Zdravim všetkých priaznivcov GS.Som čerstvý majitel R 1150 GS rv.2000.Mašinu som si na vlastnú päsť doviezol z Rakúska.Chystám sa na výmenu oleja a mám hroznú dilemu.Mám tam naliaty Shell 15W50 ax7 a chcel by som urobiť zámenu za Shell 15W50 ultra.Aký máte na to názor.Ten čo tam mám by mala byť polosyntetik a ten je syntetický.
Gesperko přiložený následující obrázek:
Ten Shell Advance Ultra 15W-50 do svojí 1150 liju posledních 90 000km. Vůbec bych se toho nebál. Když jsem jel do Skotska cca 9 000 km, na Nordkapp cca 10 000 km nebo na Gibraltar cca 12 000 km a znova na Lofoty cca 8 000km, tak jsem si sebou pokaždý bral litrovou lahvičku na dolévání a pokaždé jsem dolil max. půl litru. Za mě je to dobrej olej a nebál bych se ho.
Ja vlastne z polosyntetyky prejdem na plnú 100%syntetyku.Ževraj by sa to nemalo.Ale radili mi aby dom po 200-300km ten olej vylial a znova nalial nový.Vlastne by som urobil taký preplach.
O olejoch tu bolo popísané tony, daj hore vyhľadať "jaký olej" a do zajtra to máš možno prečítané. 1150 je starý vzducháč (s olejom) so suchou spojkou (ktorú tým pádom neriešiš olejom). Daj tam to, čo predpisuje výrobca, všetko fajnovšie je naozaj zbytočné, to radšej skráť interval výmeny. Ja som po laborovani skončil u najväčšieho "blata" Vat 20W50, s ktorým to najmenej hrkotalo a vydržal aj vysoké teploty.
Osobne by som so syntetikou moc nešpekuloval, nevieš na čom to jazdilo od nova, dosť pravdepodobne minerál
S tým shell nič nepokazíš, aj origo olej BMW Motorrad Advantec Pro 15w-50 je shell. Ak chceš full syntetiku, tak skvelý olej je aj Mobil 1 Racing 15w-50.