Zdar BMW-rideři,
tak jako jsem čertsvým majitelem GS, jsem nový i tady na fóru. Rád bych získal info ohledně zvednutí plexi na mém GS. Vyhledal jsem vlákna s "plexi", ale asi nenašel to správný.
Na mém GS je plexi snad z ADV (viz. foto), pěkný, velký, široký. Výška není ale stavitelná a je dost položené. Při jízdě se mi potvrdilo, že při rychlostech nad 100km/h je za ním docela větrno (a to nejsem vysoký). při tom zbytečně. natáhl jsem ruku, přidal na výšce 5-10cm a bylo podstatně klidněji.
Řešení tedy vidím 2. Upravit polohu souč. plexi nebo pořídít jiné (wrs). Deflektor nechci, dál by zatížil plexi, který se už tak na dírách dost klepe.
Budu rád, když se podělíte o svý tipy, zkušenosti se zvednutím plexi, třeba i přímo tohoto z ADV.
Díky, F-T
FilipTenere přiložený následující obrázek:
Moc možností asi nenajdeš.
Úhel (i výšku) plexi perfektně změní výrobek "Tobinator" vyráběný před 10 lety v Anglii a potom prodávaný pod hlavičkou Wunderlich. Nevím, jestli to ještě mají nebo ne. Taky existují kopie ale opět nevím, jestli je ti lidi ještě vyrábí nebo ne. Nicméně ta strmější poloha má za následek zvýšení zátěže dvojice paciček na takovém kovovém rámečku, který drží celý kokpit (jinak plastový) a v případě mé staré motorky a mých dvou kamarádů, se to všem stejně urvalo a vařili jsme a vařili...
Ale ten Tobinator fakt funguje. Potřebuješ ho ve verzi pro Adventure, ten z 1150 nejde použít.
Další možností je Desierto. Starší verze asi seseženeš (Desierto 2), modernější Desierto III (pouze pro silniční použití) se vyrábí jednou za pár měsíců.
Pokud chceš jezdit offroad, máme v nabídce kompozitovou (ultrapevnou) verzi ale bez průhledného plexi za 11 tis.
Jestli je ten Tobinátor systém podložek/příchytek na zvýšení plexi, někde jsem to zahlédl, pohledám si o tom něco víc. Samotné prodloužení (deflektor) nahoru řešit nechci.
Zatím jsem prohlížel jen uchycení plexi. Prohlédnu si ale celý kokpyt. Kam bych event. přichytil výztužné lešení. Plexi je velké, težké, lešeníčko by mu pomohlo.
Offík GS se mnou jezdit nebude, max šotolinu. Na enduro mám vhodnější nářadí
Díky. Ten Adapter pro Tobinátor (bmw-trade) by mi mohl poct.
Moje plexi je ale dole (kolem děr) zahnutý dovnitř - překáží posunutí nahoru. Na obrázku na prospektu nevidím ty boční "uši", ke kterým je plexi přišroubovaný. Ty se asi nechají sundat? šrouby jdou snad skrz do kokpitu.
Jak říkám, musím na ten kokpit. mrknout.
F-T
Ivo Já ho měl a nijak mu to nepomůže...je prostě jen prodloužený, což je uplně k ničemu. Kdyby bylo na konci aspoň trochu zahnutý, tak by to bylo dobrý, ale tohle nic neřeší...
Aspoň k mé výšce 194cm to bylo fakt stejný jak s origo...stejný sklon, jen o 5cm delší, takže k ničemu...
Hlasuji pro Tobinator, kdysi jsem ho měl od TT a protože má snad nekonečné množství poloh (sklon, výška, předozadní posun), dokonalejší systém jsem zatím neviděl.
Upravil Ivan dne 06.04.2016 14:21
Toto není Tobinátor, ale jen adaptér k Tobinátoru nutný k plexi na GSA
Tobinátor na 1150GSA http://www.wunder...ter-4.html
Takže na GSA potřebuješ adaptér + Tobinátor
Samotný adaptér je vidět na obrázku D http://www.wunder...03-155.pdf
Upravil Jirik dne 06.04.2016 14:55
Ahoj, mam take na 1150GS Tobinator s plexi z Adventure ... funfuje super ... mam 190cm.Drzi to i v offroadu.Prodava to Wunderlich.A musis mit oba kusy,Tobinator i adapter ... vice na foto ...
Radek_GS přiložený následující obrázek:
Mrkni na mojegs.cz a vyberr si. Já mám to ala 1200gs a paráda. Vršek ohlý,širší....... .
Kamarád má to V-stream na GS a také super. Nástavce na gsa v klidu prodáš ( V-stream nepotřebuje )
U toho Tobinátoru fakt jen upozornění, že při ježdění offroad se celý kokpit dost víc klepe a klepe se tak dlouho, až se něco někde uklepe. Jinak je to geniální. Tady to mám (přesně před deseti lety) na mé 1150GSA:
raider napsal:
Klepe se to i kdyby to bylo v té nejnižší poloze?
V nejnižší poloze to nemá smysl tam dávat - získáš sklon jako u sériového plexi. Potřebuješ vzadu vyšší polohu aby byl štít víc kolmo.
Tomáš Kocanda www.touratech.cz
Touratech e-shop: http://shop.toura...
Všechno ostatní e-shop: http://www.techge...
Na maily se snažím odpovídat co nejdřív, na SZ a messengery sporadicky!!! Pokud chcete odpověď rychle, napište mail nebo zavolejte 602 349970...
Děkuju všem za podnětné rady a tipy! Zvýšení Tobinátorem se mi líbí. Něco takového se pokusím zbastlit.
Origo adaptéry ("uši" pro úchycení plexi ADV sundám. Doufám, že tam pak vznikne prostor pro vytvoření nějakého polohovatelného uchycení. O víkendu budu šroubovat, rozeberu kokpit, omrknu, oměřím atd.
Navíc plexi postavené víc kolmo, tak jak to má Tomáš na ADV, motorce sluší. Tak má vypadat správný rally-bike