale je. Chci se zeptat zdali si mám dělat starosti a úhlák nechat raději někde zrepasovat, nebo je vůle v nějaké normě?
[quote]Bohumil napsal:
Mosis to lip popsat,esli je to pičichlup nebo esli to tam lice jak šulekvgatach.TOMU ŘÍKÁM TECHNICKÝ UPŘESNĚNÍ!!!!!
Upravil Jarda Smid dne 05.07.2022 19:46
Bohumil má vždy pravdu, jen mu málokdo rozumí
Podle RSD je na LC je max. vůle na kole 1,7mm na všechny strany, na vducháči to samý, tak zakvedlej s kolem a uvidíš.
R1200GSA LC '14 modrá od Boba :-)
atomix napsal:
Podle RSD je na LC je max. vůle na kole 1,7mm na všechny strany, na vducháči to samý, tak zakvedlej s kolem a uvidíš.
Ak sa nemýlim, tak otázka znela, či može byť voľa na vstupe do koncáku, nie v ložiskách kolesa ...
Mosis to lip popsat,esli je to pičichlup nebo esli to tam lice jak šulekvgatach.
Neviem či je to po Slovácky či Hanáčtina, ale je to pekná mluva.
Kedže výstupná hriadel je dlhá a naširoko uložená v ložiskách, to čo cítiš nie je "klopenie" v ložisku ale jeho vôľa. Či to ložisko je iba opotrebené alebo mu k vôli pomohol nejakým spôsobom kardan je lepšie zistiť dopredu. Určite o tom vie viac napr. Tonda - autor tejto fotky.
[img]https://www.rajce.idnes.cz/f398776206[/img] https://www.rajce...f398776206
Upravil Tryskac dne 05.07.2022 21:36
Kardan vypadá jak nový, žádné vůle na křížkách nenalezeny. Ta vůle na té vstupní hřídeli je opravdu malá. Napsal jsem tomu Tondovi jak zmiňuješ, ale zatím neodepsal, nebyl ještě online. Napsal jsem ještě servisákovi, ten online byl, ale prdí na mě.
atomix napsal:
Jak píšu, není vůle na kole! Ale malá vůle na vstupní hřídeli do koncového převodu!
Tryskac napsal:
Mosis to lip popsat,esli je to pičichlup nebo esli to tam lice jak šulekvgatach.
Neviem či je to po Slovácky či Hanáčtina, ale je to pekná mluva.
Kedže výstupná hriadel je dlhá a naširoko uložená v ložiskách, to čo cítiš nie je "klopenie" v ložisku ale jeho vôľa. Či to ložisko je iba opotrebené alebo mu k vôli pomohol nejakým spôsobom kardan je lepšie zistiť dopredu. Určite o tom vie viac napr. Tonda - autor tejto fotky.
[img]https://www.rajce.idnes.cz/f398776206[/img] https://www.rajce...f398776206
Kardan vypadá jak nový, žádné vůle na křížkách nenalezeny. Ta vůle na té vstupní hřídeli je opravdu malá. Napsal jsem tomu Tondovi jak zmiňuješ, ale zatím neodepsal, nebyl ještě online. Napsal jsem ještě servisákovi, ten online byl, ale prdí na mě.
Bohumil napsal:
No proste vule picichlup je úplně malinká jak chlup tak ta se ještě da.no a vule jak šulekvgatach je už moc....
Tak je tam vůle jak picichlup.
Prdím na to, složil jsem to, a po nějakých km to zkontroluji a uvidím.
Ještě se zeptám, na demontáž té vstupní hřídele potřebuji asi nějaký spešl klíč že, nevíš kde ho splašit?
AlesGS přiložený následující obrázek:
Hele vůle tam je a musí být. Hovořím o rom rozdílu kdy hneš s hruškou a unašeč kola má prodlevu. Změříš při aretaci hrušky pootáčením unašeče budíkem.
Jestli tě vyplašilo rachtání při jízdě na hl. stojanu, tak to v klidu zase slož.
Ano na povolení vnější matky je speciální klíč, ale nejprve bych změřil skutečnou vůli.
Pokud povolíš vněší matku bude s ti spatně povolovat matka hrušky.
Je tam pár drobností které je třeba dodržet, buď si dobře přečti manuál, nebo to dej někomu. Je tam třeba připravek do kterého to upneš atd.....
Nespěchej, škody můžou být značné a jsou zbytečné.
AlesGS napsal:
Ahoj, byl jsem na týdenním výletě na motorce, tak jsem na web nechodil - nebyl čas. Jestli je na vstupní hřídeli jen opravdu miniaturní vůle, tak tomu nic nebude. Je tam uložení v AX ložisku a jehličkovém ložisku, takže když to chytneš na konci hřídele a zkusíš "nahoru-dolu", tak tam vždycky miniaturní vůle bude. Nesmí to být už prostě moc. Ale takhle po telefonu se to přesně nezjistí - každý má ten odhad jiný. Ideální je to vidět, vyzkoušet.
...po dohodě servis a diagnostika moto BMW...
AlesGS napsal:
Ahoj, byl jsem na týdenním výletě na motorce, tak jsem na web nechodil - nebyl čas. Jestli je na vstupní hřídeli jen opravdu miniaturní vůle, tak tomu nic nebude. Je tam uložení v AX ložisku a jehličkovém ložisku, takže když to chytneš na konci hřídele a zkusíš "nahoru-dolu", tak tam vždycky miniaturní vůle bude. Nesmí to být už prostě moc. Ale takhle po telefonu se to přesně nezjistí - každý má ten odhad jiný. Ideální je to vidět, vyzkoušet.
Ahoj, děkuji za odpověď, a ano když to chytnu na konci hřídele tak je tam opravdu miniaturní vůle. Jen jsem se chtěl ujistit.
Odjížděl jsem na třítýdenní dovolenou na Balkán s drobnou "picichlup" radiální vůlí na vstupním hřídeli a včera se po necelých 7k km vrátil. Neumřelo to, nerachtá to, jede to. Více se uvidí až nadejde čas výměny oleje.
P.S. Cesta byla s R1200 ST, ne s jedenáctkou v avataru :-)
Upravil Francis dne 10.07.2022 08:21