Rusko je komerční. Mongolsko a Kazachstán se dají lehce nahrát - stačí hledat OSM.
Kdo chce, sežene si cokoliv - i ty komerční se dají najít. V nejhorším případě musíte třeba do určitého ruského fóra napsat 50 příspěvků v ruštině a dají vám přístup k mapám jejich členů apod...
Tomáš Kocanda www.touratech.cz
Touratech e-shop: http://shop.toura...
Všechno ostatní e-shop: http://www.techge...
Na maily se snažím odpovídat co nejdřív, na SZ a messengery sporadicky!!! Pokud chcete odpověď rychle, napište mail nebo zavolejte 602 349970...
Pro Mongolsko je pouze OSM, ale pro hlavni cesty dostacujici i routovatelne. http://www.openst...
Pro Kazachstan a Rusko jsou OSM i komercni. Oboji se da sehnat, staci hledat na netu!
BMW F800GS MOTTO: Diky me moto je svet zas o neco mensi http://www.offroa...
Problém je, že u některých cracků map dodávaných Garminem, po tom výrobce docela silně jde a bezproblémů fungující aktualizace evropské mapy CN s Lifetime se kousne kvůli nesmazanému cracku topografické mapy Rakouska. To jsem řešil v září a nebylo to příjemný, protože ten záznam o té mapě zůstal v metadatech i když byla mapa smazaná a na podpoře pochopitelně ty data viděli a byl to trapas. Zákazník mi pochopitelně neřekl, že ta rakouská mapa je crack a jeho nenapadlo smazat tu mapu a opravit XML před lifetime upgrade a když se to dostalo ke mě, tak to bylo už v háji. Každopádně od momentu, kdy Garmin začal u svých map řídit obsah navigace pomocí online pluginu, vidí spoustu věcí - třeba i historii používaných mapových souborů se všemi detaily a část z toho se dá zlikvidovat jen hard resetem GPSky. Na druhou stranu - od momentu, kdy evropský lifetime vyjde na 100EUR, tak nemá moc smysl řešit cracky. Jediný efekt, který je vidět opravdu hodně, že od momentu kdy se prolomila ochrana kódů, výrobci opravdu atraktivních map přestali dodávat nové verze a čekají nebo prodali ty mapy Garminu, protože nemá smysl vyrábět něco, co se prodá v 10 kopiích a za hodinu to bude viset na netu ke stažení s crackem, když zdrojový data vyjdou na spousty peněz.
Na maily se snažím odpovídat co nejdřív, na SZ a messengery sporadicky!!! Pokud chcete odpověď rychle, napište mail nebo zavolejte 602 349970...
CN s Lifetime je imho samozřejmost ale dávat za mapu do navi třeba 2-3 000 na jednorázvou cestuje podle mě nesmysl. Navíc když papírová stojí desetinu. Dobrej nápad je ten pronájem map na určitou dobu myslím že to má MIO. Za cenu papírové mapy si ji pronajmeš například na měsíc. To je cesta kterou by se měly výrobci vydat, je to podle mě jediná šance jak slušně vydělat.
FYYFF
Je jiná doba, ale byly doby, kdy jsem si mapy normálně kupoval a stály mne opravdu dost peněz. Dnes je to holt o tom, že krabičku si koupit musím ale mapy se dají ukradnout...
Celá politika map od Garminu pro navigace origo Garmin je podle mne blbě nastavená - v iPhone i iPadu mám Navigon, ten koupil Garmin a pod svým účtem mám všechno, jednou koupím a pro všechny moje zařízení mám koupeno, popravdě moc nevím, proč bych měl kupovat jednu mapu 3x, když mám jednu navigaci na motorce, druhou v telefonu a třetí třeba v autě. Stačilo by to omezit na nějaký maximální fixní počet navigací, které je možné přiřadit k účtu na my.garmin.com (třeba 5) a pak jednou koupit a mít možnost nahrát do všech zařízení. Možná, že by se pak prodejnost map taky zvýšila...
Nemluvě o ****ním nastavení life na 278C, kdy nejde nahrát celá mapa do vnitřní paměti...
Hele pořád lepší než u TOMTOMa, byť mi logikou navigování, celkově ovládáním a prakticky vším převyšuje snad všechny značky, tak mapama je na tom nejhůř... jako platit litr nebo dva (někdy maj akci) za rok za mapy, s tím, že když si řekneš, že to zaktualizuješ třeba jednou za dva, tři roky... (jako taky si nepamatuju, že bych autoatlas kupoval 4x do roka) tak sis musel dokoupit všechny chybějící aktualizace... tak jsem šel cestou nejmenšího odporu a šel do Garmina.... ale musím řict, že ke spokojenosti mi tu taky dost věcí chybí
Killingman:
Problém je v tom, že datové podklady map pro Garmin nepatří Garminu ale NAVTEQu. A je rozdíl v licenci pro mobily, iPad/iPhone a normální navigace. Naprosto jiné divize, naprosto jiné licenční podmínky. To co píšeš by bylo sice hezký ale analogicky bych mohl říct, že licenční politika třeba Adobe (resp. prakticky jakéhokoliv jiného výrobce) je stupidní, protože sw pro iPad stojí 3 dolary a můžu si ho nainstalovat současně i do iPhone a když mi ho ukradnou, tak do nového přístroje ale na počítač mě to stojí 20 tisíc a současná instalace do více počítačů je nemožná..
Prodejnost map je nezajímá, pokud by výrobce navigace resp. navigační mapy prodával ty data tak jak píšeš, porušil by licenci a asi by je to stálo existenci, protože by to byl soud za miliony dolarů. A přinutit majitele dat aby změnili licenční politiku asi moc dobře nepůjde, protože tam téměř není konkurence.
Life na 278C je jednoduchý - kdo ti to prodal, tam to reklamuj. My to lidem pochopitelně říkáme, že to nejde z pluginu smysluplně nahrát (****ní klad regionů nevýhodný pro střední evropu) a děláme jim ruční instalaci mapy, která se do paměti vejde a má ořezané země, kam se moc nejezdí (třeba úplný sever skandinávie apod). Jak jsou mapy větší a větší, tím víc člověk musí ubírat, protože paměť je holt jen 1.8GB a mapy dneska mají 2.5GB.
Čau Tome, tvojí reakci jsem čekal a popravdě se na ni i těšil :-)
Chápu, že je rozdíl v licencování map, jen jsem si povzdechl, zvykl jsem si na něco jiného. Licenční politika dalších výrobců SW co vím je naprosto shodná s tím co jsem psal - přes App Store koupím cokoliv a můžu to nainstalovat na všechny MACy, které mám pod svým účtem zaregistrovány, stejně tak update operačního systému. Nebude to spíš těma woknama? :-)
Co se týká 278C - původně jsem ti to reklamovat chtěl, ale nějak nemám moc čas a když už se u tebe stavím, tak jsi někde v písku a nebo dáváš 21''kolo na GSo (popřípadě leštíš chopper) a já u Vás vždycky nechám tak nehorázný peníze, že se k vám už bojím (vyjma toho mám GS vybavený už vším a na K1200R toho naštěstí tak moc nemáte :-))) Letos to snad vyjde, jen jak rozjedu úřad, vlítnem na Vás :-D
Jo a pamatuju si, jak jsi mi asi před 10ti lety říkal - joo, to ma 128MB paměti, tam nahraješ vždycky všechno a ještě ti místo zbyde (šlo o QUEST) :-D
Killingman: hele nemusíš mě to říkat, máme doma iPad i iPhone a za apps jsem už nějakých 200 dolarů vyhodil, takže vím jak to funguje. Problém fakt není v tom, že by nechtěli ale ty mapy jsou pro GIS firmy docela zlatý důl a licencování je strašná politika.. Vím že licence Navteq dat co sháněl Touratech pro jejich (bývalý) TTQV byly dva roky nekonečných jednání o podmínkách a to jen proto, že použití díky SW umožnilo instalaci v notebooku a tam jsou podmínky jiné než u stolního počítače nebo u tabletu atd. Děsný. S Win to nemá moc společného, bohužel i na Apple v práci nemáme pořád Photoshop, Illustrator nebo Indesign za pár dolarů a nemůžeme to nainstalovat z jedné licence na všechny stroje A není to jen jedním výrobcem, kupodivu ani Final Cut nejde nahrát na všechny stroje z jedné licence
iOS jsou prostě trošku jiná kategorie ve všem ale když vezmeš jaký to je business, tak třeba Adobe před asi pěti lety na školení řekli, že prodali ten rok 70 tisíc licencí Premiere. To je soft za řádově 700EUR. Plus mínus. Takže na tom měli tržby kolem 50 milionů EUR. Myslíš že by se našlo 50 milionů uživatelů, kteří by za to dali 0.99USD v AppleStore? Vlastně 100 milionů, protože Apple chce 50% z ceny aplikací. Asi těžko. Podle mě to mají perfektně spočítaný. BlackMagic koupili špičkový barvicí SW davinci Resolve, který stával strašný rakety a šoupli ho v očesaný verzi na trh zadarmo, méně očesanou verzi za 1000USD a plnou verzi za 30 tisíc dolarů. Mysleli si, že ty prodeje v kategorii 1000 budou obrovský ale kupodivu prd a lidi stahují tu verzi zdarma ale co se prodává je ta nejdražší s HW a ta za 1000 jim dělá obrovský problémy v marketingu, protože se těžko prodává něco, co si lidi zvykli že je "zdarma" a nechtějí za to platit a hlavně těm zákazníkům nechtějí platit jejich zákazníci, protože vědí, že dělají na SW, který je "skoro zadarmo" atd.
No nic, to sem nepatří...
Každopádně nějakou zásadní změnu nevidím, nicméně Lifetime stojí s navigací poměrně málo peněz (a není drahý ani samostatně) a když ti navigace zařve v záruce, tak ti to převedou na nový přístroj a bacha - i když to je poškození navigace tvojí vinou. Koupíš si od Garminu nový přístroj a oni tu tvojí licenci překlopí a neplatíš za to. Nepřijde mi to tak špatná politika ale za 30Kč ta mapa asi prostě v HW navigaci v dohledné době nebude. Každopádně drtivá většina nových navigací jde s Lifetime a do toho programu se zapojují i výrobci dalších map, takže podle mě to za pár let bude všechno tak, že se jen připojíš (nebo to už bude rovnou s nějakým bezdrátem) a nahrají ti do navigace automaticky všechno co je nového a hotovo. Staré navigace časem vymřou a nikdo je řešit nebude a nové už mají paměti prakticky bez omezení, dneska není rozdíl mezi kartou a vnitřní pamětí, takže není co řešit.
Tak je jasné, že 30Kč mapy nikdo dělat nebude ale 100 násobek mi přijde taky dost... někde kolem 200-500,- myslím, že by nikdo neřešil a každý by to rád dal, než se peklovat s crackováním... (viz např. DVD v časopisech, i samostatně, do té doby měl každý doma sotva 2-3 tituly na DVD aby mohl vůbec něco pustit a teď jich má každý desítky...) ikdyž ono teda než jsem zprovoznil mapy aby chodili nějak rozumně tak mi pomalu to crackování přišlo jednodušší než aktivace běžnou cestou ale mám teď po novou navi s lifetime a není to tak špatný...
Upravil HonzaGS-SV dne 28.02.2012 06:52
TomasTT napsal:
Killingman: hele nemusíš mě to říkat, máme doma iPad i iPhone a za apps jsem už nějakých 200 dolarů vyhodil, takže vím jak to funguje. Problém fakt není v tom, že by nechtěli ale ty mapy jsou pro GIS firmy docela zlatý důl a licencování je strašná politika..
Nebuď demagog :-) Zase postupně - ale to je fakt už spíš na to si zase sednout a v klidu pokecat, jen nerad nechávám veřejný věci otevřený :-)
- iPad a iPhone je věc jedna, Mac OS věc druhá. Nepsal jsem o iOS, ale o Mac OS - porovnával jsem tedy dvě "stejný" intel platformy. To co si koupím na jeden MAC, mám na všech co mám pod svým účtem, stejně jako u iPhone, včetně pár aplikací od Adobe. Je jasný, že je to firma od firmy, ale obecně to co je na AppStore musí jít nainstalovat na všechny iDevices které jsou svázány s účtem
- když jsme u toho NAVTEQu do iOS - stál mě 80€ a ne 30kč, dal jsem je za to, protože to mám na 3 zařízeních (2x iPhone, 1x iPad 2) a když si koupím iPad 3 - opět přehraju a bude mi to chodit - ZADARMO, už jsem to jednou koupil. Proč to samé není u přenosných navigací, Garmin jako Garmin :-)
- vymření navigaci - to je extra hnus a je to patrný v rámci všeho, ochcává se cokoliv kvůli co nejnižším nákladům a sám víš, že je to vždycky ke škodě věci. Nicméně si myslím, že když si koupím navigaci za 35.000 Kč tak by snad KUR*A mohla vydržet víc než dva roky a doufám, že mi ještě sloužit pár let spokojeně bude. Nehledě na to, že náhrada za 278C není ani od Garminu a už vůbec ne od někoho jinýho.
- LifeTime je fajn věc, obzvláště když máš za plnou cenu koupený roky 2008,2009 a 2010 a pakpak přijde LifeTime, který i když si koupíš tak nenacpeš do navigace tak, aby korektně zobrazoval to co máš koupený :-D
Cenu 512MB karty radši komentovat nebudu, to je na samostatnej článek - kde není konkurence a je poptávka, cena dolů nepůjde :-)
Upravil Killingman dne 28.02.2012 12:47