Pánové a dámy, přemýšlím co by se dalo na Dakárkovi vylepšit, změnit, upravit... Docela mě mrzí, že nemá (tedy alespoň jsem si toho nevšiml) čudlik na zapnutí všech 4 blikačů, výstražné znamení... Jelikož se mi to moc moc líbí, projíždět kolonou se zapnutými blikači a sledovat, jak jsou řidiči aut naštvaní, rád bych si tohle spáchal také...
Díval jsem se po nějakém schématu zapojení, ale tak nějak jsem nic nenašel a tiše doufám, že už to někdo máte aplikované, popř. by to šlo udělat stejně jako na GS1200, co myslíte? Ještě dodávám, že mám alarm od BMW a ten spouští ty blikače sám o sobě, takže možná přes něj by se to dalo? ... Hele, já jsem prd elektrikář, takže mi prosím poraďte, než něco odpálim...
no je tam zvlastni cudlik na sroubech co drzi riditka spolu s ABS foto bohuzel nemam ale urcite to na netu nekde najdes jak to vypada
Upravil jawan dne 07.06.2009 22:32
Tohle bych chtěl taky..přes léto se na to podívám .. nemůž na tom být nic složitýho ...
Jako první možnost mě napadá:
- novej drát od baterky, přes pojistku
- přerušovač
- z přerušovače 2 dráty, na každej spínač (aby nedošlo k trvalýmu propojení levých a pravých blikačů)
- jeden drát na levou stranu, druhej na pravou stranu ...
Šlo by v podstatě o nový spínače každý strany zvlášť a když by se zaply najednou,
byly by z toho výstražný světla ...
Ale nejsem autoelektrikář, o tomhle vím jen základy.. ale přijde mi, že tohle je principielně nejjednodušší řešení, ale technicky úplně nejjednodušší není...
Upravil Thomasson dne 10.06.2009 18:25
----- Ať se práší za kočárem !!! :-) -----
Ale nenapadá mě, jak to udělat přes relátko ... Musely by tam být 2, aby nedošlo k propojení levý a pravý strany...
Dát je na ty kabely od přerušovače...
Opravte mě autoelektrikáři ... ----- Ať se práší za kočárem !!! :-) -----
Klucí dyt máte stejnosměrné napájení, pokud má dakar klasický přerušovač pak stačí vzít výstup přes spínač (jeden drát) za spínačem se rozdělí a do každé cesty (levé a pravé) se vjebne dióda a je to. Přes diódy to z leva do prava nepotéče ani naopak, ale od přeušovače k žárovičkám jo. Jediný problém zbude v tom co na to řekne přerušovač ale asi nic a prostě bude přerušovat. Když najdete schéma jak to je zapojené teď tak úpravu škicnu bleskem.
vlada-gsa napsal:
Klucí dyt máte stejnosměrné napájení, pokud má dakar klasický přerušovač pak stačí vzít výstup přes spínač (jeden drát) za spínačem se rozdělí a do každé cesty (levé a pravé) se vjebne dióda a je to. Přes diódy to z leva do prava nepotéče ani naopak, ale od přeušovače k žárovičkám jo. Jediný problém zbude v tom co na to řekne přerušovač ale asi nic a prostě bude přerušovat. Když najdete schéma jak to je zapojené teď tak úpravu škicnu bleskem.
Co na to přerušovač, možná to bude blikat později ...
Diody neznám, ale pokud způsobí to, že jedním směrem ščáva teče a druhým ne,
tak je po problému a je to tak, jak říkáš Díky
A kde vlastně je na malým GS přerušovač??? A je tam klasika, jak na škůdce nebo Liazce?
Nebo nějakej elektronickej výmysl? Abych to neodpáliil....
Upravil Thomasson dne 10.06.2009 19:11
no to netuším na to sem se ptal má-li někdo zapojení (schéma od moto) první indicie je jestli to samo vypíná blinkry jestli jo elektronika tam bude. nemám dakara tak ani nemám schéma
No vidíš a tu to je. To co je modře domalované je potřeba přidat. Spínač vyber dle vlastní estetické volby. Diody kup v krámě raději na větší napětí 48V a větší proud tak 10A a víc (všechny hodnoty jsou s rezervou) poradí ti prodavač. A to je vše. Schéma je přiloženo.
vlada-adv přiložený následující obrázek:
Aha, supr Vláďo, díky
Chápu to teda tak, že z kabelu od přerušovače vyvétzt další vodič, na něj dát spínaš,
ze kterýho půjdou 2 kabely, na ně dát na každej diodu a napíchnout na přívod,
jeden do levýho, druhej od pravýho blinkru?
Jedniné co nevíme je jakou zátěž vydrží přerušovač protože bude spínat obě strany t.j. +100% zátěže. Pokud máš led blinkry tak není co řešit bude to v poho. Pokud máš normální žárovky musíš věřit BMW, že to vydrží. Pokud dělají verzi s havarijkami za příplatek tak by to vydržet mohlo.
No, kdyžtak tam dám normální přerušovač .. kamoš taky dal na Horneta přerušovač ze škodovky a jak mu to krásně cvaká