Dobrý den.
Chtěl bych požádat o radu.
Jedná se o R1200 GSA 09 najeto 100tis. Km.
Před nějakou dobou se začal ozývat z levé strany nezvyklý drnčivý zvuk.
Slyšitelný je jen při jízdě, nejvíc při přidání plynu a to jak při přídání pozvolném, tak prudkém. Ventilové vůle jsou dělané nedávno, ale problém se nezměnil.
Z mého laického pohledu bych pátrání směřoval k napínáku rozvodového řetězu. Prosil bych o názor zda může být má úvaha správná, a jestli je nějaká možnost jak prověřit správnou funkci napínáku.
Moc bych ocenil všechny přínosné příspěvky.
Upravil konmi dne 31.08.2014 10:10
Může to být jak napínák na levé straně, tak napínák pod předním víkem motoru: http://www.realoe...&fg=34
Kolikrát je to dost ošemetné s tím zvukem, odkud vlastně jde. Dost se to po motoru "nese".
...po dohodě servis a diagnostika moto BMW...
A taky to muzou delat axialni vule. Ted jsem delal moto a ten drncel jak pred go a na pravem valci axialni vule 1.5mm opravdu tolik. A to byl rachot
... servis a diagnostika BMW Motorrad
Tak to už je Mildo ale extrém, mít takhle velkou axiální vůli na vahadlech. Tohle se provozem samo neudělá. Tomu musel být předtím někdo nápomocen - někdo kdo to dříve skládal dohromady.
...po dohodě servis a diagnostika moto BMW...
Asi jo byla to bazarovka . Po bouracce nebylo znamky ale byla to italka. Pan dostal info za 2000km prijet na kontrolu.
... servis a diagnostika BMW Motorrad
Axiální vůle jsem dělal, měly by být v pořádku. (0,05 vleze, 0,1 nevleze)
Porovnával jsem řetězy na pravé a levé straně přes odvětrání a čidlo.
Na pravé straně šlo stlačit lištu (spodní) prstem a bylo slyšet syknutí jak se vytláčel z napínáku olej.
Ale na té levé straně to zmáčknout nešlo.
Může být napínák zatuhlý?
Zkusil jsem vyšroubovat napínák a lišta už jde zatlačit. Dost dobře si neumím představit zatuhnutí napínáku pokud je normálně v oleji. Napadá mě jediná možnost, a to že je řetěz na tolik vytažený že napínák je příliš vysunutý a díky příliš krátkému vedení se kříží.
Prosil bych o fundovaný názor jeli to možné a jak poznám nadměrné vytažení rozvodového řetězu.