Neresil jste nekdo skodni udalost na aute se Spravou a udrzbou silnic (SUS)?
Panimame se vcera postavila pred auto silnice z dlazebek a prorazila olejovou vanu a prevodovku. Zrejme oteplenim pod cestou z dlazebek smerem k Teplicim nad Metuji, povolila nejaka voda pod vozovkou, nadzvedla v jednom miste dlazebky temer o dvacet centimetru a uz to bylo. Udajne zalezitost cca hodiny az dvou, kdy tam pred tim nic nebylo. Privolana dopravka konstatovala, ze to je jasna skodni udalost k uhrade SUS, ale po nekolika dnesnich telefonatech s urednici z SUS jsem nabyl opacneho dojmu. Pani se k reseni stavela z pocatku vlazneji s tim, ze vse bude resit az v pondeli. Mimo jine mi sdelila, ze pred nekolika dny, konkretne sestnacteho byl konkretni usek kontrolovan a cesta byla v poradku. (kdo ten usek pri ceste do Adrzpasskych skal zna, vi, ze tenhle usek neni v poradku uz tak dvacet let). Pak mi nadhodila nejaky paragraf, kdy uvadela, ze se zde zrejme jedna o nenadalou udalost, kdy k zavade doslo nenadale, nikdo jim zavadu na ceste nenahlasil a tudiz ji nemohli resit, respektive oznacit a ze by taky skodu nemusli proplacet.
Skoda nijak zavratna neni, bo se jedna o starou "stosestku" s cenou do 25tis, ale preci se jen tak nenecham odbyt. Nejvetsi problem je, ze to je auto s kterym se dopravuje panimama dene 30 km do zamestnani a ted je pekne v pyli.
Nebyla by vecna rada jak se na nastavajici jednani pripravit?
spea - ToM přiložený následující obrázek:
Jo tak to já řekám na proplacení škody (respeltive na vrácení spoluúčasti a bodů k pojistce) z podobný události která se stala 27.12.2010, moc se k tomu nemaj ty silničáří. Prorazil jsem kola, prasklý nýrazník apod. na dírách na silnici R4 (Strakonická) před prahou. Škoda byla podle likvidátora přes 50 000,-
V mém případě to ale řeší právní pojištění vozidel DAS, ale výsledek zatim žádnej.
Ach ty český silnice
------------------------------------------------
Lo there do I see my father. Lo there do I see my mother and my sisters and my brothers. Lo there do I see the line of my people, back to the beginning. Lo, they do call to me, they bid me take my place among them, in the Halls of Valhalla, where the brave may live...forever.
ještě obrázek pro představu co tě může potkat na českých dálnicích, s nízkoprofilovýma pneu jsi v háji.
Vtipný taky bylo, že podél silnice bylo hezky poskládáno desítky ulítlých poklic od kol.
falcons přiložený následující obrázek:
[136.66Kb]
Lo there do I see my father. Lo there do I see my mother and my sisters and my brothers. Lo there do I see the line of my people, back to the beginning. Lo, they do call to me, they bid me take my place among them, in the Halls of Valhalla, where the brave may live...forever.
Odpovědnost vlastníka pozemní komunikace za škodu je zúžena a je možná jen v zákonem vymezených případech, které jsou definovány jakožto závada ve sjízdnosti.
Závadou ve sjízdnosti dle ust. §26 odst. 6 zákona č. 13/1997 Sb., o pozemních komunikacích, rozumí taková změna ve sjízdnosti dálnice, silnice nebo místní komunikace, kterou nemůže řidič vozidla předvídat při jízdě vozidla přizpůsobeném stavu těchto pozemních komunikací.
Zároveň dle ust. §27 odst. 2 zákona o pozemních komunikacích platí, že vlastník dálnice, silnice nebo místní komunikace odpovídá za škody vzniklé uživatelům těchto pozemních komunikací, jejichž příčinou byla závada ve sjízdnosti, pokud neprokáže, že nebylo v jeho možnostech tuto závadu odstranit, u závady způsobené povětrnostními situacemi a jejich důsledky takovou závadu zmírnit, ani na ni daným způsobem upozornit.
Nárok nelze uplatňovat např v případě tvrzení řidiče tam to už dlouho znám a je to hrůza.
Vlastník pozemní komunikace se může vyvinit z odpovědnosti tak, že prokáže, že nebylo v jeho silách závadu odstranit, upozornit na ní a nebo v případě povětrnostních podmínek jí zmírnit.
falcons napsal:
ještě obrázek pro představu co tě může potkat na českých dálnicích, s nízkoprofilovýma pneu jsi v háji.
Vtipný taky bylo, že podél silnice bylo hezky poskládáno desítky ulítlých poklic od kol.
hele Falconsi.. neni tohle Strakonicka?
ty diry jsou mi nejake povedome.. jako kdybych okolo nich kazdy den jezdil 17 cm
----------------------------------------------------------------
BMW R1200GS LC od 2013, BMW F800 GS od 2008,
Aprilia SR 50 Factory, Praga ED 250, CFMOTO CFORCE 520 Gen2
Spea - ToM napsal:
4 Dorik. Diky, ten § 27 bych chapal pro pripad nenadale namrazy snehove vanice atd. Tohle je evidentne jiny pripad.
Neznám příčinu proč tam ta překážka vznikla. Jestliže znalecký posudek konstatuje, že překážka vznikla z důvodu povětrnostních podmínek( rychlá změna teplot a v její důsledku vznikla překážka) tak se asi vykroutí.
Stala se mi podobná věc před delší dobou. Tenkrát to dopadlo špatně. Závěr byl že v důsledku silného deště došlo k podemletí části vozovky a její následné propadnutí.
Zkusit to na ně musíš a uvidíš. Třeba to nebudou chtít řešit a dohodnou se.
falcons napsal:
hele Falconsi.. neni tohle Strakonicka?
ty diry jsou mi nejake povedome.. jako kdybych okolo nich kazdy den jezdil
Jasně že je, před sjezdem na Jílové u Prahy (směr Praha). Jel jsem tam večer ve tmě přiblině stovkou a najednou bum bum bum a kola v háji. Kdybych neměl RunFlat tak bych se možná i slušně vysekal
PS: Ale na druhou stranu jsem udělal službu ostatním řidičům, protože hned den po tom co se mi to stalo a co jsem jim to ohlásil, tam dali ceduli a do týdne to bylo opravený ------------------------------------------------
Jestli tam byla nějaká značka upozorňující na stav vozovky,Tak jde škoda za řidičem.A když tam není,tak většinou taky.Jsou hladoví.
Když je hlad,je i husa dobrá.
řešil jsem to na Budějárně před Vánoci - cajti u toho museli bejt, aby to mělo váhu - pane řidiči, proč jste ujel z místa nehody? já neujel, kolo neexplodovalo, takže než se vyfouklo, ujel jsem dalších 500 metrů. Proč jste ujel z místa nehody?... ****ové no tak jsem jim to nakreslil do sněho (kecám, vymluvil jsem se na blokování provozu) a pak obrátili, zavolali správu silnic, zjebali je, že tam není značka atd. a když se z toho pán z TSK chtěl vykroutit s tím, že jsem ujel z místa nehody, tak mu řekli, že mě poslali sami o půl kiláku dál, abych neblokoval dopravu - to jsem čuměl, poprvé v životě se mě poldové zastali... ale dalo to práci
shrnutí faktorů opravňující nárokování škody po správci komunikací:
- nesmí být v daném úseku značka "bacha díry" či jak se jmenuje
- musí se volat pčr (jinak na to správce hodí bobek) a to ihned
- nesmí se odjet z místa "nehody"
držím palec
Buď cestu najdu, nebo si udělám vlastní.