Zdravím, už jsem se konečně rozhodl jít do cestovního kompletu s integrovanou membránou, abych neřešil nepromok. Něco jsem zde pohledal, ale zkušenosti jsou staršího data většinou. Chtěl bych poprosit o sdílení, kdo má zkušenost, hlavně Klim, případně Rukka, jestli to oblečení skutečně větrá i v létě na velkým GS, nebo je v tom při 30 a více stupních na chcípnutí? Dále jak to je s nepromokavostí, skutečně je člověk v suchu při celodenním dešti? Uvažuju o celoročním kompletu, ale mám strach že se v létě v tom nebude dát jezdit. Díky za případné zkušenosti..
Mam klim latitude, to je hodne podobne jinym cestovnim kompletum. Nepromoklo nikdy, ale je pak lehce vlhke na pocit, kazdopadne jestli druhy den neprsi, tak se hned vyvetra. Trochu mokro muzes mit u koncu, kam ti muze trochu stect voda. Nepromok mas o vrstvu navic, ale musis navlekat, tu staci zapnout vetrani. V lete to ma dost vetracich otvoru a je to hodne podobne jako u textilu bez gtx. To bys musel mit nejakej odvetranej letni model, aby to bylo jiny. Takze za me nejlepsi univerzalni reseni.
Honda XL600R
KTM 790R
BMW GS
Mám Alpinestars Manaqua GTX už tretí rok a stále rovnako nepremokavý. Skúšal som aj nejaký model od Klimu ale zdal sa mi moc pancierovy. Samozrejme sa o to musíš starať a prať iba správnym spôsobom. Čo sa týka nepremokavosti, tak vydrží aj 6hodinovy dážď, ale fyzika nepustí a tým že bežne odvádza pot a vlhkosť von ak je tam nižší potenciál, tak za dažďa to "dýcha " menej ako pár hodinách môžeš mať vlhko. Každopádne na míle vzdialené od gumenneho nepremoku. Tiež ak máš iba spodné prádlo pod tým, tak to časom vychladne a na miestach kde sa to dotýka s pokožkou cítiš časom teplotu dažďa. Po daždi to rýchlo schne, stačí sa postaviť do stupaciek a aj na izbe (ak dôjdeš za dažďa) mi to do rána vždy uschlo. Čo sa týka sucha, tak mi to vychádza na cca o jednu vrstvu menej, čiže kým som na bežnom oblečenína krátke funkčné tričko dával dlhorukavovu mikinu pod 20 stupňov a vyzliekal nad 27, u Gore dávam mikinu pod 12 a vyzliekam pri 20. Čiže v lete v krátkom tričku iba vlastne regulujem zipsami podľa teploty a dažďa. Nad 30 je teplo vo všetkom keď zastavíš, počas jazdy pretože Gore oblečenie máva výraznejšie vetráky mi to dokonca pripadá lepšie ako bežné motooblecenie s vyberatalnymi vrstvami. Tam pomáha iba sieťované, prip korytnačku s dresom, ale tam zase bezpečnosť? Ja jazdím v porozopinanom Gore aj pri 40, ak aj zastavíš tak to rýchlo schne. A samozrejme veeeelmi dôležitý je výber spodného prádla, bavlna na motorku nepatrí...
No a tiež záleží na tom ako si schovaný pred vetrom, na Goldwingu je teplo aj v kraťasoch
Já mám taky Klim Latitude. Celodenní cesta v dešti i několik dní po sobě není problém. Vyzkoušeno několikrát. Vždy jsem byl v suchu. Jen jsem se musel přiobléknout. Byla mi zima, teploty okolo 12 stupňů.
Co se týká horka, tak v kalhotách mám pocit, že je v horku lépe, než v džínách trilobite. U bundy záleží, jak moc jsi krytý, jak velké máš plexi, jestli na tebe fouká nebo ne. Taky záleží, jestli jedeš, stojíš ve městě na semaforu, jedeš v terénu nebo jedeš v alpách +2000 m nad mořem? Ale obecně to větrá dost slušně. Ten komplet je celkem lehký a prodyšný.
Když jsem se loni v červenci táhnul ucpaným Mnichovem, tak mi bylo fakt horko. Bylo 34 stupňů, možná i víc a svítilo sluníčko. Nakonec jsem si sundal i rukavice a bundu rozepnul. Ale v tomhle by bylo nejlépe jen v triku. Jakmile se to za městem rozjelo, zase to bylo fajn.
Je to 2. oblečení s integrovanou membránou a už bych to neměnil. V Latitude jezdím 5. sezonu. Jezdím s tím většinou někde mezi ČR a Alpama, po asfaltu, a celkem bez ohledu na počasí.
Nejlepší ale je, když se začne zatahovat a všichni okolo řeší, jestli už obléknou nepromok nebo ještě počkáme? A pak začne pršet za jízdy a panicky se zastavuje a obléká se nepromok. No a další legrace je, když přestane pršet a řeší se, jestli už to svléknou nebo ještě ne? A kam to mokré nacpat? A co když se to ještě vrátí. Já už bych do nepromoku nešel. Za jízdy si zvládnu větrání zazipsovat nebo rozepnout, podle toho, jestli prší nebo je mi horko.
Ale tímhle procesem si musí každý projít sám. Mě to taky trvalo. Nejdřív kožená kombinéza, na ní potom nepromok, potom oblečení s nějakou "srandamembránou", která stejně promokala, ale bylo v ní horko. Takže k tomu pak ještě letní komplet s chráničovou vestou a zase nepromok, ale tentokrát dvoudílný, ale k tomu ještě goretexová bunda do alp, no hrůza:-)
Já aktuálně rok jezdím Modeku. Je to model Hydron. Jak kalhoty tak bunda. Má to jednu zvláštnost, Nepromokavá vrstva se dá obléct jako vrchní vrstva, tak ji můžeš zapnout pod samotnou bundu. Zkusil jsem obě varianty. Samozřejmě když je vrchní vrstva nepromok, vše pod ním je suché, nezmažeš si si to atd. Pokud je uvnitř, dost chytí bunda, nějaká vlhkost se skrz dostane, ale ten nemok uvnitř do k tobě nepustí. Blbý je že se pařím v obou verzích od cca 10 - 12°C nahoru. Jinak za sucha je to super komplet, perfektně to větrá, výborně to sedí. Ale i tak... Pokukuji po stejném výrobci, jen bych volil laminát Viper LT, protože za rozumný prachy fakt umí dodat hadry s velmi dobrou kvalitou a hlavně mi to sedí, rukávy, kapsy atd, navíc material tactel je fakt měkký a super, což mam z Hydronu ověřeno. Mám referenci od kamaráda, že Viper velmi slušně větrá, nepromoká to, jen stačí dopnout zipy a dešt není problém. Bunda je fakt o poznání lehčí než moje. Jen s tím osychánáním to není tak rychlý jako u mého nemoku. Po 3 hodinách v dešti mě stačilo jen 15 min a nemok je suchý k sundání, zato Viper byl vlhký na rukávech a v odpaždí ještě další 3 hodiny, takže musel mít tu vnitřní bundu aby ho to nestudilo. Přesto to bude asi moje další volba ve vybavení.
Kluci díky moc za obsáhlé odpovědi. Tohle jsem si potřeboval počíst. Já se ted vrátil z Bosny, kvůli počasí o 2 dny dříve, už mě nebavil ten gumovej nepromok. Naposled sem to měl na sobě, už do toho nevlezu. Je to sice pálka za ten Klim, ale pak jezdíš jako člověk
Díky Jarda
Mám rád horko, gore-tex boty mám i ve vedrech blížících se 40°C. Klim Latitude bunda je komfortní do 25°C při slunečném počasí, do letních veder mám Dainese D-Explorer 2 bundu s otvíracími celými panely na prsou a přes celá záda.
Kalhoty zvažuju Klim Badlands nebo Kodiak. Proč? Latitude má gore-tex Performace Shell (prodyšnost +-15 000 g/m2/24h, kdežto Badlands/Kodiak má Pro-Shell (prodyšnost vyšší než 28 000 g/m2/24h), tedy dvojnásobek. Bundu třeba rozepneš ve vedrech úplně vpředu, ale kalhoty ne.
Ahoj, mám Klim Badlands Pro a žena Klim Altitude. Obojí od 2018, nepromoklo to nikdy. Nejvíc jsme jeli dva týdny v kuse v dešti Norsko - Finsko a pohoda. Co se týče vedra, jeli jsme v tom Řecko, Španělsko 38-45°C, a pokud si pod to dáš dlouhé chladivé triko a kalhoty (máme Klim a Icebreaker), rozepneš větrání a částečně zip na bundě, tak se sice stejně budeš potit, ale dá se v tom jet úplně v pohodě. S čím je však nutné počítat, že na povrchu to je vlhké, ale za jízdy je to hned suché.
Mám se ženou KLIM Badlands už 4 roky. Nepromokne to ani náhodou. V létě to větrá víc než bych čekal, ale teplo v tom je jak zastavíš stejně. Bylo by i v čemkoliv jiném. Jak se rozjedeš je hnedle líp. Já jako řidič si můžu stoupnout a v ten moment to je jako bych na sobě nic neměl, jak krásně to profukuje.
Trochu problém s kvalitou, ale zase přístup KLIMu je ukázkový. Po roce mi slezli reflexní proužky. Reklamoval jsem ale až po sezoně takže když už se blížil konec záruky. Vyměnili komplet za nový, další sezonu se to opakovalo a já už byl rok po záruce. I tak mi vyměnili komplet za nový a dokonce za nový model. Manželka má komplet původní a v bezva stavu.
BMW R1250GS Adventure HP, Yamaha WR450F 2019. Yamaha WR250F 2015