Chtěl bych založit toto vlákno na sdílení zkušeností s touto novou navigaci. Myslím, že by se řešení problémů mohlo hodit více lidem.
S kamarádem jsme oba zakoupili nové Garmin Zumo 595.
Kamarád na motorce začíná, ale já navazuji na 7 let intenzívního používání Zumo 660. (S 660kou jsem byl vždy navigačně docela spokojen, akorát před dvěma lety jsem ho musel nechat znovu projet v peci cínovou vlnou, protože na některém chipu vznikl vakl a navigace se kousala. Po přetavení funguje zase perfektně.)
Minulý víkend jsme trošku pojezdili po republice asi 1000km a nestačili se divit, co nám Zumo 595 připravilo za překvapení.
V sobotu jsme jeli od Liberce na Šumavu a oba zvolili Fastest Time Motorcycle režim a identické nastavení celé navigace. Zadali jsme pár průjezdných bodů, které jednoznačně určily trasu do cíle. Nestačili jsme se divit, když se nám na začátku trasy čas dojezdu lišil o hodinu a půl. Celou cestu jsme si tím lámali hlavu a až večer v hospodě jsme zjistili, že kamarád měl omylem zapnuté Open Street mapy (OSM) a já Garmin Navigator Life Time 2017.10.
OSM dávaly naprosto realistické odhady a defacto jsme dojeli přesně na čas, jak Garmin dle OSM trasu vypočítal.
Za to origo Garmin Lifetime mapy dávaly hodnoty výrazně časově podhodnocené (celkově o hodinu a půl).
Tak jsem teď doma sednul a vybral testovací trasu, která je jednoznačná Cikháj – Otradov.
Zde jsou výsledky odhadu dojezdu
Zumo 595 (Motorcycle, Fastest Time)
Open Streep Maps 21km, 23 min
NTU 2017.10 22km, 31 min
NTU 2016.30 21km, 28 min
Zumo 660 (Motorcycle, Fastest Time)
NT 2017.10 22km 21 min
Google Maps 21,4 km 24min
Z uvedených testů vyplývá, že Garmin Zumo 595 na Navigator mapách dává nesmyslně podhodnocené časy dojezdu. S 660kou jsem vždy jezdil víceméně na minuty přesně.
A tak bych se chtěl zeptat na Vaše zkušenosti a případné rady, zda děláme něco špatně.
PS: Navíc se nám oběma Garmin Zumo 595 za celý víkend z ničeho nic cca 4x restartovalo, ale to přičítáme ještě nevyladěnému firmware.
Upravil jdx dne 30.05.2016 22:37
Časy dojezdu vychází z toho, co zadali za průměrné úsekové rychlost pro typ vozidla (motorka) autoři mapy resp. dodavatelé GIS podkladů té které mapy. V podkladech jsou kromě maximální povolené rychlosti i takzvaná "historická data" dodávaná GIS - prostě že na daném úseku je sice maximální povolená rychlost 90 ale v průběhu roku bylo zjištěno, že se tam dá jet průměrně jen 60km/h. 395, 595 a asi i 390 tyhle údaje zahrnují do výpočtu trasy. Garmin je v tomhle celkem známý, že dávají ty rychlosti malé. Důvod nevím ale asi proto, aby si někdo nestěžoval, že se do cíle nedalo dojet v čase, který píše navigace.
660ka měla opravnou tabulku, která korigovala jednotlivé úsekové rychlosti indexem, který se počítal z typických rychlostí konkrétního uživatele. Tabulka se vybudovala do docela použitelné podoby za 4-5 dnů ježdění a pak to sedělo. 590 ani 595 jí nepoužívá. V jedné prototypové navigaci, kterou tady mám, je v servisním menu volba korekce - faktor, kterým se násobí úsekové rychlosti z mapy. Když se tam zadá třeba 1.3, tak to bude počítat všechno o 30% rychleji než je v mapách. Jestli tuhle funkci ale někdy zařadí, to nevím.
Určitě by pomohlo napsat na support@garmin.cz zprávu co vám to dělá a že se vám to nelíbí. Takhle když napíšu že bych to chtěl změnit a z celé evropy si na to nikdo nestěžuje, tak není naděje že by to udělali.
Co se týká restartů, tak bez logu se to nedá odhalit jestli jste najeli na chybu v mapě nebo došlo k přetečení paměti nebo co to způsobilo.
Když to někomu dělá častěji, tak se dá zapnout v servisním menu logování událostí a v případě chyby to udělá záznam, ze kterého programátoři dokáží identifikovat zdroj problému.
Upravil TomasTT dne 31.05.2016 14:28
Tomáš Kocanda www.touratech.cz
Touratech e-shop: http://shop.toura...
Všechno ostatní e-shop: http://www.techge...
Na maily se snažím odpovídat co nejdřív, na SZ a messengery sporadicky!!! Pokud chcete odpověď rychle, napište mail nebo zavolejte 602 349970...
Díky moc za vyčerpávající odpověď.
Já věděl, že Tomáš bude vědět :-).
A tak jsem mu nevolal a dal to místo telefonátu na fórum, kde to určitě ocení více uživatelů.
A třeba můžeme vytvořit silnější tlak na Garmin, aby s tím něco udělal.
Určitě jim napíšu.
Log zkusím najít.
Ty vypocty me stvou dost uz od 590, nehlede na to ze diky tomu pak tahne trasu i jinudy nez bych standartne jel. Marne sem doufal ze garmin bude pokracovat v gpsmap62 tak ze tam daji display alespon s colorada pak bych klidne ozelel i funkce co ma 590.
Nejezdi rychleji, než umí tvůj anděl strážný létat!!!
Čeština můj koníček
Takže jsem se stal majitelem ZUMO 595 ... mám jak první zkušenost, tak i první problém. Zkušenost: Navigaci nelze používat s napájením 24V. Problém: Absolutně se mnou navigace nemluví. Prostě nevydá ani hlásku a ani žádný systémový zvuk. Doufám, že dělám všechno správně, ale přece jen kdyby někoho něco napadlo ... budu rád za každou možnou radu. Všechnu hlasitost mám na 100% a navigaci v napájeném autodržáku ... přesto mlčí ...
Upravil Radig dne 16.12.2016 13:29
Radig napsal:
Takže jsem se stal majitelem ZUMO 595 ... mám jak první zkušenost, tak i první problém. Zkušenost: Navigaci nelze používat s napájením 24V. Problém: Absolutně se mnou navigace nemluví. Prostě nevydá ani hlásku a ani žádný systémový zvuk. Doufám, že dělám všechno správně, ale přece jen kdyby někoho něco napadlo ... budu rád za každou možnou radu. Všechnu hlasitost mám na 100% a navigaci v napájeném autodržáku ... přesto mlčí ...
A co to dělá při napájení 12V v autě?
Některé držáky jsou dělané na napětí 6-24V, některé jen na 12V. Je to závislé na modelu. Každopádně - pokud držák jede, tak na displeji nebude ikona baterky. Hlasový modul v držáku jet na 12V nemusí ale regulátor na 3.8V napájení navigace by měl běžet až do 48V pokud vím.
Na maily se snažím odpovídat co nejdřív, na SZ a messengery sporadicky!!! Pokud chcete odpověď rychle, napište mail nebo zavolejte 602 349970...
Měl jsem navigaci napíchnutou v nákl.autě na zásuvce s napětím 24V. Zřejmě držák opravdu nefunguje pod tímto napětím, protože navigaci nenabíjí (svítí normálně ikona baterky). V osobním voze s napětím 12V funguje zcela bez problémů, naviguje, dobíjí baterii(ikona blesku místo baterie), ale zvuk naprosto žádný. Nevím jestli ji reklamovat, nebo jestli se někde něco nehádá v nastavení. Všechny zvuky jsem dal na 100%, vypnul i bluetooth a stále se mnou nemluví
Radig napsal:
Měl jsem navigaci napíchnutou v nákl.autě na zásuvce s napětím 24V. Zřejmě držák opravdu nefunguje pod tímto napětím, protože navigaci nenabíjí (svítí normálně ikona baterky). V osobním voze s napětím 12V funguje zcela bez problémů, naviguje, dobíjí baterii(ikona blesku místo baterie), ale zvuk naprosto žádný. Nevím jestli ji reklamovat, nebo jestli se někde něco nehádá v nastavení. Všechny zvuky jsem dal na 100%, vypnul i bluetooth a stále se mnou nemluví
Tak tohle už na dálku nejsem schopný zjistit bez té konkrétní navigace nebo držáku. Doporučuju poslat tam, kde jsi to kupoval ať to vyřeší. Doufám, že držák není dělaný na max. 12V protože tak je to napsané ve specifikacích a 24V by teoreticky mohlo stačit na to, aby v něm něco vyhořelo. To by se lehce vyzkoušelo s jiným držákem.
Tak nevím ... chápu to správně? Navigace v autodržáku vydává zvuk pomocí reproduktoru v držáku, v motodržáku přenáší zvuk pouze do náhlavní soupravy a sama o sobě prostě žádný zvuk nevydává ... a to ani takové to ťukání při projíždění menu?
595 nema zadny reproduktor takze v motodrzaku nema cim vydavat zvuky. Potrebuje bud autodrzak kde je repro soucasti drzaku nebo na vystupni audio jack motodrzaku pripojit nejake repro. A nebo bluetooth pochopitelne.
Ale ja pochopil ten dotaz tak, ze zvuk nevydava ten autodrzak s reproduktorem. Prepodkladam ze audio neni vypnute v nastaveni.
Jo správně jsi to pochopil, autodržák je bez zvuku i při zapnutých zvucích v nastavení. Nemám doma momentálně náhlavní soupravu, takže to nemám jak vyzkoušet jestli vůbec nějaký zvuk funguje.
Radig: tak ještě zkus motodržák a ten AUX výstup propojit třeba do externích repro k PC nebo teoreticky by to mělo hrát i do sluchátek - jeden z těch dvou 3.5mm jacků
Jediná další možnost je prostě zkusit jinou navigaci v tvém držáku nebo tvojí navigaci v jiném držáku.
Ahoj, je nějaký způsob jako dostat předplánovanou trasu, kterou mám uloženou na USB do přístroje právě přes to USB, které je součástí kabeláže? Když totiž v položce "Plánovač trasy" zadám příkaz "Importovat" ... není dále nabídka z kterého uložení provést import dat.
Ahoj, nechci zakládat nové vlákno, tak to tady obnovím.
Tušíte někdo jak na Zumo 595 vypnout na mapě ikony restaurací? Včera jsem jel přes Liberec a místo mapy jsem viděl jen samé restaurace a v menu to nemůžu nikde najít. Díky.
Ahoj, koupil jsem starší Zumo 595, r.v. 2019, kde prodávající řekl, že je tam nová baterka max půl roku stará. (podle výrobního čísla je baterka z 03/07/2019 tak nevim..)Navigace mi funguje, mimo držák vydržela vždy asi 10 min víc jsem nikdy nepotřeboval, ale když ted chci mimo držák na moto nebo napájení něco naklikat v ruce, skoro to nestihnu. Ikonka baterie po 40-60sec spadne do červené a po dalších cca 20 sec se navigace vypne. Chápu, že to bude baterkou, ale jak dlouho vám baterie vydržela při občasném používání, jinak je stále v držáku na moto, ale nenabíjí se je přes origo konektor. O víkendech celkem pravidelně celé léto byla v chodu. Kolik minut baterka dokáže napájet zumo 595, když je nová? Dává vám aspon 20-30 min? Už jste ji někdo měnil? Jen se ptám co čekat..
Měnil jsem a nova vydzela tak tech 20-30 minut podle podsvetlení...kazdopadne dost pomohlo to prihnuti kontaktu v konektoru. Kazdopadne asi po roce se chovala stejne jako ta stara. Arok vyroby nove baterky byl taky stary...Nevim jestli je to tim, ze stale v drzaku,nebo je to proste blbe udelany...me stacilo, ze se nevypne pri startovani motorky.
Aktualne 1250 GSA HP
To naohýbání pinů konektoru mi pomohlo, z prázdné baterky byla najednou plná ...ale pokaždé jen na nějakou dobu. Nechápu, možná se tam udělá časem zas vůle, když pinama teče proud
Mě se zdá, že slabý místo není baterka, ale připojení do navi.
Na dovolené jsem se prostě naučil koukat do navi mimo motorku s připojenou powebankou.
Mařa & BMW R 1150 GS Adventure http://marags.raj... http://www.youtub...marekondra
Zdar,
asi by sa mi zišla tiež rada skúsenejších, možno sa už niekto stretol s touto závadou u Garmin ZUMO 595. Mám ju skoro tri roky a tento rok na jeseň som ju po dlhšej dobe potreboval použiť a problém bol na svete.
Pri vytváraní trasy, kde sú aj prejazdové body, sú dve možnosti pri voľbe prejazdového bodu:
1. Po výbere mesta sa zastaviť v centre mesta.
2. Zadať namieto toho trasu bez zastavenia.
Prvú možnosť nikdy nepoužívam. Problém je v tej druhej možnosti. Kedysi to fungovalo tak, že som zvoli trasu bez zastavenia a po uložení trasy ma to iba previedlo cez mestá, ktoré boli zvolené ako prejazdové body najkratšou možnou trasou podľa zvoleného režimu.
Teraz keď zvolím pri prejazdovom bode trasu bez zastavenia, tak po uložení a znovu načítaní trasy tam nie je ani jeden prejazdový bod. V celej naplánovanej trase ostane iba štartovací a cieľový bod.
Skúsil som teda aj tú prvú variantu so zastavením v centre mesta a po uložení a znovu načítaní trasy tam tieto prejazdové body ostanú, no takáto trasa je pre mňa nepoužiteľná.
Samozrejme som skúsil všetky dostupné aktualizácie, ale bez výsledku.
Stretol sa už niekto s podobným problémom???
Výroba upgrade kitov vstrekovačov a doplnkov pre všetky modely BMW R1100 / R1150.