Zdravím, dělal jsem servis (olej a filtry) a jelikož neměli Castrol 10w40 vzal jsem znacku Motul. Bohužel jsem zjistil po nalití, že poslali 15w50 místo 10w40.
Motul 5100 15w50 API SL/SJ/SH/SG
Castrol Power 1 4T 10W-40 API SL (ten jsem měl původně)
Po nastartování mě docela překvapilo jak je motor na volnoběh tichý, ale to bude asi tím že je hustší.
Známý automechanik doslova řekl, že do takového odjetého kafemlejnku pokud je stejné API neměl by to být velký problém. 15w50 je spíš do jižnějších poloh kde jsou vyšší venkovní teploty.
Je to pravda?
Díky za rady Gomez
Upravil Gomez dne 30.06.2016 13:10
API nemusia byt rovnake, olej ktory nalievas musi plnit minimalne poziadavky na API alebo ich moze aj pokracovat
1. cize ak mas olej s vyssim API a das olej s nizsim API ako mal povodny olej ale hodnota API je stale vyssia alebo rovna tej co dal do poziadaviek vyrobca motora tak je to v poriadku
2. ak mas olejs nizsim API a das olej s vyssim API a to API opat plni alebo prekracuje poziadavky vyrobcu tak je to v poriadku...
takze API sa rovnat nemusia
ak das namiesto 10w40 novy olej 15w50 a API resp. JASO vyhovuje tak sa nic nedeje
jediny rozdiel je v tom ze tzv. "zimne cislo" 15w mas mierne vyssie" tzn ze olej neni vhodny do megamrazov ale len do mensich megamrazov
ale na druhu stranu tzv. letne cislo w50 mas vyssie co znamena ze olej je odolnejsi proti pretrhnutiu olejoveho filmu vo vysokych teplotach
velmi dobre a vystizne to vystihuje nasledujuci obrazok
Ahoj,
před pár týdny sem koupil dakara a bylo mi původním majitelem řečeno že olej před chvilkou měnil a že tam je 5w40 (konkrétně IPONE ATV 4000 5W40) - do čtyřkolek. to byl mělo být v pohodě ne??
voobluda napsal:
Ahoj,
před pár týdny sem koupil dakara a bylo mi původním majitelem řečeno že olej před chvilkou měnil a že tam je 5w40 (konkrétně IPONE ATV 4000 5W40) - do čtyřkolek. to byl mělo být v pohodě ne??
neni to uz na ten motor moc ,,vodička,, ??
ja jezdil dlouho 15w50, chvili i 20w50, pak i 10w40..olej jsem menil vzdy 2x za sezonu po cca 6-7tis a nikdy nebyl problem..vyrazne zmeny v chovani motoru ci razeni jsem nikdy nepozoroval
milan enduroskola --> takže radíš vyměnit za něco normálního?? olej je tam asi 2 mesice a má najeto cca 1500 km...
ripper --> jak sem psal tak je to olej co tam dával předchozí majitel a právě se mi to moc nepozdávalo...
Jaký olej by ste teda doporučili?? (možná se ptám jako blb ale po pravdě mi teprve dneska dali papíry na motorku takže sem z toho všeho trochu mimo a rád bych aby mi to ještě chvíli bez problémů jezdilo )
Ten ipone bych tam fakt necpal. Dej tam to co tam patří tj. Castrol Power1 10w40 (dříve označováno jako castrol GPS)
Dvanáctka je nejlepší pivo i motorka.
Stoji asi 180,-/litr, je to sranda a men ho casteji nez je interval, jak jsem psal, na malem GS jsem to delal 5-6-7 tis, je to olej pro vsechno a urcite bych ho v motce nenechal dyl jak 10tis..uz po peti je to cerna voda
chlapci to ze nepoznate znacku Ipone ale naozaj nehovori nic o jeho kvalite
ak niekto napise ze by tam Ipone necpal a dal tam Castrol tak sa musim silno usmievat nad tym ako nam cechoslovakom ten castrol kvalitne "vymyl" hlavy. Je pravda ze za komunistov nic kvalitnejsie nebolo ale to neznamena ze je tomu tak aj teraz.
(FYI - Castrol nema vlastnu rafineriu, kupuje hotove oleje od inych vyrobcov a iba ich aditivuje a prebaluje... a ma slusny marketing)
rozdiel medzi 10w40 a 5w40 je ten ze 5w40 ma v sebe o trochu viac chemie oproti 10w40 co sposobuje jeho rychlejsie "starnutie" a neni tak odolny voci pretrhnutiu olejoveho filmu pri vyssich teplotach (tu ale mame motor chladeny vodou)
na druhu stranu ak pojde s 5w40 na na ElefantenTreffen tak s tou "vodickou" sa mu motorka pri studenom starte malinko viac podakuje ako ked tam bude 10w40 ale je pravda ze v nasich podnebnych podmienkach davat 5w40 do vodou chladeneho motora je zbytocne
nuz a prirovnavat Ipone (co je znacka ktora robi iba oleje do motoriek, ak neratam vodne skutre) k vegetolu... to je silna kava, resp. velka neznalost
FYI - ak ma pamat neklame tak Ipone bude hlavny dodavatel "vegetolu" pre KTM v motoGP a aktualne im dodava aj v nizsich sutaziach. live fast, die young be wild, have fun
Olejové debaty jsou vždy velká sranda. Zastánci bmw budou mít manuál jako etalon a v životě nenalijí nic jiného než jejich úžasný Castrol (mimochodem ho vyrábí Polský olejo gigant Orlen). milan enduroskola> jak můžeš vůbec takovou hloupost vypustit do světa.
Na každé pixle jsou specifikace oleje uvnitř, takže když olej splňuje nebo překračuje požadavky výrobce, tak je jedno jak se balení jmenuje. To že nějakou značku neznáte neznamená, že je špatná!
Ano pan z tt používá motorex. Ale klidne si pro ipone skočte do bikerscrown. Jistě to bude za ty prachy opravdova kvalitka.
Upravil milan enduroskola dne 13.08.2016 22:46
Enduroškola, tlumiče TFX a Hyperpro, doplňky na cestovní endura, diagnostika a servis moto BMW GS