Zdravím,
měl bych dotaz hlavně na majitele PSI textilních cestovních kompletů. Mám v plánu pořizovat nějaký univerzální cestovní komplet. Nejspíš i na míru lehce upravený (větrací zipy na určitých místech, kde se mi osvědčily atd.)
Co jezdím - od jara do podzimu, Čechy, Alpy, ale i sem tam k moři - rozhodně ne Afrika, pouště atd. 99% asfalt, max nějaká polňačka v Albánii... takže nerad bych se při nižších rychlostech hned zapotil :-) Jinak rozmezí teplot od +5°C do +35°C. Stane se, že ráno vyjíždím z hotelu u pláže, kde je ke 30 a odpoledne jsem na Stelviu kde je 5°C - rád bych většinu toho pokryl jen např. větracími kapsami, zipy, či jedním tričkem navíc... Nechci během dne připínat membránu atd...
V merku mám 3 řady:
Serpens + Eridanus (komplet prodyšné, bez vnitřní membrány)
Taiga + Kianni (integrovaná membrána proti dešti)
Scorpius + Perseus (klasika - vnitřní vyjmutelné membrány)
Tak poprosím o zkušenosti :-) Děkuji
Upravil HonzaGS-SV dne 14.02.2016 19:56
ja mám Serpens + Eridianus a pak ještě už mnoho let starý model (tuším předchůdce MONASTERO) se sympatexem.
Serpens jezdím v zásadě od teplot 10st výše s tím, že přejezd alp, kdy jdou teploty až k nule není problém (jen si pod bundu beru něco teplejšího nebo na ní nepromok od PSí). Na cestování v sezoně to plně dostačuje. Teď jsem v tom odjel třeba alpské šotoliny bez jediného problému.
Tu starší jezdím už jen v zimě tj. v zásadě od 10st dolu. V létě, když teploty vystoupají trvale ke 30st mi v tom už bylo zbytečné vedro a větrání to nedáválo.
Jinak bundu Taiga má ještě partnerka, tak můžu taky trochu srovnat - opět ve vedrech to není takový komfort jako v Serpensu, ale pořád se to dá. Velký rozdíl dělají hlavně kalhoty, které má s pevnou membránou a v nich je někdy dost vedro.
Upravil somm dne 14.02.2016 20:04
petr
R1200GS LC '13
Právě na kalhoty chci příčně přes stehna zip - mám to na cca 6 let starých kalhotách HELD a i teploty přes 30 ikdyž jdem na oběd nebo něco, naprosto bez problémů a je v tom parádně...
U Serpensu se právě bojím toho co je na jaře, na podzim či právě v Alpách - teploty kolem 10-14°C zda v tom není chladno...
Upravil HonzaGS-SV dne 14.02.2016 20:16
Já mám bundu Taiga a kalhoty Kiani. Přednost byla, že je to na míru a mohl jsem si poskládat barvy. Měl jsem udělané drobné upravy- na kalhotech mám větší zipy na větrání. Pod kalhoty používám letní klimatex spodky, přijde mi že kalhoty lepší větrají a nelepise na nohy.
Co se týká bundy je to kompromis, taky nemám rád odepínatelné tři vrstvy. Když jsme na jihu beru jen pod bundu lehké triko klimatex odepnu vše co jde. Zip má dva jezdce, takže mi drží zip přes břicho a zbytek mám zapnuté na suchý zip- ještě více proudí vzduch. Mám advika, takže plexi hodně chrání proudění vzduchu. Pokud je chladno dám lehkou mikinu a nic neřeším. Byla nutná oprava oděvu u PSI bez problému. Oblečení bylo před 5lety novinka dnes mají jistě vychytané drobnosti co zlobily. Přešilimi v záruce suché zipy za magnety u krku.
Za mě doporučuji!!!!!!
Rzbynek: Něco takového jsem si říkal, Taiga a Kianni mi přijde jako nejideálnější s tím, že bych si přidal právě ty větrací zipy na stehna... Já běžně jezdím v kalhotech s lehkou "moirou" na běžky, a obyčejné tričko pod bundou... jezdím tak celý rok... Píšeš o kompromisu, takže nějaké negativa pociťuješ?
HonzaGS-SV napsal:
Rzbynek: Něco takového jsem si říkal, Taiga a Kianni mi přijde jako nejideálnější s tím, že bych si přidal právě ty větrací zipy na stehna... Já běžně jezdím v kalhotech s lehkou "moirou" na běžky, a obyčejné tričko pod bundou... jezdím tak celý rok... Píšeš o kompromisu, takže nějaké negativa pociťuješ?
Je jasné, že když jezdíš ve 30st. a výše tak je horko a potíš se. Naučil jsem se, jakmile zastavím ihned se rozepnu. Mám druhou bundu letní, ve předu síťka záda plné a jsem v ní více spocený jak v PSI. Naučil jsem s ní pracovat (tj. používat větrání) Docela vydrží i v dešti, peru si ji doma v pračce.
Upravil Rzbynek dne 14.02.2016 20:56
Z "vlastni" zkusenosti bych doporucil Serpens + Eridanus, dva moji kamaradi to maji a jsou s tim naprosto spokojeni, vyhoda je ze ma usito namiru, barevnou kombinaci jakou chces, verze do bot na boty a pokud nespis po hotelych , ale pod stanem tak kdyz mas obleceni s membranou kde vrchni vrstva pred membranou je Cordura ta ti to v delsim desti pekne nacuca a pres noc to nevysusis a dalsi den se oblikas do suchyho zevnitr a mokryho zvenku a tezkyho.
Takze ja pouzivam podobny obleceni bez membrany a kdyz zacne chcat tak proste nejedu , pokud musim nepromok to jisti. Az mi to odejde coz bude letos , tak koupim bud Serpens + Eridanus a nebo zainvestuju do trilaminatu (nenasaje vodu) a koupim Klim Badlands
Nejezdi rychleji, než umí tvůj anděl strážný létat!!!
Čeština můj koníček
Nemůžu si stěžovat. Jako zmrzlík jsem až loňskou sezónu poznala jaký to je neklepat se zimou a mít pohodlí i bez x vrstev a nasazených všech vložek.
Naopak zase ve vedrech stačí otevřít pár zipů a komplet opět větrá. Nejdříve se mi investice moc nelíbila i když mi komplet přinesl ježíšek, ale s odstupem času to byla vážně dobrá investice. Vzhledem k tomu, že jsem komplet oblékla loni poprvé a o prázdninách jsem si zranila tříslo jsme nestihli otestovat i v zahraničí. Ale nebojím se toho ;-)
Navíc je to česká firma se skvělým přístupem. Jsou pružní a ve všem co je reálné vyjdou maximálně vstříc. O oblečení se postarají i v zimě a při případném natržení, propálení nebo jiných potížích.
cau osobne doporucuju Serpens Eridanus. lehkost byti v tomto setu je uzasna. taiga a kiani jsou fajn univerzal ale jsem horkokrevny takze bych se v tom uvaril kdykoliv nad 20stupnu. a jak uz zaznelo vyhoda nepromokavosti je klamna hlavne kdyz prsi vic a je z toho pres noc nacucana cordura jak uz psal nekdo vyse. a komplet ze vsim pripnutelnymnje uz trochu moc slozity.. serpens eridanus a nepromoky take na miru a neni nic lepsiho. a poradim. vyraz na vystavu budou tam dost zajimave novinky;-)
Wilbers (prodej i servis), Arrow, Giannelli, Siebenrock, BOS, Zard, Exan, Yoshimura, Akrapovič, GPR, Brembo, CL brakes, Motul, BMC filters, Hiflo Filtro, KN, Afam atd...PM
Nemůžu si stěžovat. Jako zmrzlík jsem až loňskou sezónu poznala jaký to je neklepat se zimou a mít pohodlí i bez x vrstev a nasazených všech vložek.
Naopak zase ve vedrech stačí otevřít pár zipů a komplet opět větrá. Nejdříve se mi investice moc nelíbila i když mi komplet přinesl ježíšek, ale s odstupem času to byla vážně dobrá investice. Vzhledem k tomu, že jsem komplet oblékla loni poprvé a o prázdninách jsem si zranila tříslo jsme nestihli otestovat i v zahraničí. Ale nebojím se toho ;-)
Navíc je to česká firma se skvělým přístupem. Jsou pružní a ve všem co je reálné vyjdou maximálně vstříc. O oblečení se postarají i v zimě a při případném natržení, propálení nebo jiných potížích.
Jen pro doplnění před pěti lety jiný textilní komplet neměli, tak s druhou variantou nemám zkušenosti. Ve velkém dešti používám dešťáky a když jsem zmokl jen v oblečení nikdy se mi nestalo, že bych ráno vyjížděl v mokrém. Je pravda že vždy jsem sušil v penzionu a ne ve stanu. I během jízdy poměrně rychlo uschlo oblečení. Možná ještě jedna drobná nevýhoda, proti bundám co maji demontovatelné vnitřky je těžší, ale toto já neřeším.
mam jak taigu s kianni tak serpens s eridanusem a jako vic univerzalni bych volil taiga a kianni.
Loni v romunsku ve 40°C vedrech bylo super mit ty eridanusy a serpense ale kvetnove alpy bych zmrznul i vzit si pod to něco teplejšího,
Jezdim od brezna do listopadu a když není snih tak cely rok a vic nez 2/3 toho casu mam taigu s kianni. Ale nadruhou stranu v lete bych se v tom uvaril.
Jinak ted PSI ma nejakou cestovni novinku tak bych ještě pouvazoval o tom.
Pokud se rozhodnes pro PSI zajdi si na vystavu, jsou tam vzdy ochotni a vse vysvetli a ukazou
Nejezdi rychleji, než umí tvůj anděl strážný létat!!!
Čeština můj koníček
...já mám od nich leda kůži, jedny kalhoty s budnou už jsou prodané, jednodílná mi visí v garáži....spokojený jsem byl maximálně
Teď pořád řeším, jestli si pořídit rally komplet na Afriku nebo jezdit v tom, co mám dosud...funguje to, ale to rally se mi vážně líbí a funkčně by to mělo být o něco lepší...
"Před miliony let opustil člověk moře. Každý někdy udělá chybu..."
Trchu zde oživím téma. Nemáte někdo zkušenost s novinkou: bunda GALLANT nebo kalhoty PURE ? Je to trilaminát, bunda s vložkou, kalhoty bez. Paní z PSÍ mě po telefonu říkala, že kdo se o to zajímal, tak nakonec často koupil LIM + PULA.
Já mám Pulu a Lim. jezdím v tom od letošního února, dnes po obědě jedu zas.
Oblečení je dokonale univerzální. Větračky zavřeš pohodlně za jízdy a tak nemusíš ani zastavovat při průjezdu deštěm. Kapes dostatek, pohodlí je o dost dál, než v modelech před X lety. Jsem spokojený, ale díky membráně, která je k nezaplacení při jakékoli nepřízni oblečení je v létě v oblečení trochu tepleji, otevřené větračky dost pomáhají, ale i tak se lehce zapotíš. Je to holt univerzál. Druhá možnost je pořídit Serpens Eridanus a k tomu nepromoky, které nahodíš, když začne pršet, nebo ucítíš zimu. Tímto stylem jsem tak loni taky něco najezdil a je to podle mne ideální řešení.
Jinak pracuju v PSI a Pulu+Lim mám na dlouhodobý test. Gallant a Pure bych měl začít ojíždět s prvním teplem;-)
Wilbers (prodej i servis), Arrow, Giannelli, Siebenrock, BOS, Zard, Exan, Yoshimura, Akrapovič, GPR, Brembo, CL brakes, Motul, BMC filters, Hiflo Filtro, KN, Afam atd...PM