Zdarec, určitě to tady někde je a já to akorát neumím najít. Ale přesto zkusím...
Chci si zapojit výhře sedačky, světla a USB zásuvku tak aby do toho šel proud pouze po nastartování, neb se mi už párkrát stalo, že jsem zapomněl vypnout a vymlátil si baterku. Ale ať koukám jak koukám, nedaří se mi najít nikde nějaké šikovné místo, kde těch 12V vzít aby to uneslo ten odběr. Nejsem žádný elektrikář, ale úplně marné taky nejsem.
Nějaký nápad ?
díky moc
Vytáhni si z předního světla z perkovačky napětí pro ovládání relátka a přes relátko si pak natáhni z baterky a přes pojistku, napětí pro výhřev sedadel.
.
PavelDR napsal:
Vytáhni si z předního světla z perkovačky napětí pro ovládání relátka a přes relátko si pak natáhni z baterky a přes pojistku, napětí pro výhřev sedadel.
Jen bych doplnil poznamku, ze mozna by bylo lepsi si to napeti pro pridevme rele vytahnou z hlavniho svetlometu. Tusim ze svetlomet je napojenej na "uvolnovaci" rele, ktete ho odpoji pri startovani. Pokud ti motorka zdechne a budes znovu startovat, tak ti topeni v sedadle nebude brat proud.
oukej, děkuji za radu, o tom světle jsem uvažoval, ale nebyl jsem si jistej jestli tam teče dost proudu, resp. aby mi pak nesvítily i ty dráty
díky hoši
PavelDR napsal:
Z baterky samostatný vývod přes pojistku na přídavné relé a z relé na přidané spotřebiče, to ovládáš třeba parkovačkou, Chápěš??
Nebo bude další téma kde vozíte hasičák když vám to hoří pod prdelí
Orbi napsal:
oukej, děkuji za radu, o tom světle jsem uvažoval, ale nebyl jsem si jistej jestli tam teče dost proudu, resp. aby mi pak nesvítily i ty dráty
díky hoši
precti si to poradne, ze svetla jen OVLADANI (spinani) relatka ......
ovladaci proud je minimalni, to ti nic z dratu svitit nebude
PavelDR napsal:
Z baterky samostatný vývod přes pojistku na přídavné relé a z relé na přidané spotřebiče, to ovládáš třeba parkovačkou, Chápěš??
Vždyť to píšu.
Upravil PavelDR dne 07.04.2020 19:27
.
Jen poznamku - zasuvku a USB bych dal primo na baterku, ale volil bych zasuvku s integrovanym vypinacem. Obcas se hodi mit nabijeni nebo zapalovacovou zasuvku i bez zapnutyho klicku.
Vyhrivani samozrejme pres rele, ovladany spinanym kabelem. Ja mam mlhovky na relatku ovladanym parkovackou.
ex. R850GS 1999
ex. F650GS Dakar 2004
ex. R1150GS 1999
PavelDR napsal:
jj, už mi to docvaklo, ale máte pravdu, musel jsem si to přečíst víckrát
když se zapnou světla, tak to sepne relé a pustí to proud z baterky.
USB zásuvky tam mam origo 2 jedna trochu skrytá na rámu, tam je 12V pořád a tu druhou nahoře bych udělal na relé.
díky za trpělivost
Upravil orbi dne 08.04.2020 11:06
Orbi napsal:
jj, už mi to docvaklo, ale máte pravdu, musel jsem si to přečíst víckrát
když se zapnou světla, tak to sepne relé a pustí to proud z baterky.
USB zásuvky tam mam origo 2 jedna trochu skrytá na rámu, tam je 12V pořád a tu druhou nahoře bych udělal na relé.
díky za trpělivost
jop, super hoši, máte u mě každý pivko jestli budete na radarce, akorát škoda, že letos asi nebude )
Ale klidně si to můžete pamatovat, až se uvidíme
relé už mám doma zítra nastane velká instalace
Upravil orbi dne 08.04.2020 19:38
Dnes jsem zapojil ty cinsky LED mlhovky a resim problem. Vytahl jsem si spinanej plus z parkovacky do ovladani rele a trochu jsem si nas*al do bot. Chtel jsem, aby pri rozsviceni svitila i indikacni ledka na vypinaci a nebyl tam zapojenej kabel kostry. Jenze kdyz ho zapojim, prepalim pojistku 4A ke svetlum. Proveril jsem vsechny kabely, ty jsou ok. Bez zapojeny ledky to funguje dobre a sviti suprove. Kde je chyba?
Asi to vyresim zakoupenim prepinace na riditka bez podsviceni.
ex. R850GS 1999
ex. F650GS Dakar 2004
ex. R1150GS 1999
Slavek-xxx napsal:
Dnes jsem zapojil ty cinsky LED mlhovky a resim problem. Vytahl jsem si spinanej plus z parkovacky do ovladani rele a trochu jsem si nas*al do bot. Chtel jsem, aby pri rozsviceni svitila i indikacni ledka na vypinaci a nebyl tam zapojenej kabel kostry. Jenze kdyz ho zapojim, prepalim pojistku 4A ke svetlum. Proveril jsem vsechny kabely, ty jsou ok. Bez zapojeny ledky to funguje dobre a sviti suprove. Kde je chyba?
Asi to vyresim zakoupenim prepinace na riditka bez podsviceni.
Nevím co všechno je napojeny na pojistku 4A, ale zřejmě to je už moc.
To spinaci plus si zkus natáhnout z hlavního světlometu, podle myho nazoru by to mělo fungovat.
Hele dal jsem tam na zkousku i 10A a taky ji to sluslo. Bud je problem v tom vypinaci nebo proste ten sedocernej (myslim, uz jsem ho schoval) drat nesmim dat jako druhej pol k diode, ktera je na kostre... Ta dioda nema zadnej odber.
ex. R850GS 1999
ex. F650GS Dakar 2004
ex. R1150GS 1999