Nazdarek vybiram novou nabijecku na masinu stara sla do kytek a navic kdyz ted mam BMW bych rad vyuzil i CAN-bus. Ale ted nevim kterou vybrat shlidnul jsem se ve verzi 6 jelikoz ma moznost nabijet i vysokokapacitni baterky, ktery mam v aute, 6-ka umi 240Ah a 5-ka umi jen 120Ah a nevim nikde neni napsany jestli zvladaji CAN-bus je to jen u OptiMate 4 Dual
Nejezdi rychleji, než umí tvůj anděl strážný létat!!!
Čeština můj koníček
no tak nic uz sem to vyresil 5 ani 6 to neumi kurna zas kupovat dve nabijecky , nebo nepouzivat CAN-bus
Čeština můj koníček
vpohode rad se podivam i na jinou nez OptiMate , chtel bych kombinaci abych mohl motorku + canbus a auto alespon tech 120Ah nepotrebuju 6V to mam zvlast.
Čeština můj koníček
já mám optimate 4 dual, jsem s ni velice spokojeny protože má různé mody jako udržovací, testovací, oživovací, atd. ale bohužel je jenom do 50Ah a 70Ah to nabíjí déle jak 2 dny
BMW F 800 R '15
BMW R NineT '15
BMW F 650 GS TWIN '08
Ex.: BMW R 1150GS Adventure '02
Ex.: MZ 251 ETZ '90
Taky sháním nabíječku alespoň na 120Ah, kvůli baterce z traktoru.
Já to stejně moc s tim CANem nechápu. Pokud použiješ nabíječku s CANem tak nemusíš odpojovat baterku a strčíš tu nabíječku rovnou do zásuvky u motorky. To bych ještě pobíral.
Ale pokud máš nabíječku bez CANu, tak odpojíš kontakty na baterii a připojíš nabíječku. Je tohle jediný rozdíl nebo tam je něco víc?
A zase na druhou stranu, když koupíš nabíječku s CANem, která je určená pro baterky do 50Ah, ale připojíš tam baterku 120Ah, tak se bude jenom nabíjet delší dobu. Je tak nebo se pletu a elektroniky ji odpojí nebo vůbec nezačne nabíjet?
R1200GS 2010
stevebmw napsal:
Taky sháním nabíječku alespoň na 120Ah, kvůli baterce z traktoru.
Já to stejně moc s tim CANem nechápu. Pokud použiješ nabíječku s CANem tak nemusíš odpojovat baterku a strčíš tu nabíječku rovnou do zásuvky u motorky. To bych ještě pobíral.
Ale pokud máš nabíječku bez CANu, tak odpojíš kontakty na baterii a připojíš nabíječku. Je tohle jediný rozdíl nebo tam je něco víc?
A zase na druhou stranu, když koupíš nabíječku s CANem, která je určená pro baterky do 50Ah, ale připojíš tam baterku 120Ah, tak se bude jenom nabíjet delší dobu. Je tak nebo se pletu a elektroniky ji odpojí nebo vůbec nezačne nabíjet?
s tím CANem máš pravdu, tak to je. + malá výhoda je, že když baterku v motorce neodpojíš tak pak nemusíš mazat ty upozornění na servise a tak.
Mám tušení že by to s těmi většími baterkami mohlo tak být-prodlouží se nabíjecí interval, ale ruku do ohně za to nedám, až budu mít čas tak to zkusím dát aspoň na 120Ah
BMW F 800 R '15
BMW R NineT '15
BMW F 650 GS TWIN '08
tak ja zjistil nakonec ze mam v aute 74Ah , ale podle me pokdu je nabijecka do 50Ah tak tu velkou nenabije stim ma zkusenost ze nabijecka do 30 nenabila 50-tku, a proc CAM protoze kdyz se chci dostat k baterce tak musim sundat drzak na tankvak, plastovej kryt atd nehlede na to mazani PC
Čeština můj koníček
Já teda auto občas ve velkých mrazech nabíjím obyčejným trafem a baterku neodpojuji a nikdy se nic nepokazilo. Auto má taky CAN a I-bus a kdo ví jaký všechy sběrnice. Ale je mi jasné, že jsem tak trochu prase .
Upravil stevebmw dne 17.09.2012 15:06
R1200GS 2010
schrek napsal:
tak ja zjistil nakonec ze mam v aute 74Ah , ale podle me pokdu je nabijecka do 50Ah tak tu velkou nenabije stim ma zkusenost ze nabijecka do 30 nenabila 50-tku, a proc CAM protoze kdyz se chci dostat k baterce tak musim sundat drzak na tankvak, plastovej kryt atd nehlede na to mazani PC
schrek napsal:
dlasi drat co couha z motorky radeji ne
mám stejnou filosofii, ale je pravda, že tohle jsem měl v baleni u nabiječky taky
BMW F 800 R '15
BMW R NineT '15
BMW F 650 GS TWIN '08
Kašli na can-bus, koupil jsem si i na offroad BATIUM 15 - 12 (6/12V) s SOS programem na zasířený baterky a pecka ... tolikrát pomohla, že to za tu cenu stojí. Motobaterku dala krásně taky :-)
Upravil Flare dne 17.09.2012 20:37
/Flare
stevebmw napsal:
Já teda auto občas ve velkých mrazech nabíjím obyčejným trafem a baterku neodpojuji a nikdy se nic nepokazilo. Auto má taky CAN a I-bus a kdo ví jaký všechy sběrnice. Ale je mi jasné, že jsem tak trochu prase .
jenže to auto nenabíjíš přes zásuvku jako tady všichni motorku, přitom stačí to připojit přímo na kontakty baterky a je po problému
BMW? Co s takovou Jawou chcete dělat?
schrek napsal:
dlasi drat co couha z motorky radeji ne
Nikde nic nečouhá. Jde to krásně zastrčit vedle baterky a ani se to nehne. Když chceš nabíjet,tak tam jen zalovíš prstem a nabíjíš. Krom toho já si třeba udělal ještě jednu zásuvku přímo z baterky na druhý straně aby se mi nevypínala a mohlo se z ní nabíjet když nejede motor. Takže tam se taky dá připojit nabíječka. Mám to už tak pátej rok,baterku neodpojuju a nic nikde nemažu. Taky to jezdí...
Asi to moc řešíte. Nehledě na to,že si myslím,že jsem viděl na obalu poslední optimejtky nápis CAN-BUS. Takže by to umět asi měla.
Ale když se chce,tak se to dá zařídit aby to fungovalo,jen trochu přemejšlet,jak tu "chytrou" elektroniku přečůrat.
Dokud nepoznáš BMW,nechybí...
BMW R1200GS
něco o optimate 6 http://www.optima...mate_6.htmBMW F 800 R '15
BMW R NineT '15
BMW F 650 GS TWIN '08
stevebmw napsal:
jenže to auto nenabíjíš přes zásuvku jako tady všichni motorku, přitom stačí to připojit přímo na kontakty baterky a je po problému
Tam asi neni problém ten, jestli je to přes zásuvku nebo na přímo. Podle mě žádná "levná" nabíječka nemá úplně 100% vyfiltrované napětí a může se náhle napětí na krátkou dobu zvednout třeba je o pár voltů a náhodou to odpálí nějakou citlivou elektoniku.
R1200GS 2010