Zdar, chci poprosit o radu. Letos v létě jsem měl nehodu ve Švýcarsku, setřelilo mě auto z vedlejší. GS je totálka, se mnou to tak zlý nebylo. Nechal jsem motorku odvézt do Čech a začal vyjednávat s Allianz, která v Čechách zastupuje švýcarskou Allianz kde byl pojištěný viník nehody. Teď jsem obdržel pojistné plnění cca 200 tisíc.
R 1200GS r.v. 2006
sada 3 kufrů Vario
padáky kolem motoru
padáky kolem nádrže
ochrana hlac válců
navigace zumo 550
podsedlové kryty
kryt blatníku
turistické plexi Wunderlich
Pojišťovna cenu zbytků motorky ocenila na 80 tisíc-o to snížili vyplacenou částku. Ale zároveň odmítli vyplatit cenu za odtah do ČR. Logický by mi přišlo odmítnout jedno z toho, buď je to bezcenný a nemá smysl to převážet a v tom případě mi neztrhávejte 80 tisíc a nebo to nějakou cenu má v tom případě mi zaplaťte odtah ne? A mimo to jakpak by se ta škoda likvidovala kdyby se motorka odvezla do šrotu?
Další věc co mě zaráží, že Švýcaři údajně neplatí újmu na zdraví, když nejsou trvalé následky. Jasně, že jsem radši bez následků a bez peněz než abych měl oboje, no ale nějaký zranění tam bylo a vzhledem k tomu jak mě odrbali na motorce, tak bych penězma nepohrdnul.
Chci se zeptat jestli máte někdo nějakou radu nebo zkušenost co by se mi mohla hodit. Lze nějak objektivně posoudit cenu motorky před nehodou, abych se mohl s pojišťovnou hádat? Nemyslím rovnou soudního znalce, protože moje naděje, že něco dostanu je vcelku malá a tak nechci příliš zvětšovat svojí škodu. Zkuste odhadnout cenu takový mašiny. Moje ocenění je zkreslený-funglovka, koupená v Čechách, já první majitel, jasně že úžasnej stav atd. Pro mě k nezaplacení, však to znáte. Máte někdo zkušenost s nějakou firmou co se zabývá vyjednáváním se zahraniční pojišťovnou?
Pojistovna ti odtah zaplatit nemusi. Maji take volbu te vyplatit a motorku a nechat ve Svycarsku... Pri podobnych vecej je vzdy lepsi zavolat a zjistovat dopredu, co mas delat...
No, ja jsem po totalni havarce 12GS od pojistovny dostal 180000..... A to je tri roky zpatky. Byla to 2005ka....
Jsou to smejdi. Jak to jde, tak odrbou...
pojišťovna platí odtah tzv. do nejbližšího autorizovaného servisu.. Pokud máš konkrétní dotazy co je a co není likvidní z pojištění ve Švýzarsku, bylo by nejdřív vhodné si přečíst "smluvní podmínky" místní pojišťovny kde je viník pojištěn. Jak zde ale bylo řečeno, před jakýmkoli úkonem bylo vhodnější si zjistit co je likvidní a co ne.. Co se týče DAS - někdy pomůžou ale mám zkušenost, že většinou tam dělaj ňoumové co taky nic neví.. DAS je taková pračka na peníze s "všeobecným přehledem" nikoliv se specializací na určité konkrétní právo.. Pokud by jses ale chtěl dohadovat o peníze, musel bys to podat k soudu ve Švýcarsku a nikoliv u nás.. Co se týče motorky je ještě podstatné jestli to vyhodnotili jako "totální škodu" nebo nikoliv. Pak jde zbylý vrak do tzv. aukce a ty ho pak můžeš nechat pojišťovně a vyplatí ti celkové pojistné plnění nebo odečtou cenu za jakou by se v aukci prodala - teoreticky, tzn. kolik byla nejvyšší nabídka. Nicméně, pokud dobře čtu a sečtu si poškozené věci tak za toto všechno 120.000,- Kč je podle mě slušné vyplacení škody.. nevidím v tom podvod.. Pokud nic jiného poškozeno není rád od tebe koupím onen" vrak" za oněch 80.000,- Kč..
co se týče zdraví, vždy se postupuje podle zákonných podmínek v té dané zemi vzniku dopravní nehody. Pokud bys chtěl uplatňovat další, muselo by to jít k soudu. Můžeš ještě zkusit bolestné vymáhat přes Českou kancelář pojistitelů a pokud to bude likvidní, ti si toto převedou regresem z pojištovny viníka.. Nicméně i k tomuto musím podotknout, že pokud tě toto tak trápí evidentně jsi neměl cestovní pojištění a to nebylo moc rozumné.. Já mám například celoroční cestovní pojištění a pak mě nebude trápit když se stane nehoda např. v zemi, kde ani nemají povinné ručení a dojde ke zranění.. Není to tak drahé a opravdu se vyplatí..
takže pošli na sebe telefon a hned se na to jedu podívat..
Upravil jezek dne 29.11.2010 12:09
tak jsem ti zjistil informace ohledně švýcarského pojišťovacího práva, tak pokud budeš chtít tak zavolej.. máš nárok jak na odtah, tak na bolestné. I na jiné účelně vynaložené náklady. Jde jen o to to správně formulovat a samozřejmně si o to musíš říct. Sami od sebe ti to nedají. Pokud budeš chtít poradit, ozvi se..
Díky za odpovědi, speciálně Ježkovi.
Asi jsem to napsal blbě, ještě jednou.
Podle pojišťovny je to totální škoda, zůstatková cena 80 tisíc. (Tady mi není moc jasná ta terminologie - totálně zničeno, ale stejně mi dají o 80 tisíc méně, totálně zničeno zjevně neznamená v řeči pojišťovny úplně)
Ty vypsané doplňky jsem tam napsal jako co jsem tam měl navíc ke standartnímu GS.
Takže motorka + všechny doplňky navíc pojišťovna ocenila na 275 tisíc, odečetli zůstatkovou cenu vraku 80 tisíc a necylých 200 tisíc mi vyplatili. Skoro bych řekl, že podle Vašich odpovědí mám bejt rád, za to co jsem dostal co? Zkusím zavolat ještě Ježkovi.
Ahoj!Hele,pokud ti odhadli vrak na 80tis. a přitom to označili jako totálku,tak by ti měli sehnat i kupce za ty peníze,protože jak jinak by na tu cenu přišli.Já měl v květnu taky podobnou nehodu.mj i stejná pojišťovna a ocenili mi Dakara 05 na 122tis.Dali mi 82 a za 40 mi sehnali chlápka,co to u nich vydražil.Prodal jsem mu to s radostí,protože to byla fakt totál a přišel jsem si na peníze,za které bych býval koupil Dakara v obdobném,ne-li lepším stavu,než jsem měl před nehodou,takže já jsem byl celkem spokojený(co se Alianz týče).Pravda je ovšem,že chlápek,co mě srazil,tam má známé a tak mě vybrečel to nejlepší plnění.Sami ti toho tolik nedaj pokud se nebráníš.Ovšem můj názor je,že za 12ku 06 je 280 docela dost.
Servis motocyklů BMW Praha- východ
(po dohodě, tel.: 773767249, 776602104) http://www.youtub...er/PETRGSA
uprimne si myslim, ze jsi dostal penize, za ktere sezenes motorku podobnou a nebudes muset nekolik desitek tisic doplacet. Osobne bych za tohle byl asi rad, jelikoz znam par pripadu, kdy poskozeni dostali castku, ktera byla sotva na 3\4 ceny, za kterou by koupili vozidlo podobne...
I cesta je cíl!
Dračice F800GS a obývák s postelí VW Sharan
HTC - HSPL,flash ROM, odemykani map TT
martin1188 napsal:
To Renek: jo, pochopil jsi to správně, dostal jsem necelých 200tis a zbořená motorka mi zůstala, zkusím jestli půjde opravit
IMHO jsi z te bouracky vysel fakt uzasne.
Nic ti neni, 200k ti dali za pomerne stary GS a mas navic vrak.
Lepsi uz to temer byt snad nemuze.
17 cm
----------------------------------------------------------------
BMW R1200GS LC od 2013, BMW F800 GS od 2008,
Aprilia SR 50 Factory, Praga ED 250, CFMOTO CFORCE 520 Gen2
Já souhlasím, že jsem z toho vyšel dobře, především jsem se nezabil ani nezmrzačil, peníze za motorku taky podle všeho slušný, ale štve mě jak se mnou chce pojišťovna vymr... v ostatních věcech. Myslím, že jsem se nemohl zachovat lépe, abych šetřil náklady pojišťovny. Nehoda se stala v sobotu v podvečer, už v neděli ráno jsem tam měl odtah, takže maximální šetření za hotel, úschovu motorky. Nevotravoval jsem s švýcarskejma doktorama, ikdyž v Čechách jsem se léčil dva měsíce, takže trochu pomlácenej jsem byl. A když mi pak pojišťovna sdělí, že jsem tu motorku neměl převážel, že mi to nezaplatí, tak to mě točí. Copak jsem měl s tou motorkou asi dělat o víkendu někde ve švýcarskej horách? Jak mám posuzovat jestli mi to pojišťovna uzná za vrak hodný převozu nebo ne? Jsem sám v cizině kde nikoho neznám, dobitej tak, že sotva chodím, takže jsem se chtěl co nejrychleji dostat do Čech k doktorovi a přivézt i motorku, abych to mohl následně řešit s pojišťovnou. Samozřejmě jedu s odtahovkou, abych šetřil náklady pojišťovně za mojí osobní přepravu. Ani ten likvidátor mi není schopen říci lepší postup, jen řekne že tohle jsem udělal blbě a že to nezaplatí.
Podle Ježka, který se zřejmě vyzná, se podle švýcarského pojišťovacího práva proplácí jak odtah, tak i újma na zdraví. Ale oni mě pošlou do pr... a já se s nima můžu hádat. Tohle je ten vopruz, ikdyž se chovám slušně a nic si nevymejšlím, tak se mě snaží odrbat jak někde na balkánským tržišti. Co si vyhádáš to dostaneš.