Tak se s vámá chci podělit o zkušenosti z opravy pravého spínače na mém GS.
Začalo to tím, že se mi spínaly směrovky při jízdě podle libosti, nejčastěji levá, nešlo to vypnout, pak seply čtverky,byl problém to vůbec vypnout, prostě taková hezká barevná hudba, celkem nepříjemná závada. Po telefonické dohodě jsem zajel do servisu na diagnostiku, levý spínač vadný-výměna 5.500,-Kč. Tak jsem to zkousl a jezdil asi tři dny, kdy mi začal blbnout pravý, nešla zapnout směrovka. Představa dalších pět litrů mě vyhecovala demontovat uvedený spínač. Po pečlivém prostudování jak je to složeno, jsem ho pomalu pomocí hodinářského šroubováčku začal rozebírat.Nejdříve jsem demontoval tlačítko směrovky, pak tlačítko vypínaní směrovek. Po vyjmutí tlačítek se objevili zcela roztrhané tenké prachovky mikrospínačů, které již zjevně neplníly svou funkci a byly zamaštěné. Vzpomněl jsem si, když jsem čistil dálkové ovládání od televize, které přestalo na nejpoužívanějších tlačítkách fungovat. Kdo to zná, ví o čem píšu. I přesto, že jsou prachotěsné, dostane se pod spínače tuk a pak zcela ovlivní, nebo vyřadí spínaní. Takže prachovky nepoužitelný, celkem jemná guma. Po dalším prostudování mikrospínačů jsem opět pomocí hodinářského šroubováčku uvolnil vnitřek mikrospínače, vytáhl a zjistil, co jsem již nějak tušil-zamaštěné. Vyčistil jsem vnitřek, vysušil kontakty a složil. To samé jsem provedl s druhým mikrospínačem. Teď nastal problém, prachovky zcela nepoužitelné, co tam dát???? Protože nic vhodného jsem nenašel ani v autodílech ani jako náhradní díl na moto vyřešil jsem to po svém...koupil pánskou ochranu, uřízl špičku a pěkně natáhl na mikrospínač. Uvidíme jak dlouho to vydrží, nicméně po sestavení a odzkoušení spínače, funguje jako hodinky. Jak jsem uklízel veškeré věci, tak jsem objevil to, co jsem tak hledal místo těch prachovek. Pryžové ochrany na sluchátka do uší-střední velikost.Po uříznutí tvrdšího úchytu, prachovka jak originál. Tak jsem to ještě rozdělal, přetáhl přes "ochranu", smontoval a funguje bezvadně....uvidíme jak dlouho, nicméně hřejivý pocit ušetřených 5tis. je bezva. Tak snad moje zkušenost někomu pomůže.
Ty prachovky jdou rapidne rychle do kopriv napr pri styku s WD40.Kdo to nezna a zacne mu blbnout spinac a v dobre vuli tam nastrika WDcko tak jenom urychli umrti i ostatnich spinacu.
Servis a opravy motocyklů BMW Zlínský/Trenčiansky kraj